Foto: Nick Durrant

Hemligt och intimt på Sofar Sounds

14:37 22 Oct 2018

Konsertfixarna firar ett år i Göteborg.

De allra flesta kan nog hålla med om att de bästa spelningarna är de intima. Spelningarna när du kan få ögonkontakt med sångaren utan att undra om det var personen tjugo meter bort eller dig som hen faktiskt tittade på. På Sofar Sounds gig behöver du aldrig undra, för du är aldrig mer än än ens tjugo meter bort från scenen. Konceptet startades i London men finns i skrivande stund i 418 städer på varje kontinent förutom Antarktis. I Göteborg firar Sofar ett år i slutet av oktober, så inför jubileet pratade vi med Danilo Borgerth och Austin Muirhead som jobbar med Sofar Sounds här.

Hur skulle ni beskriva Sofar Sounds för en oinvigd person?
— Helt enkelt så är det intima konserter på intressanta platser i hela staden. Man ansöker om att få komma på spelningarna via hemsidan, utan att först veta vilka som kommer spela eller var. Information om platsen kommer några dagar innan på mail, och artisterna avslöjas först när en kommer till lokalen, förklarar Danilo.
— Vi får strax över hundra ansökningar till varje session vi gör. Sen är det inte alla som kommer in, utan det beror på storleken på lokalen. Jag såg nyss att någon hade blivit nekad plats sex gånger i rad, så då var jag lite snäll och såg till att de fick komma in på nästa, säger Austin.
— Många människor som kommer till oss har hört talas om det i en annan stad. Som Barcelona, Thessaloniki eller London. När de kommer till Göteborg så kollar de själva upp om det finns ett Sofar Sounds i Göteborg, så vi har väldigt många internationella människor på våra spelningar, berättar Danilo.
— Svenskarna har inte riktigt hittat till oss än, fyller Austin i.

Själva kommer Danilo och Austin från Brasilien respektive Kanada. När Danilo för ett år sedan flyttade till Sverige insåg han att det inte fanns ett Sofar Sounds i Göteborg. Eftersom han varit involverad i organisationen i London innan, så hade han kontakterna därifrån som hjälpte honom att starta upp det i sin nya hemstad. För honom var det helt sjukt att en musikstad som Göteborg inte redan hade ett Sofar, så den 25 oktober 2017 hade de den första spelningen hemma i hans eget vardagsrum. Nu har de haft runt 20 stycken, bland annat i Växthuset i Botaniska Trädgården.

Vad för slags artister och band har ni som spelar hos er?
— Bland de största namnen vi har haft här i Göteborg så är det Pale Honey, Wildhart och Holy Now, som alla är svenskar. Sofar är dock ett väldigt stort nätverk, så det är också enkelt att få kontakt med internationella artister som passerar Sverige. Joshua Luke Smith som är en jättebra brittisk, soulig rappare hade vägarna förbi en gång, säger Danilo.
— Ja, men varenda människa och deras hund skickar in ansökningar till oss. Sofar är dock inte för nybörjare. Som musiker står du riktigt nära publiken på våra spelningar, så du måste vara säker och bra på vad du gör, för annars kommer du garanterat att få scenskräck. Det betyder inte att du måste vara utgiven eller signad, bara duktig och intressant, berättar Austin vidare.

För att fira att de nu funnits i Göteborg i ett år vill de satsa lite extra på deras jubileumsspelning. Istället för att som vanligt hålla platsen en hemlighet går de från början ut med att det är i Röda Stens Konsthall de kommer fira sin födelsedag den 25 oktober. Mitt i den interaktiva utställningen Ingen rök utan eld. Shout Fire! kommer publiken att få sig en upplevelse de sent kommer glömma lovar Danilo.
— Vilka som kommer spela är fortfarande en överraskning, men eftersom att vi firar vårt jubileum på en så speciell plats ville vi berätta det i förväg. Utställningen handlar om demokrati, aktivism och civilkurage, och den lilla avgiften vi kommer ta i dörren kommer skänkas till välgörenhet. Organisationen vi valt att stötta är Röda Korsets Kompisgrupper som arbetar med nyanlända asylsökande ungdomar, vilket passar utställningens budskap. Det kommer bli fantastiskt.

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 10, 2018.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!