I jakt på dolda berättelser

07:58 31 Jan 2018

När den moderna dansens uttryckssätt började kännas begränsande slutade Oscar von Seth dansa och började skriva. Nu är han doktorand i litteraturvetenskap på Södertörns Högskola och aktuell med romanen Snö som föll i fjol.

Det var en längtan efter narrativt berättande som lockade Oscar bort från dansen. Men det finns flera likheter mellan att dansa och att skriva berättar han. Känslan av upprymdhet och flyt kan uppstå såväl på scenen under en föreställning som i arbetet med en roman eller en uppsats.

– Dessutom fanns det för mig något svängigt och organiskt i dansen som jag fått med mig till skrivandet. Att språket ska kännas lättillgängligt, vara mjukt och följsamt till exempel.

Hösten 2017 tilldelades Oscar von Seth Vilhelm Moberg-Sällskapets stipendium för sin magisteruppsats i litteraturvetenskap. I uppsatsen undersöker Oscar, med hjälp av queerteori relationen mellan de två karaktärerna Robert och Arvid. Det var när han i tonåren såg en uppsättning av Kristina från Duvemåla som Oscar började misstänka att det fanns mer i karaktärernas relation än vänskap. Trots att Utvandrarserien är både välkänd och välläst har den inte analyserats normkritiskt förut.

– Jag ville försöka slå hål på myten om Moberg som en författare vars böcker endast kan förknippas med det heteronormativa, och jag hade en stark känsla att Utvandrarserien kunde läsas som queer, berättar Oscar.

Det Oscar gjorde i sin uppsats, och som han uppmanar fler att göra när de läser, är att leta mellan raderna. Att stanna upp vid beskrivningar och annat som sticker ut i texten. Att försöka hitta annat än det först uppenbara. På det sättet kan en text förändras och komma att innehålla andra perspektiv och berättelser än det du ser vid första anblicken.

– Queera läsningar kan göras av böcker, filmer, instruktionsmanualer, arbetsbeskrivningar, statliga utredningar, reklam, recept, konst, tunnelbanedialoger. Poängen är att titta närmare på en text, eller på det som sägs, och se vad för inneboende normer det finns däri menar Oscar som poängterar att det handlar om att läsa med inlevelseförmåga.

När Oscar bestämde sig för att skriva en roman ville han skapa en berättelse som inte behöver queer läsning. En text där det queera istället uttrycks explicit. Resultatet blev Snö som föll i fjol, en roman om “gemenskap och yoga” som gavs ut i maj 2017. På bokens framsida finns ett mycket positivt omdöme från självaste stjärndramatikern Lars Norén.

Snö som föll i fjol har beskrivits som en feel good-roman, en genre som Oscar själv inte har några problem med. Samtidigt tror han att sådana kategoriseringar riskerar att ta fokus från bokens innehåll. För Oscar var det viktigaste att skriva en autentisk och inkluderande berättelse med mångfald i representationen.

– Det finns säkert förutfattade meningar om vad feel good-litteratur är, på samma sätt som det finns föreställningar om vad romance eller deckarböcker är. Om min bok får läsare att må bra betraktar jag det som ett gott betyg.

I sitt arbete som doktorand vid Södertörns Högskola fortsätter Oscar att analysera och undersöka litteratur. Hans ambition är att lyfta fram det normbrytande i texterna.

– Framför allt betraktar jag det som en vinst att göra texterna tillgängliga för läsare som identifierar sig som icke-hetero eller inom ramen för hbtqi-begreppet säger han.

För den som själv vill prova att läsa en klassisk bok med nya perspektiv föreslår Oscar här tre titlar som han tycker lämpar sig för queer läsning:

1.) Fight Club av Chuck Palahniuk

2.) Flugornas herre av William Golding

3.) Harry Potter-serien av JK Rowling

Just nu förbereder Oscar arbetet med sin avhandling men redan till sommaren planerar han att börja skriva på en ny roman.

– Jag har tre olika synopsis att välja mellan så jag ska försöka besluta mig för ett av dem till att börja med.


Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden Nöjesguiden #1 2018.