Hoppsan, Hopsan Brewing kommer till ölmässan i Stockholm!

09:50 10 Jan 2020

Det började med hembryggning och slutade med succé. Hopsan sålde sin första låda öl 2017 och sedan dess har de gått från klarhet till klarhet. Tim Mellgren svarade på vår enkät och du kan träffa både honom och Hopsan, och kanske öl som Hopsan Kerstin och Röda Linjen Lakrits, på vår ölmässa i Stockholm den 25 januari. 

Berätta hur ert bryggeri startades?
– Som de flesta andra hade vi varit hembryggare en tid. Men vi tröttnade på slabbet hemma i köken och började leta en lokal för att flytta hobbyn dit. Någonstans där längs vägen väcktes idén och när vi tillslut hittade en lokal var det i syfte att starta bryggeriet där. 2016 började vi provbrygga i lokalen och 2017 sålde vi den första lådan öl.

Hur skulle du beskriva er ölstil? 
 Jag vill säga att vi framförallt gillar humledrivna öl, men det har blivit en del kettlesours med olika frukter och bär det senaste också. Men humlig öl har vi verkligen börjat sätta nu och det kommer förhoppningsvis märkas under 2020.

Vad kännetecknar en bra öl?
– Jag personligen är inte så kräsen, den bästa ölen är ofta den jag har framför mig. Men en öl man gärna tar mer än en av är väl ofta en bra öl.

Vad tror du att det är som lockar med just hantverksbryggerier?
– Jag tror det lokala ofta är en grej, det märker i alla fall vi av. Sen att utbudet är så varierat. Vi är många bryggerier i Sverige idag och med det kommer väldigt mycket olika öl. Jag inbillar mig att många är beredda att betala lite mer för hantverksöl vilket är positivt. Samtidigt som jag personligen i många fall tycker priserna kan spåra när man får ge 69:- för en 33cl IPA på bolaget.

Om du inte får säga ditt eget, vilket tycker du är Sveriges bästa bryggeri just nu? 
– Det är många som är grymma idag men jag dricker väldigt gärna något från O/O eller Apex. Sen kan jag inte låta bli att nämna Snausarve, deras Oud Bruin håller jag högt. Kan tänka mig en årsförbrukning utanför dörren en dag ;)

Vilken är nästa stora öltrend?
– Jag vågar lova att vi kommer se sjukt mycket IPA av olika slag även 2020. Men tror Pilsner från hantverksbryggerier kan och kommer växa rejält. Sen är nog godis-extraallt-suris-grejen inte över ännu heller. Vilket jag förövrigt inte har något emot.

Vilken är din egen favoritöl just nu?
– Sjukt svår fråga. Men valfri ipa/dipa från Other Half i deras taproom kanske. Tillfället och miljön är ofta grejen tycker jag.

Vilken typ av öl föredrar du annars?
– Var stil har sitt tillfälle, eller sin miljö. Typ. Gillar det mesta men i min kyl hittar man oftast väldigt humligt, syrligt och tjocka stouts.

En framtidsspaning, vad är det viktigaste som händer i den svenska ölvärlden 2020?
– Jag tror och hoppas på fler taprooms och bryggpubar runt om i landet. Sen såklart drömmer även jag om gårdsförsäljning och att någon faktiskt ser över det här med differentierad alkoholskatt. Tror även vi kommer se fler bryggerier som slås ihop, kanske inte varumärken men åtminstone rent fysiskt dela på bryggerier och alla kostnader det kommer med.

Stad: 
Kategori: 
Se alla artiklar om: 

Fler artiklar