Här är vinnarna av Stockholmspriset 2014!

Redaktion 12:15 21 Dec 2014

I en herrans massa år har vi delat ut Stockholmspriset till personer och företeelser som har betytt extra mycket för staden under det gångna året. Nöjesguidens jury har under 2014 sammanträtt och debatterat häftigt kring vem, vad eller vilka som förtjänar att belönas för sin exceptionella briljans.

Vi har tidigare presenterat de nominerade – nu kan vi slutligen avslöja vinnarna.


Juryn har bestått av: Amat Levin (ordförande), Jonas Adner, Parisa Amiri, Maina Arvas, Christoffer Bertzell, Nathalie Borgman Peters, Elis Burrau, Isabelle Espinoza, Hugo Ewald, Patrik Forshage, Josefin Günther, Petter Hallén, Soraya Hashim, Anders Karnell, Judith Kiros, Valerie Kyeyune Backström, Vendela Lundberg, Josefin Lundgren, Martin Petersson, Hasan Ramic, Christoffer Reichenberg Andersson, Emilie Roslund, Sanna Samuelsson, Victor Schultz, Pelle Tamleht, Greta Thurfjell, Alf Tumble och Kristin Zetterlund.

KROGVinnare:
Shibumi
Med såväl Esperanto som Råkultur i ryggen förstod vi att det var stordåd på gång redan när det började pratas om en Izakaya i samma hus. Och förväntningarna blev besannade. Med lika delar finess och lekfullhet har restaurangen skapat en perfekt avvägd gastronomisk och sinnlig upplevelse som man snabbt blir beroende av. Att Shibumikocken Saori Ichihara tagit sig till finalfältet i Årets Kock 2015 känns därför inte bara välförtjänt utan helt enkelt väldigt rimligt.
Övriga nominerade: Lilla Ego, Nook

FILMVinnare: Ester Martin Bergsmark – Nånting måste gå sönder
Den mest romantiska och samtida Stockholmsskildringen på decennium – liten och stor på samma gång, introvert mörklagd och exhibitionistiskt bombastiskt i samma ögonblick. Ett genomärligt och vackert porträtt om förälskelsen, i sin renaste form. Med Nånting måste gå sönder intar Bergsmark rollen som landets kanske vassaste realist, utan att lämna det suggestiva helt bakom sig.
Övriga nominerade: Black Is The New Black, Göran Olsson – Concerning Violence

MODEVinnare: Tommie X
Under året har vi sett honom styla ett helt gäng av Sveriges just nu största popstjärnor med tveklös och helt egen känsla för stil, regissera några av de svenska musikvideor som stannat längst i minnet, och dessutom designa en t-shirtkollektion med ett alldeles särskilt gott, HBTQ-hedrande syfte. Tommie X är något som ingen annan är.
Övriga nominerade: Agnes Grefberg Braunerhielm, Ida Klamborn

LÄSNINGVinnare:
Revolution Poetry
Revolution Poetry kunde likaväl nominerats i scenkategorin, då de levererat mäktig spoken word-poesi runtom i Sverige under sin bejublade Revolution Tour, men det känns viktigt att poängtera textarbetet bakom: rörelsen ger plats och ovärderlig pepp till unga strålande poeter som skriver och framför med en imponerande poetisk spännvidd. Det är en sann demokratigärning, ett inkluderande projekt där marginaliserade, angelägna berättelser tillåts existera i ”finrummen”. En rörelse lika vacker som stenhårt politiskt.
Övriga nominerade: Pooneh Rohi – Araben, Bang

TVVinnare: Raskortet
I en tv-värld som präglas av homogenitet var Raskortet ett välkommet tillskott. Här lät Osmond Karim annars åsidosatta berättelser få stå i rampljuset. För vissa innebar det stor igenkänning, för andra en välbehövlig väckarklocka.
Övriga nominerade: Agnes-Lo Åkerlind, Full Patte

DIGITALA MEDIAVinnare:
@SvartKvinna
Ett problem behöver uppmärksammas innan det kan tas itu med på riktigt. Fanna Ndow tröttnade på diskrimineringen, sexualiseringen och objektifieringen svarta kvinnor utsätts för i Sverige och startade ett av landets viktigaste Instagram-konton. Resultatet blev ett debattfrämjande forum där våra skadliga strukturer synliggörs.
Övriga nominerade: Genier, Inte rasist men...

KLUBBVinnare: Vårbergs dansservice
Klubb och dans planerades aldrig in i miljonprogrammen. Men 2014 skapades titt som tätt köer om nätterna i Vårbergs Centrum. Tack vare Sara Kaaman, Gonzalo Vargas, Sofia Neves och Erik Annerborns visioner blev Angelo’s bar och kök plötsligt en mötesplats för skeva stilar, vegoburgare och vänner av äkta dansgolv. Vårbergs Dansservice visade på ett smart och genuint kul sätt exakt hur utmärkt det går att ta kulturlivet utanför tullarna.
Övriga nominerade: Musikaliska, Big Belly Sound

SCEN

2e2a6975-1509-4de8-a946-02e5ef438d87.jpeg

Vinnare: Unga Klara
I år tog Suzanne Osten storslaget adjö av sin scen sedan 40 år med grande finalen Lammungarnas fest. Och nya konstnärliga ledarna Farnaz Arbabi och Gustav Deinoff höll fanan högt med Girls Will Make You Blush, gästspel och samtal. Vi ser fram emot 40 år till av världsberömd, forskande, ung teater.
Övriga nominerade: Robert Fux, Europa Europa

BARVinnare: Erlands
Få ställen har förmåga att få en att känna sig som en stammis vid första besöket, men Erlands lyckas. Det är litet, familjärt och förbaskat trevligt. Erlands glimrar som en liten diamant i den här rätt gråa delen av Vasastan och utgör en anledning att ta sig hit. Vill du inte sippa välblandade cocktails finns även hantverksöl, kaffe och bakverk.
Övriga nominerade: Mikkeller Bar, Radio Skanstull

MUSIKVinnare: 
Silvana Imam
Rak samhällskritik och politiska ställningstaganden samsades med släpigt tunga beats på När du ser mig • Se dig. Men mer än att bästa rapskivor har normbrytare och skapat rum där även de som sticker ut kan känna sig bekväma.
Övriga nominerade: Lorentz, Seinabo Sey

KONSTVinnare: 
Tensta Konsthall
Medan andra konsthallar och museer står och stampar tog Tensta Konsthall täten och sprang in i framtiden. Och vi med dem. Med utställningar som tänjde våra gränser och befriade våra sinnen blev periferi vårt centrum. Med stadsvandringar, Maria bebådelse och Music & Arts var konsthallen så mycket mer än bara en plats. Den blev en storartad idé som var överallt och vi kände oss helt hemma.
Övriga nominerade: Julia Peirone, Sofia Ekström

NÖJESFÖRBÄTTRAREVinnare: YARD
Förmågan att på så kort tid, med så små medel arrangera en festival som känns så lyxig är värd beröm. På samma gång hemgjort trevlig och internationellt gångbar – med sina både smala och imponerande breda bokningar gjorde YARD sensommaren till en trevligare tid.
Övriga nominerade: Cyklopen, Elefanten

Här återfinns samtliga nominerade till Stockholmspriset 2014.

Stad: 
Kategori: 

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!