"Höru Mej Bae", Jan Gradvall och en studie i hur man avkodar det redan uppenbara

14:25 26 Aug 2015

Idag lyssnar landets kändaste kulturjournalist på Michel Didas Höru Mej Bae och kommer till dånande stora insikter i Expressen Kultur. Hateff Mousaviyan gläds åt Jan Gradvalls halvhjärtade försök att hålla sig nere med kidsen. 

Under förmiddagen var vi många som läste Jan "Rap Genius" Gradvalls observation i Expressen Kultur och undrade vart resten av hans analys hade tagit vägen. Texten, för er som inte har läst den, handlar om Michel Didas singel Höru Mej Bae och är ett märkligt stycke kulturjournalistik.

"Vad menar han? Vilka är de blåa, gröna och röda? Sedan trillar polletten ned. Det är Stockholms tunnelbanelinjer. Röda linjen. Gröna linjen. Blå linjen. Det är längs dem som Michel Dida och andra rappare bor och verkar", skriver Gradvall. Efter det gör han en krystad koppling till den norske Dramatenchefen Eirik Stubø, och sen är det slut. Bara så där. Varken mer eller mindre. Gradvall plockade en referens i en svensk hiphoplåt och lät hela världen få veta det.

Varför Expressen Kultur väljer att publicera denna halva tanke är bortom mig. Är "Gradvall dechiffrerar raplyrik" det nya "Gradvall runkar upp listettor skrivna av svenskar"? Är det ett stilgrepp? Är det såhär man visar att man fattar?

Artikeln innehåller så pass mycket low hanging fruit att jag inte vet var jag ska börja. Någonstans är det förstås gulligt att han försöker hålla sig "relevant" i den utsträckning han gör, men visst önskar man samtidigt att han uppmärksammade Didas briljanta rap av en annan anledning än just som ett försök att hålla sig nere med kidsen? Det där skiner liksom igenom.

Jag ska inte hävda att jag har tolkningsföreträde av låten bara för att jag är ung och råkar kunna avkoda slang utan att känna ett skrikande behov av att ventilera min nöjdhet över det på kultursidor, men genom hela den där texten satt man ju och hoppades på något mer. En så pass erkänd stilist som Jan Gradvall borde rimligen kunna avgöra när den egna texten saknar verkshöjd, no? Förlåt för raljant, men vad näst, egentligen? "Då slog det mig att Grillat & Grändy har fått lön. Grillat & Grändy har alltså fått lön i form av pengar. Lön förenar rappare precis på samma sätt som lön förenar norska teaterchefer."

Den kommande remixen av Höru Mej Bae (tillsammans med Cherrie, Sabina Ddumba, Silvana Imam, Seinabo Sey och Mapei) innehåller tillräckligt med referenser för att hålla Gradvall sysselsatt i sex månader framöver. Vi hörs väl då, antar jag!

Läs även: "När DN publicerade en mycket bättre intervju med Little Jinder än oss".

Stad: 
Kategori: 

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

 

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!