Hur du undviker att få dina nakenbilder läckta på internet

23:28 2 Sep 2014


Nyläckta nakenbilder på Jennifer Lawrence, Ariana Grande, Kim Kardashian, Rihanna, Hayden Panettiere och många fler dök upp på bildforumet 4chan i söndags, efter ett massivt hack på Apples iCloud.


Hackern, eller rättare sagt sexualförbrytaren, säger att han släpper fler bilder om han får in mer donationer – i form av Bitcoins (spyr i min mun).

Ingen vet till 100% hur detta kunde ske. Några påstår att konkurrerande cloud-tjänster som Dropbox eller Google Drive står att skylla, andra menar att kändisarnas egen bekantskapskrets ligger bakom för att fiska pengar. Men något de flesta är överens om är att det är någonting med iClouds tekniska säkerhet som inte stämmer – något Apple idag förnekar.

Hacking är ibland som scenen i actionfilmen där agenten gissar sig fram till ett lösenord för att avdetonera atombomben. Det mest förutsägbara är ibland det mest rätta. Man tror att hackern i detta fall använde sig av andra kopplade tjänster för att hacka bort funktionen som gör att kontot spärras vid x antal chansningar. Därefter var det bara att köra gissningsleken tills man fick tillgång och kunde placera, just det, en bomb i medierna i söndags.

Oavsett hur hackern eller hackerkollektivet har gått tillväga kan man konstatera att alla som delade bilderna vidare på olika sociala medier är lika mycket medbrottslingar. I alla fall ur etisk benämning. Finns någonting på internet så finns det för alltid på internet.

Det är lika sorgligt som det är läskigt. Tacka gudarna att det finns några sätt att skydda sig på.

Det främsta rådet när det kommer till känslig information, såsom bankuppgifter, personnummer eller de obligatoriska nakna spegelselfies vi alla vet att vi alla tar, är att placera den informationen i en extern hårddisk som inte kopplas in i datorn när den är online. Eller att skriva ut och radera filerna.

För att skydda sig just på iCloud kan man börja med att stänga av Photo Stream (Inställningar -> iCloud -> Photostream) och ställa in ”two-factor authentication” som fungerar som ett dubbellås för din iCloud. Var gång du loggar in skickas ett unikt lösenord till en av dina andra Apple-enheter, vilket gör att hackern behöver vara fysiskt närvarande för att ta sig in. Twitter, Facebook, Google, Dropbox och Tumblr erbjuder alla two-factor authentication.

Sedan finns det no-brainer-tips som att till exempel ändra sitt lösenord med jämna mellanrum och aldrig, aldrig, ha samma lösenord på flera tjänster och plattformer. Aldrig. Även att tänka på att aldrig, aldrig, öppna mail från konstiga adresser med konstiga namn och konstig google-translatead svenska. Samt att med jämna mellanrum radera den privata data du har på laptopen – cache, sparade lösenord och cookies. Särskilt om det är en offentlig dator eller dator som du delar med någon annan.

Om detta gav dig kalla kårar och du vill maxa skyddet till hundra finns det bara ett sätt att göra det på – stanna offline. Men vill du fortsätta leva på 2000-talet kan jag trösta dig med att risken för att utsättas för detta som opublik person nog är låg. Internet kryllar redan av miljoner bilder på nakna tjejer och killar, din average Svensson-bild har inget värde och även om olyckan skulle vara framme så skulle den som bäst försvinna i mängden av porrbilder i cybervärlden.

Det finns mängder av betaltjänster som tillhandahåller lösningar för hur man surfar tryggt. Men kort sagt kan man säga att är du inte Jennifer Lawrence kommer få att betala bitcoins för att få se din bild. Läs: är du känd är du fler människors villebråd, men konsekvenserna av en spridd spegelselfie kan vara lika förödande oavsett. 

Siduri Poli är Nöjesguidens teknologiskribent. Hon har nyligen utsett 2014 års teknologiska trender, listat 10 reseappar som gör dig mindre dum och 6 tecken på att Google är på väg att köpa upp världen.

Stad: 
Kategori: 

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!