I väntan på Redemption

14:16 5 Oct 2018

Red Dead Redemption 2 närmar sig i full galopp och Nöjesguiden frågar sig: hur ser egentligen spelmediets Vilda västern-historia ut?

Berättelsen om ”Vilda västern-spel” är nästan lika gammal som den om de ”Digitala spelen”. Linjen må vara allt annat än rak, men visst finns den där. Från höstens stora spelsläpp, Red Dead Redemption 2, och hela vägen tillbaka till spelens barndom. 1971 såg datorerna fortfarande ut som bandspelare som tog upp hela väggar och några spelkonsoler för hemmabruk var fortfarande något år bort. I Minneapolis skoldistrikt fanns en sådan dator, och de flesta skolor var anslutna till den via teleprintrar. På en av de anslutna skolorna designade tre unga amerikanska vänner ett pedagogiskt spel anpassat för elever som läste historia. The Oregon Trail handlade om nybyggarnas färd till västkusten. Spelet var simpelt (och spelades alltså på något som mer liknade en skrivare än en monitor) men lyckades ändå trollbinda sin unga publik. De tre vännerna fortsatte utveckla spelet och 2016 valdes det in i World video game hall of fame. Det räknas idag som ett av de viktigaste och mest formativa spelen inom den så kallade ”Serious games”-genren.

2018 ser många önskelistor ut att ha det enormt påkostade Red Dead Redemption 2 högst upp. Att galjonsfiguren får 2018-års spel bär cowboy-hatt är stort för de som önskat sig mer av den varan. Men vägen hit har varit skakig. Västern-spelen har, precis som många andra kulturella uttryck, fläckats av orimliga, stereotypa och stundtals rent vidriga inlägg. Custer’s revenge (1982) kan till exempel vara ett av de mest bespottade spelen som någonsin släppts. Och det med all rätt. Det numer 36 år gamla spelet går ut på att styra general Custer över ett fält, från ena sidan av skärmen till den andra. Om han överlever belönas han med att få våldta en ursprungsamerikansk kvinna som är bunden vid en påle. Spelet uppmärksammandes redan på sin tid för det stötande innehållet. Många menar också att den uppmärksamheten ledde till att spelet sålde mer än vad det någonsin gjort på egen hand (80 000 exemplar). 

Mitten av 1980-talet var annars en tid då västern-spelen blomstrade. Zapper-spelet Wild Gunman och Gun.Smoke var några av de som gjorde avtryck. Sedan dess har västern-spelen återkommit i cykler. Under mitten av 90-talet kom Wild Guns, Wild Arms och Outlaws. Tio år senare Gun och Oddworld. Spelbranschen verkar ha dansat runt västern-temat, men samtidigt inte varit rädda för att använda delar av det i nya miljöer (tänk bara på Steamworld-spelen, till exempel).

 

"Ett spel som plågades av en konfliktfylld utvecklingstid men som red i mål"

 

Men 2010 släpptes så Red Dead Redemption. Ett spel som plågades av en konfliktfylld utvecklingstid men som red i mål med flaggan i allra högsta topp. Det var ett spel som gjorde nästan allt rätt. En enorm, öppen värld som gav dig friheten att leva ut din egen cowboy-fantasi. Det var, och är, också ett av tidernas dyraste spelproduktioner med en kostnad på närmare en miljard kronor (800 personer sägs varit inblandade i utvecklingen).

Rockstar Games, som också skapat de enormt framgångsrika Grand Theft Auto-spelen, är inte ovana att hamna i publikt blåsväder – ofta gällande både sex och våld (ibland i kombination). Red Dead Redemption är inte helt oproblematiskt men det är kanske det mest seriösa och, för vad det är, sansade studion skapat. Det är ett spel som åtminstone stundtals vågar ifrågasätta både det kapitalistiska systemet och koloniseringen av Amerika. Och det gör det utan att kantra över i GTA:s plumpa humor (bortsett möjligen från den något märkliga Undead Nightmare-expansionen, som tog John Marston på zombiejakt).

Om Red Dead Redemption 2 fortsätter lyfta västern-genren till nya höjder återstår att se. En vidare fråga är om den minst sagt ojämna genren kommer få ett uppsving – eller om den här cykeln börjar och slutar med Rockstars cowboy-epos.

Red Dead Redemption 2 släpps för Playstation 4 och Xbox One den 26 oktober 2018.

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 10, 2018.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!