Hyra i andra hand - här är dina rättigheter

Johanna Bond 15:26 9 Feb 2018

En etta i andra hand i Stockholms innerstad kostar drygt 10 000 kronor per månad i snitt. Men hur mycket är det egentligen okej att behöva betala? Och hur gör du om du betalat för mycket? Vi har kollat med Hyresnämnden vad som gäller.

Tillstånd och kontrakt

Om allt ska gå rätt till när du hyr en lägenhet i andra hand ska den som hyr ut till dig ha fått andrahandsuthyrningen godkänd. När en hyresrätt hyrs ut godkänns det via hyresvärden. Gäller uthyrningen en bostadsrätt ska det godkännas av bostadsrättsföreningen. 

För att du som hyr i andrahand ska kunna använda dina rättigheter, till exempel få hjälp om hyran är för hög, måste ett kontrakt skrivas om andrahandsuthyrningen. 

Hyra 

När du hyr en hyresrätt i andra hand ska hyran vanligtvis vara lika mycket som förstahandshyresgästen betalar. Förstahandshyran har i de flesta fall beslutats av hyresvärden och en lokal hyresgästförening, så om man i sin tur hyr ut en lägenhet i andrahand till samma hyra brukar den anses som skälig*. Den som hyr ut sin lägenhet ska inte tjäna på uthyrningen, och alltså inte kräva en högre hyra av andrahandshyresgästen. 
* Att en hyra är skälig innebär att den inte är påtagligt högre än hyran för bruksvärdet av lägenheten.

Om du hyr en bostadsrätt ska hyran vara baserad på kostnaden som ägaren av lägenheten har, i princip räknas räntan på bostadens värde ut. Utöver det läggs avgiften som uthyraren betalar till sin bostadsrättsförrening på och kostnad för saker som el och bredband.
R
äkneexempel: Bostadsrätten är värd tre miljoner kronor. Avkastningsräntan om fyra procent läggs på. Denna summa delas på årets tolv månader. Avgiften till föreningen är 2500 kronor/månad. (3 000 000 x 0,04)/12 + 2500 = 12 500 kronor/månad. 

Möblerad lägenhet

Om du hyr en lägenhet som är möblerad har den som hyr ut lägenheten rätt att ta ut en extra kostnad för slitage på möblerna. Den här extra kostnaden är ingen bestämd kostnad men det brukar vara okej att lägga på ungefär 10-15 procent på den totala hyran. Denna kostnad bedöms dock från fall till fall om andrahandshyresgästen skulle överklaga. 

Om man betalat för mycket då? 

Om du som hyr i andrahand anser att din hyra är för hög kan du vända dig till Hyresnämnden för att få hyran prövad.  Om du hyr en hyresrätt och hyran bedöms vara för hög så tvingas hyresvärden att sänka den. Du kan då dessutom få tillbaka den del av hyran som bedöms ha varit för hög i efterhand. Du kan få tillbaka hyra för max ett år bakåt i tiden. 

Om du inte vill anmäla en oskälig hyra under tiden du bor i lägenheten kan du anmäla överpriset upp till tre månader efter att hyreskontraktet avslutats. 

När det gäller en bostadsrätt kan andrahandshyregästen aldrig begära återbetalning. Det man kan göra är att precis som för hyresrätter få hyran prövad hos Hyresnämnden. Om de anser att den är för hög kan hyran då sänkas under resten av hyresperioden. 

Mer information finns på hyresnamnden.se.

Stad: 
Kategori: 
Se alla artiklar om: 

Fler artiklar