Hur fan beter sig folk på krogen egentligen?

Björn Gadd 14:55 16 May 2012


Bordsgrannens mobilsamtal eller stökiga barn kan verkligen förstöra en bättre måltid. Enligt folkvettsexperten Magdalena Ribbing finns det många regler för hur man ska bete sig på krogen. En huvudregel är att hellre byta bord än att klaga på sällskapet bredvid.  

I Crime City blev en kille mordhotad efter att ha knäppt med fingrarna åt personalen på en enklare pastarestaurang. Kanske var det att överreagera, men det är inte alltid lätt att veta vad som är rätt och fel beteende på restaurang. 

– Att vissla eller ropa efter personalen är att bete sig illa, vill man tillkalla personal gör man det genom att fånga en blick eller hålla upp en hand i luften, säger Magdalena Ribbing.  

Vilka andra etikettsbrott är vanliga? 

– Ett vanligt missförstånd bland kroggäster är när man ska provsmaka ett vin. Det gör man för att kontrollera att vinet stämmer enligt ens beställning, för att se om det blivit korkfällning eller om vinet är dåligt, inte för att testa om man gillar smaken eller inte. 

Att säga ohövligheter om maten till personalen är inte heller okej, det är barnfasoner, säger Ribbing. Att vara nysnuten när du slår dig ner vid ett bord är också att föredra. – De som snyter sig i servetten borde själva ta hand om den, tycker jag, det är bedrövligt dåligt sätt att snyta sig i något som andra ska hantera.  

Har du någon episod då du har blivit konstigt behandlad på krogen? 

– Jag var på Riche i Stockholm i början av åttiotalet för att göra en krogrecension. Jag beställde in lyxkanapéerna och då kom servitrisen in med sex eleganta kanapéer, fint upplagda på en vikt servett. Hon snavade och alla kanapéerna åkte runt, räkorna hamnade i gåslevern och allt vad det var. Jag utgick från att hon skulle hämta nya. Men hon bara skrattade och sa ”det ska ju ändå blandas i magen”.  En återkommande fråga på krogen är den om dricksen. Vissa tycker att man ska ge minst 20 procent i dricks medan vissa är helt emot det och påpekar att man inte dricksar i mataffären. I en kommentar på Magdalena Ribbings etikettspalt på DN.se jämförde en läsare dricks med att uppmuntra till prostitution.

– Jag ger oftast dricks så att jag rundar av notan uppåt. Man låter inte bli att ge dricks för att man inte gillade maten, det är inte serveringspersonalens fel. Det är alltid helt frivilligt att ge dricks i Sverige, däremot är det alltid uppskattat.

Krögaren David Kallos driver Brogatan i Malmö och Lund. Han tycker att fem-tio procent är en lämplig dricks och att man hellre ska ge inget alls än att ge två kronor i dricks på en 398-kronorsnota. Han har sett det mesta i branschen och berättar om två återkommande beteenden från kroggäster. 

– Att vissla eller flasha med överdrivet stora sedelbuntar är det absolut värsta man kan göra mot en servitör, då markerar man att man tror att man kan köpa personalen. På Kallos kontor sitter en tolv år gammal strumpa uppsatt på väggen, för att påminna om en svensexa som gick överstyr.

– En lite äldre man skulle gifta sig och vi hade placerat dem i källaren på Brogatan. De var 10-15 medelålders män och det visade sig att de hade hyrt in en strippa och jag tänkte, okej, hon får väl uppträda då, de satt ju ändå avskilt. Mitt i hennes show fick de henne att börja krypa omkring på bordet och krossa glas och porslin och då fick jag gå in och avbryta. De inblandade männen hade också sagt till en av våra servitriser att hon skulle få 10 000 kronor om även hon strippade, de sade det med en skämtsam ton men ändå med allvarlig bakgrund. Det är verkligen inte okej att bete sig så. Den inhyrda strippan hade glömt en vit tubsocka nere i källaren och den får än idag påminna mig om att aldrig mer rucka på mina principer. 

Stad: 
Kategori: 

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Krogrecensioner

Krogrecension: Gerege

Sedan övertagandet av klassiska Mongolian Barbecues lokaler på Södra Promenaden 2017 har Gerege varit ett spännande tillskott på Malmös restaurangkarta.

Krogrecension: Sushi Rebellion

I våras skrev vi om faktumet att antalet sushirestauranger som poppade upp i Malmö höll god takt med antalet barn som förlöstes i babyboomen på 40- till 60-talet. Sushi Rebellion var en av dessa, som vi dessutom uppmärksammade i samband med att det blev klart att man skulle slå upp portarna. 

Senaste krogrecensionerna i Malmö

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!