Höjdpunkterna under Way Out West Talks

10:41 7 Aug 2019

Nöjesguidens litteraturredaktör Hanna Bergström har plockat russinen ur Way Out West Talks-kakan. Det här är vad du har att se fram emot.

Årets viktigaste helg för Sveriges musikscen, Stockholms eventpersoner och för lifestyle-varumärken är snart här. Givetvis talar jag om Way out West. Trots stort musikintresse är jag, som Nöjesguidens litteraturredaktör, inte ombedd att skriva om musik, utan Way out West Talks.

Jag är ett stort fan av panelsamtal, debatter och föreläsningar av alla dess slag, och föredrar dessa mer seriösa inriktningar, där nästan ingen skrattar och viktiga frågor diskuteras. Vissa kallar det pretentiöst, jag anser det livsviktigt i en tid av alltmer lättkonsumerad och verklighetsflyktig underhållning.

Dessutom tillfredsställer det mitt konstanta bildningskomplex. Förra året lyssnade jag bland annat till den tidigare amerikanska armésoldaten Chelsea Manning som suttit fängslad 35 år efter att ha läckt sekretessbelaga handlingar till allmänheten genom Wikileaks och blev väldigt tagen. Men för alla er som föredrar en mer humoristisk underhållningsform - frukta inte - schemat rymmer mycket saker även för er.

Nu över till det jag anser är höjdpunkterna under årets program.

Torsdag
Under torsdagen kommer vi att kunna lyssna till Julia Frändfors och Julia Lyskovas podcast Daddy issues live. Tidigare i år kände de inte varandra, men nu leder mycket populär podcast där de samtalar om det egna livet och har väldigt kul. Vi får se vad de tar sig an för teman under festivalen, men det lär med största sannolikhet vara träffsäkert, fullt av självdistans och mycket oväsentligheter, som vanligt.



Vi kommer också att kunna lyssna till ett samtal kallat ”The testimonies of racism”, som leds av moderatorn Lovisa Fhager Havdelin som är generalsekreterare för organisationen Teskedsordern. Det blir ett samtal om ett liv präglat av rasism med artisten Janice, Teskedsorderns Theo Tamim och entreprenören och demokratikämpen Barakat Ghebrehawaria. 

Dessutom kommer ett panelsamtal om massutrotningen av arter och ekosystem att äga rum. Vill du få experternas hjälp med vad du kan göra för att undvika att en beräknad miljon av världens åtta miljoner arter inom ett par årtionden utrotas? Bege dig till Höjden!


Fredag
Fredagen är minst sagt fullspäckad. Jämställdhet inom musikindustrin ges stort utrymme. Jag personligen ser mycket fram emot Spotify Equalizer, som äger rum under både fredagen och lördagen. Dessa leds av Linnea Henriksson. Under fredagen pratar hon och Amie Bramme Sey med Cherrie och Jill Johnson om hur vi kan skapa en mer jämlik musikbransch med fler kvinnliga och icke-binära artister, producenter och låtskrivare. 

Förutom det kan vi lyssna till viktiga ord av Anna Björk, journalist och författare till boken Ni måste flytta på er som släpptes tidigare i våras. I boken har 30 år av populärmusik dokumenterats, och dess dolda baksidor för kvinnorna i den. Anna Björk har sedan 90-talet skrivit, analyserat och diskuterat samtida populärkultur, feminism och musik i tv och tidningar. Jag har enorm respekt för henne, och kommer med största sannolikhet inte att bli besviken denna gång heller.

Vi kan också ta del av The good show: climate podcast – en podcast där olika personer samtalar om hållbar utveckling. Som stort hobbyfan av arkitektur och hållbar stadsplanering ser jag fram emot ett samtal om hur vi kan skapa klimatpositiva energisystem. I panelen hittar vi bland andra José González, som jag tills nu inte hade en aning om också är forskare och arbetar med något som kallas “effective altrusim” som modell (som att han behövde ännu fler pluspoäng). Köp en kaffe, vakna till och tal del av uppfriskande hjärnaktivering innan festivalen fortgår som vanligt, det tänker i alla fall jag göra.

Vi får dessutom ta del av humorgruppen Oslipat som genom kombinationen av humor och forskning ska diskutera droger. Till sin hjälp har de fyra komiker: Josefin Johansson, Petrina Solange, Ahmed Berhan och Nisse Hallberg, samt ett gäng forskare. Vi får också möjlighet att uppleva festivalversionen av Hampus Nessvolds slutsålda show Ta det som en man, som regisserats av Mia Skäringer. Ett personlig porträtt om negativa manliga normer.

Lördag
Under lördagen fortsätter Spotify Equalizer med Linnea Henriksson i spetsen där hon, återigen tillsammans med Amie Bramme Sey, pratar med artisterna Bennett, Dennis Lyxzén och Felix Sandman om machokultur, och huruvida jämställdheten inom branschen endast är en kvinnofråga.

Vi kan även lyssna till ett panelsamtal på temat “Kapitalet <3 Veganismen” - om den vegetariska trenden, lokalproducerat kött eller importerade grönsaker, och hur marknaden och pengarna rör sig runt trenderna. Med ett gäng journalister, bland andra Aftonbladets Jonathan Jeppsson som författat boken Sjukt klimat, och tv-profilen Sanna Bråding som snart släpper Veganboken i spetsen, vrider och vänder man på detta aktuella tema.

På lördagen kan vi även ta del av en hyllad show, nämligen Uje Brandelius Spring Uje Spring – nu som ett solouppträdande. Showen hade premiär 2017 och har sedan dess turnerat senast över landet, med två stopp på Dramaten i Stockholm. Showen har omarbetats till en mer intim variant, och visas upp på Höjden. Mysigt! 

Lördagen bjuder även på annat från både Bea Zenfeld och humorduon Pernilla Hammargren & Moa Svan med gäster.


Trots att litteraturen ännu inte riktigt letat sig in så mycket som det skulle kunna göra på festivalen, och att ambitionen på Talksen skulle kunna vara ännu högre, ser jag fram emot de tankar Way out West Talks förhoppningsvis ger. Vi ses på höjden!

Stad: 
Kategori: 
Se alla artiklar om: 

Fler artiklar

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!