"Ingenting är bättre för kreativiteten än en ordentlig kris"

Peter Steen-Christensen 08:41 15 Jun 2023

Fredrik Tunedals livsverk PangPang gick från ett litet bryggeri i Hökarängen till ett av landets mest erkända hantverksbryggerier.

Jag vet inte om priset Årets Ölutvecklare är kontroversiellt, men det är jätten Carlsberg som ligger bakom och de lyfter fram framstående hantverksölsbryggare och branschen i stort. Så man kanske inte ska se något fel i det. Dock så tackade organisationen Sveriges Oberoende Bryggerier nej tack till en nominering till samma pris. De pekade på att de hade full respekt för hela juryn och övriga nominerade men ville helst inte ingå i Carlsbergs PR-maskineri, det kanske man kan förstå. Det gör vi emellertid här nu i och med denna artikel men vi gillar själva tänket att uppmärksamma personer och företag som aktivt arbetar för att främja den svenska ölkulturen. En ölkultur som säkert inte skulle sett riktigt likadan ut ifall Fredrik Tunedals PangPang inte hade funnits. Efter dryga hundra öl har han blivit en av veteranerna i branschen, och just nu är han mest peppad på sin nya IPA Disco Balls.

PangPang fick nyligen priset som Årets Ölutvecklare. Vad betyder ett sådant erkännande?
– Det betydde framförallt att vi fick fira riktigt ordentligt! Det var en kul detalj att statyetten var designad så att man kan dricka järn ur det - smart!

I juryns motivering nämns att er ”lekfullhet och kreativitet har inspirerat och väckt nyfikenhet hos en ny generation öldrickare”, är du mer lekfull och kreativ än andra bryggare?
– Äh det vet ej fan, det finns ju så jävla många skojiga göteborgare nu. PangPang startades dock innan det fanns en mikro-bärs-kultur i Sverige, så för oss har det alltid handlat om att bryta ny mark oavsett om det gäller smaker, tekniker, eller design.

Hur stor del av all den nyfikenhet ni har väckt har tillkommit genom festaurangen vid Hornstull tror du?
– Det är lite fulspel från vår sida faktiskt. Vi lurar in dig med naturvin, rökmaskin, och norsk Disco, och plötsligt sitter du där med fyra Pettersson Porter innanför västen och berättar för din polares ragg vad en Gose är för nåt.

Ölförsäljningen på Systembolaget sjunker nu och hantverksölen tappar tyvärr mest. Ska vi vara oroliga för utvecklingen?
– Nej, verkligen inte! Konsumenterna bestämmer vad som är bra och inte, och det är vårt jobb att hitta på nya balla grejer som folk vill ha. Ingenting är bättre för kreativiteten än en riktigt ordentlig kris.

Hur viktigt är det för ett ölmärke att ha en egen bar att lyfta fram sin öl i, speciellt nu när det blivit en aning motigare för mindre svenska bryggerier?
– Jag vet inte hur viktigt det är, men det är jävligt trevligt! Hälften av våra gäster vet inte ens om att de dricker bärs som jag har gjort för hand, eller att den går att köpa på Bolaget 50 meter bort, och det spelar noll roll för mig så länge som folk har kul och kör hårt.

Hur ser du på den svenska bryggarscenens framtid?
– Vi står inför nästa stora bärs-boom. Det finns en hel generation som börjar se igenom sin osäkra naturvinspolare och som vill dricka bärs istället och slippa kork-mätar-tävlingen.

Kan vi hoppas på några politiska beslut som kan underlätta för bryggarna?
– Systembolaget måste bort nu, det tror jag vi alla vet. Våra mammor tror såklart fortfarande att en avreglerad marknad skulle resultera i utbudet som fanns i butiken bredvid hotellet i Ayia Napa 2001, men vi som reser idag vet ju hur verkligheten ser ut och att alla vi känner i andra länder har ett otroligt utbud av öl-, vin-, och spritbutiker som själva väljer vad som finns på hyllorna. Trots att Bolaget lägger 40 mills på reklam varje år tror jag färre och färre köper argumentet om folkhälsa. Systembolaget är världens största återförsäljare av fulbärs, Marinella och viner som ser ut som handväskor och katter, så deras höga häst luktar lite illa i munnen.

Ni har skapat en otrolig mängd öl, har ni snart provat alla stilar och möjliga kombinationer så vi kan börja om från början igen?
– Det är ju lite det som har hänt senaste åren. Alla bryggare älskar att brygga och dricka lager, och det är bara en tidsfråga innan vi börjar jaga smörigheten i en ospolad Zeunertstapp från den lokala brunbaren.

Hur många öl har PangPang skapat genom åren?
– Det har blivit ett hundratal, och alla var bäst just där och då när jag kom på dem. Nu är jag peppad på den nya stinkiga IPAn Disco Balls som släpps om några dagar.

Är det stor skillnad på vad du dricker, brygger och säljer för öl under sommaren jämfört med annars?
– Jag har märkt att folk inte gillar att släcka törsten med fjortonprocentiga stouts. Annars är det typ samma. 

PANGPANGS TRE ÖLTIPS FÖR EN VARM SOMMARDAG

Ipa IPA - PangPangs Session IPA som är döpt efter min katt IPA vars hud också pryder etiketten.

Watermelon Pusher - Gose bryggd med vattenmelon och Himalayasalt. Som Resorb för folk utan konsekvenstänk.

Hof - Det här är droppen som får branschen att slutgiltigt vända mig ryggen, men so be it. En liten hofjävel i solen är fan svintrevligt. Men sätt inte det som rubrik tack.

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 06, 2023.

0 Kommentera

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Krogrecensioner

Krogrecension: Poppy

Öppningen är fortfarande så pass ny att inte ens serveringstillståndet är på plats i samband med att vi besöker krogen för första gången.

Krogrecension: Gurras

I samma ögonblick som vi stoppar in foten på Postgatan 16 möter huvudpersonen själv upp med ett fast handslag och ett smittande leende på läpparna.

Fei

Lägst upp i Petter Stordalens senaste hotellkomplex, ute på Lindholmen, ligger restaurang Fei. En kinesisk tillflyktsort med utsikt över Göteborgs hamninlopp. Byggherren till fastigheten som restaurangen och hotellet ligger i är den kinesiska biltillverkaren Geely, mångårig ägare till Volvo. Med en ambition om att skapa en kinesisk restaurang i absoluta toppklass, öppnade ägarna upp plånboken på vid gavel och importerade både stora delar av inredningen, samt några enligt utsago, riktigt vassa kinesiska kockar.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste krogrecensionerna i Stockholm

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!