8T8-njut

Här äter du lunch som vegetarian och vegan i Stockholm

15:38 26 Sep 2014

TORSK PÅ TOFU: Jobblunch, vegetarianens kanske största utmaning – många viljor, kort om tid och få vegoalternativ riskerar att skapa splittring på arbetsplatsen. För att undvika social stigmatisering har veggisar i årtionden intalat sig själva att salladsbuffén på köttisstället täcker hela kostcirkeln. Men det är slut på det nu.

Det är dags för Nöjesguidens ultimata vegolunchlista att inta Stockholms alla intranät. Här är sju lunchställen där köttisar och veganer kan beta vid varandras sida utan att det stör kontorsfriden.

 

betyg: 6 1. Kokyo

Adress: Sveavägen 105 (T-bana Odenplan/Rådmansgatan)

Lunchöppettider: mån-fre 11.30-14.00

Pris: från 90 kr

Kokyo är ett av Stockholms mesta vegoparadis, som visserligen serverar kött också, men alltid har en helt grön (i dubbel bemärkelse) meny såväl vid lunch- som middagstid. Specialiteterna är Kokyogryta och gyoza/dumplings, men prova också surkålswoken eller sojaköttbullar i sötsur sås - allt med egengjort vegokött som du även kan köpa med dig hem.

 

2. Kafé 44

Adress: Tjärhovsgatan 44 (T-bana Medborgarplatsen)
Öppettider: från 12.00

Pris: från 50 kr

Stockholms mest prisvärda lunch finns på klassiskt punkvegetariska Kafé 44. Inget kött på menyn, men väl ordentlig husmanskost. Den köttiskollega som har råd med invändningar mot en stabil 50-lappslunch i Stockholms innerstad år 2014 kan ringa mig.

 

3. Martins Gröna

Adress: Regeringsgatan 91 (T-bana Rådmansgatan)

Lunchöppettider: mån-fre 11.00-14.00

Pris: 95 kr

Lite hemligt läge, men poppis bland citykontorister som vill ha enkel men supervällagad vegolunch. Välj mellan 2-3 lunchrätter, oftast grytor, pasta eller biffar, varav minst en vegansk.


4. Gro

Adress: Sankt Eriksgatan 67 (T-bana St Eriksplan)

Lunchöppettider: tis-fre 11.30-15.00

Pris: 100 kr

Gro serverar närproducerad mat med "fokus på grönt", ett säljigt uttryck som tyvärr har kommit att betyda: grönsaker med kött. Eller för att tala klarspråk: mat som är som på vilken restaurang som helst, fast som ser lite fräschare ut. Men Gro sticker ändå ut genom att se till att få fram en vällagad vegorätt och en sallad varje lunch, som i 9 fall av 10 är helt vegansk, och annars går att anpassa för veganer.

 

5. 8T8

Adress: Swedenborgsgatan 1 (T-bana Mariatorget)

Lunchöppettider: mån-fre 11-14

Pris: från 90 kr

8T8 är en medveten matbutik som kring lunch varje dag slår upp sin nudelbar. Grymt fräsch nudelsoppa med tofu, även dagens sallad. Plus plocka med en slice av deras hemgjorda rawfoodcheesecake till eftermiddagsfikat!


6. K25

Adress: Kungsgatan 25 (T-bana Hötorget/Östermalmstorg)

Öppettider: mån-fre 07.30-21.00

Pris: från 69 kr

En lite snyggare foodcourt som blivit Stureplansregionens mesta lunchmecka. Hysteriskt är bara förnamnet, men vad som talar för K25 är att allas önskemål kan bli tilfredsställda under samma tak. Bästa vegomaten har Yoi (vietnamesiska Bahn Mi, dvs fyllda baguetter med tofu, eller nudelsoppa) och Zócalo (burritos och sallader med bönor och vegokött, eller tacos med pulled jackfruit, den veganska och delikata motsvarigheten till pulled pork)

 

7. Ulriksdals Trädgårdscafé

Adress: Slottsträdgårdsvägen 8, 170 79 Solna (T-bana Bergshamra, sedan buss/pendel till Ulriksdals Station)

Lunchöppettider: mån-fre 11.00-16.00

Pris: 145 kr

Liten utflykt, men värt. Varje vardag serveras vegetarisk och delvis vegansk lunchbuffé bestående av sallader, varmrätter och soppor, i en helt bedårande miljö. När du ändå är där: ta ledigt resten av eftermiddagen och promenera bort till handelsträdgården, bäst/mest blommor i stan.

Kolla även in Lokalrätten i Hökarängen – mat från urbana odlingar, och Green Peas – universitetets egen vegetariska lunchrestaurang på Frescatiområdet. Ännu fler vegovänliga tips finns i facebookgruppen Vegansk lunch i Stockholm.

Stad: 
Kategori: 
Se alla artiklar om: 

Fler artiklar

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Krogrecensioner

Borasco

Det är inget dåligt samlat cv som ligger till grund för Tjärhovsplans nya restaurang och bodega.

Krogrecension: Petri

Petter Nilsson har tidigare bland annat ansvarat för driften på Spritmuseums restaurang och drivit restauranger i södra Frankrike.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste krogrecensionerna i Stockholm

 

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!