Hitmakerchinx och DJ Aaron till Under Bron

19:07 9 Feb 2018

Det som började med musik och dans på gatan i Brooklyn blev en mellanakt på Rihannas Anti Tour. På lördag kommer Chinx och DJ Aron till Under Bron.

DJ Aaron och Chinx är mer eller mindre grunden till vad vi kallar för fdm idag, en musikstil influerad av Karibien och Brooklyn. Nu intar dom båda Sverige för en andra gång. Förra gången stod de på scen tillsammans med Rihanna. På lördag visar dom vad fdm egentligen är på Under Bron i Stockholm

Vad är Fdm?
– Grunden till fdm är Flex Tunes, Jamaica, dancehall och reggae. Vi började röra oss till musiken i Brooklyn och helt plötsligt så uppkom en ny dansstil, Flex Tunes. Vi gjorde det till vår generations tolkning av ursprunget. Till en början så hade varje danscrew sina egna djs som tog med olika instrumentala ljud och effekter. Men på den tiden, runt 1999 när vi höll på med detta så lät det inte så rent. Och det var då jag och DJ Aaron städade upp deta hela och gjorde det till vad det är idag. Och det var då vi kom på begreppet fdm. För utan Flex Tunes, ingen fdm.

Hur påverkade turnén med Rihanna er karriär?
– Att få uppträda inför så mycket folk tillsammans med en artist som Rihanna var otroligt. Hon lät oss göra vår egna grej och vi fick till och med vår egna akt. Det vidgade verkligen våra vyer till att vilja bli vår egna huvudakt. Vi har gått från att uppträda för hundra personer till miljoner tack vare Rihanna och hennes tro på oss.

Vad inspirerar er, i musik och dans
– Dancehall och allt typ av ljud, det är alltid det mest oväntade som får oss att inspireras. Typ som när man i mataffären och hör någon sjuk låt eller ljud.

Vad är en typisk kväll för er, vad förväntar ni er från publik och av er själva?
– Det är så svårt att förklara, men det är ju definitivt underhållande, högt tempo, mycket energi och helt galet. Vi vill få tillbaka essensen av hur vi brukade göra när vi var unga till samma musik, vi vill ta tag i micken och peppa. Vi vill ta tillbaka hur det var i Brooklyn när allt blev till. Vi vill göra samma sak, men anpassat till vår generation.


Ni har sagt att man alltid ska sträva efter storhet, vad är storhet för er?
– Det är alltid att försöka vara bättre än du var igår. Vi kommer ett från ett ställe där folk inte alltid ser, ibland måste man agera glasögon och visa det som finns ute i världen. Vi får så mycket nej hela tiden, men det är något man måste ignorera och köra på. Oavsett vad.

Hur framtiden ut?
– Vi vill headlinea våra egna grejer, vi tror att fdm kan kan bli lika stort som edm och nå högst upp på skalan. Vår genrer har så otroligt mycket kultur och arv. Det är folket, det är dansen, det är Karibien, det är musiken och det är energin. Vi vill nå ut med vår energi till alla. Idag kategoriserar man musik i olika fack, men i fdm går det mixa in vilken musik som helst. Vi är bron som för musiken samman.

 
Stad: 
Kategori: 
0 Kommentera

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste filmrecensioner

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!