Hur du skaffar en hårregim för ditt afro – en veckas skötselschema

11:29 27 Feb 2015

Lupita Nyong'o i perfekt skött afro.

Ordet "hårregim" kan kanske låta som en diktatur för håret, vilket det på sätt och vis är, men ännu mer är det en direktöversättning av engelskans "hair regimen".

 

Vad ska detta vara bra för? Se det som proletariatets diktatur, eller om du är höger, frihet under ansvar. En vanlig myt om afro (förutom att det är hårt, matt, glanslöst, etc) är att det är komplicerat. Att det kräver jättemycket kunskap, högskolepoäng och lediga timmar för att klara av att sköta ett hår som inte är processat. Det är en lögn.
 

Självklart är det individuellt, alla hår är inte likadana, men att ha sitt hår naturligt behöver inte ta längre tid än att inte ha det. Tricket ligger i: planering. Misströsta ej, detta betyder inte att du behöver skapa ett Excel-dokument eller hålla i konferenssamtal, tvärtom! Det betyder att du får tid över – till att hitta kärleken, eller något vettigare, som att se ett extra avsnitt av Scandal.

 

Alla veckor har dagar, sju närmare bestämt. Det är också exakt så många dagar det är lämpligt att disponera din tvättcykel på. Jag börjar min på söndagar för enkelhetens skull, men gör exakt som du vill. Här kommer din framtida hårregim.

 

DAG 1.
Detta är day zero, också känd som tvättdagen. Det är alltså idag ditt hår ska möta vatten och därigenom livet. Antingen är du en no poo-person och kör balsammetoden, eller så är du enkel och kör på schampo som vanliga skattebetalare.


Ett bra tillvägagångssätt är:

1. Tvätta håret med schampoo/tvättbalsam.

2. Ha i mycket balsam i håret, och kamma ut med din borste/kam/fingrarna.

3. Ha i hårinpackning, och låt verka angiven eller längre tid (kan skippas).

4. Skölj avslutningsvis med kallt vatten, det stänger hårstrået och får det att behålla fukten bättre.

 

Nu kommer mitt lilla knep, det som spar tid och får håret att "räcka" längre, särskilt/främst om ditt hår har blivit några centimeter. Gör en protective style! Det kan vara exempelvis twists, flätor eller bantuknots – världen är ditt ostron. Gör det när håret är blött, men klappa det lite med handduken först, och tillsätt en olja och/eller kräm och styla. Detta har tre fördelar.

1. Att du tillsätter en fuktgivare och sedan knyter håret gör att det får torka långsamt, och bara gosa in sig i all fukt. Som en förlängd hårinpackning!

2. Du kan, genom val av frisyr, stretcha håret! Detta motverkar shrinkage, alltså att lockarna lockar upp sig, och således "ser kort ut". Genom att stretcha håret får du ut längden, men utan att skada det som hetta gör. Win win. (Men hata inte curlsen! Om du lär dig att omfamna shrinkage lär du dig att omfamna livet!)

3. Du kommer spara tid i veckan.


DAG 2.
Nu är väntans tid! Eller snarare, du behöver inte bry dig ett skit om vad som händer på huvudet. Lär dig att knyppla istället.

 

DAG 3 ELLER 4.
Nu kan du släppa loss håret som om det vore en fånge på våren. Förbered dig på glansiga, återfuktade och ljuvliga curls! Detta är också tricket till att få till perfekta twistouts, eller bantu knot-outs: tid och fukt. Och för bättre hållbarhet: gel.

 

DAG 5.
Nu är lättjans tid inne. Flaunta ditt hår, men glöm inte att knyta det ordentligt om natten (två flätor, två bantu knots eller vad du hinner/orkar med). På så sätt behåller du din styling längre, och undviker tovor och gråtsessioner med kammen på tvättdagen. 
Om håret behöver, tillsätt extra fukt innan knytningen.

 

DAG 6.
Nu är ditt hår, som du, på en efterfest, så kanske är det finast uppsatt. Men idag är också den perfekta dagen att ge det lite TLC, genom att göra en budget-hot oil treatment (se snabbknep fyra).
Tricket med plastpåsen är att plasten stänger in värmen, lite som ett växthus. Om du har ett liv/måste visa dig bland folk, gör en headwrap. Imorgon börjar allt om igen.

 

PRODUKTTIPS. 

Kokosolja. Denna goding hittar du på din matbutik, och bara det är värt en eloge. Ger håret ren fukt, är fullproppad med vitaminer och en av få oljor som kan tränga in i hårstrået på djupet. Luktar dessutom fantastiskt, tänk pina colada, vem kan hata?Beautiful Textures Curl Control Defining Pudding. 
Perfekt för att ge extra stabilitet och fukt till din styling! Helt okej innehållsförteckning för att vara en drugstore-produkt, och ganska lätt att hitta. Inte det allra mest återfuktande för torrare hår, men går bra att kombinera med rena oljor, och döljer då också deras lite trista doft. Funkar också utmärkt till en wash’n’go.


 

Eco Styler Olive Oil Styling Gel. Detta är så gott som en helig graal bland naturalistas, och dessutom rätt billig! Går att använda på tusen sätt, ger stabilitet till styling och går bra att kombinera med många produkter utan att det skär sig eller att håret blir ”crusty”. Finns dessutom i alla tänkbara storlekar.

Sådär! Självklart är detta endast riktlinjer – du får trixa och fixa lite tills du kommer fram till vad som är bäst för just ditt hår och liv. Lycka till med skötseln!

Läs även: Valeries del ett och del två i guiden till det perfekta afrot.

Stad: 
Kategori: 
Se alla artiklar om: 

Fler artiklar