Hela Ozzys album försvann

11:32 16 Feb 2018

Ozzy. Du känner igen namnet. Buzzen kring rapparen har varit stor länge nu, trots att han bara släppt tre singlar.

När jag ringer upp Ozzy sitter han på ett café i Kosovo och väntar på mat. Han befnner sig i sluttampen av att mixa sitt debutalbum Ett Öga Rött, ett album många har väntat på.
– Jag hade albumet klart förra året. Mitt i processen så lade datorn bara av. Så vi fick gå in och göra om allt. Det är därför det dröjde lite.

Osman Maxamed kallar sig för Ozzy, och är uppvuxen i Rosengård i Malmö. Med sina 26 år har han bokstavligen gjort musik i halva sitt liv – han började med hiphop och att rappa vid 13 års ålder. Ozzys väg till musiken började med poesi. När han var yngre började han skriva dikter, något som kom ur ilska och sorg som han bar inom sig. Hans pappa gick bort i kriget innan Ozzy föddes.
– Mamma berättade för mig att pappa brukade skriva. Då började jag skriva av mig, i smyg. När jag var liten pratade jag med någon psykolog som sa ”Varje dag ska du skriva hur du känner på ett papper. Riv sedan sönder det, så kommer du känna dig bättre”. Det var så jag började. Det blev min hemlighet, där jag kunde vara i fred, där jag kunde andas.

Förra året släppte Ozzy singeln Askungen som slog stort. Sedan dess har hypen kring honom varit stor, men trots framgångarna har året varit påfrestande.
– 2017 för mig var ett år som var riktigt jobbigt. Jobbigt privat, men det jobbiga fick ändå sitt positiva i studion. Jag får omvandla det till något positivt, på så sätt är jag ändå tacksam. Det blev plus minus noll. Skivan var ju klar när allt försvann, men då kom jag in i ett nytt skapande, så att jag kan bli bättre.
– Musikmässigt var det ett skitroligt år. Folk började läsa mina texter, de började förstå lite mer vad jag försöker säga och min konst i sig. Man behöver inte förstå så mycket, men man kan känna det. Man känner det på en plats, och sen sprider det sig i kroppen. Det för mig är själ, det för mig är känsla.

Man hör på din nya singel Några Gånger att det har varit väldigt tufft, men att musiken är något du brinner för.
– Exakt. Musik har alltid varit någonting som har varit väldigt, väldigt nära mitt hjärta sen jag var liten och skrev dikter. Jag var väldigt sorgsen när jag var liten, och då hjälpte skrivandet mig väldigt mycket. Det var samma tid som jag började bli en ungdom och jag började testa fel vägar i livet och det har ändå räddat mig.

Två egenskaper som märkts tydligt hos rapparen är hans värme och omtänksamhet. Han nämner att han är väldigt tillbakadragen och gärna håller sig för sig själv, och trots att vi pratar över en hackig wifi-uppkoppling så känns han ärlig och genuin, något som visar sig tydligt i musiken.

Hur känns det att äntligen få släppa ditt debutalbum nu då?
– Det känns riktigt najs. Det är ett album jag velat släppa hela mitt liv. Meningen med albumet och titeln Ett Öga Rött, är att jag försöker se allting. Jag har ett öga som blöder och jag har offrat det för min framtid. Om några år hoppas jag att jag kan tänka att det var bra att jag inte gjorde något dåligt, att det var bra att jag inte hoppade in i samma banor, men det visar sig. Jag kom till en punkt i mitt liv där jag var helt programmerad. Jag hade bara vissa saker att göra på dagen och sen var min dag slut. Så Ett Öga Rött är tillägnat de åren i mitt liv och de människorna som jag varit med och de miljöerna jag rört mig i och det är nu jag väljer. Det här är mitt val.

Play66 är ett nystartat skivbolag där Ozzy är CEO. Hans album kommer vara det första de ger ut, men vilken riktning de kommer fortsätta i är inte bestämt. Kanske fortsätter det med hiphop, kanske blir det rock eller nåt annat.
– Jag älskar popmusik och lyssnar mycket på det. Jag gillar att skriva låtar, så jag hoppas att jag får jobba som låtskrivare också, och inte bara artist.

Ozzy har samarbetat med många stora namn inom den svenska hiphopscenen, bland andra Kartellen och Abidaz. Men när jag frågar om vem som skulle vara det stora drömsamarbetet, svarar han att det redan skett. Ozzys stora barndomsidol gästar nämligen debutskivan. Vem det är vill Ozzy vara diskret med, men det hörs att han är stolt över samarbetet.
– Men om jag får drömma större, så hade det varit Kylie Minogue eller Jay Z. Om jag hade fått igenom det hade jag slutat göra musik tror jag.

När han var liten ville han bli kock. Nu är drömmen att fortsätta med musik. Något som känns viktigt för Ozzy är att han får utöva sin konst utefter sina egna mått, att han får följa sitt eget recept. Han är målmedveten och har drivet.
– Jag är rappare och affärsman, så jag tror jag kommer gå åt det hållet. Om 10 år ser jag mig nog som en gatekeeper. En som vaktar branschen, en som har en stadig post.

Ett Öga Rött släpps på Play66 i vår

Stad: 
Artist: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 02, 2018.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!