Glögg som innehåller rom eller whisky kommer inte längre att få kallas för glögg.
De nya EU-reglerna kring alkohol och marknadsföring har satts i spel, sådär lagom till julhandeln. Detta har gjort att svensk glögg har hamnat i något av obekväm situation nu. Enligt de nya reglerna får glögg och andra så kallat "aromatiserade viner" nämligen inte innehålla annat än råvaror baserade på riktiga druvor – vilket de fick tidigare. Glögg som spetsats med sprit baserad på sockerrör och sädeslag, som romglögg eller whiskyglögg, faller därmed utanför ramen och får inte längre kallas för glögg.
Den vanliga vinglöggen får fortsätta marknadsföras precis som tidigare, förutsatt att den har baserats på rött eller vitt vin och att alkoholhalten inte understiger sju procent. Även cognacsglögg är ok enligt glögg-Stasi EU:s regelverk, eftersom cognac är en druvbaserad spritsort.
Varianterna med whisky och rom kommer fortfarande att finnas kvar i Systembolagets beställningssortiment under kategorin "uppspritad dryck".
Läs även: "S:t Eriks släpper svindyra chips"