Här är vinnarna av Göteborgspriset 2014!

Redaktion 09:39 23 Feb 2015I en herrans massa år har vi delat ut Göteborgsspriset till personer och företeelser som har betytt extra mycket för staden under det gångna året. Nöjesguidens jury har under 2014 sammanträtt och debatterat häftigt kring vem, vad eller vilka som förtjänar att belönas för sin exceptionella briljans. Vi har tidigare berättat vilka som är nominerade, men nu är det dags att avslöja vinnarna!


Juryn har bestått av: Björn Werner (ordförande), Camila Astorga Díaz, Irina Darling, Jimmy Håkansson, Julia Ivarsson, Malin Sandberg och Kalle Wannerskog. 

KROGVinnare: Folk
På nästan ingen tid alls har Folk förändrat en i princip död plats vid Järntorget till någonting som kommer att bli legendariskt. En helt vegetarisk finrestaurang med naturviner och har öppet till tre. Det låter som en saga för kulturarbetaren men är 2014 års sanning.
Övriga nominerade: Koka, Restaurang Atelier.

FILMVinnare: Capitol
I en stad där nästan alla klassiska biografer byggts om till klädaffärer är Bio Capitol en oas. Tack vare tre eldsjälars kärlek till filmen lever den gamla biokulturen här vidare, med kvalitetsfilmer, chokladrullar och röd duk i sammet.
Övriga nominerade: Turist, Göthenburgo.

MÖTESPLATSVinnare: Holy Moly
När Andra Långgatan successivt körs över av förväxlingsbart själlösa ölhallar prisar vi mayagudarna för detta mexikansk-rockiga hål i väggen, som med enkelt goda tacos, glimrande service och öppen atmosfär sömlöst integrerat sig bland de allra bästa av den dåliga gatans gäster.
Övriga nominerade: Ghettoplayan, Jenin Grill.

LÄSNINGVinnare: Hilda-Maria Sandgren
Serietecknaren och lärarstudenten debuterade i år med albumet Det som händer i skogen. Rasande vackert om de tidiga tonårens känslostormar och ofrånkomliga grupptryck. Stallet, ångest och killar porträtteras elegant i gråskalig blyerts. Historien är långsam som en Kaurismäki-film, magisk som en riktigt bra berättelse. 
Övriga nominerade: Henrik Bromander, Anna Fock.

KLUBBVinnare: Mythos
Över en natt gick Backaplan från total tristess till den glittrande framtiden. Med enorma ambitioner, en ännu större lokal, ett prydligt stängt medlemsregister och ett genuint intresse för klubbkultur har Mythos lyckats operera ut en liten bit av Neukölln rätt in i Hisingens hjärta.
Övriga nominerade: Klubb Loco, Klubb Åmål.

SCENVinnare: Angered Teater
Revolution!, Vem bestämmer över Angered? och Exil är tre pjäser från 2014 som visar vilken bredd Angereds teater besitter. Ett besök till Egypten under 2011 års revolution, en socialt undersökande, Backa-inspirerad föreställning och till sist ett politiskt crescendo i en monolog om kolonialism och identitetsskapande. Vi hoppas att fler kommer hitta dit.
Övriga nominerade: Suzanne Osten, Teater Smuts.

BARVinnare: Bar Centro Aperitivo
Inte kunde vi tro att ett simpelt alkoholtillstånd skulle ändra mycket. Bar Centro Aperitivo visar att språnget från espressohak till fullfjädrad vinbar inte behöver vara långt, om själen och hjärtat finns där. Såhär i efterhand känns det nästan konstigt, att man inte skulle kunna sitta på vår egen bakgata i Rom, förlåt, Kompassen och sörpla mästerligt urvalda viner med förtrollande smaker i värmelampans skimmer. Bravissimo!
Övriga nominerade: Liebling, Stranger X Stranger.

MUSIKVinnare: Parham
Göteborgs stolthet Parham Pazooki sätter fingret på exakt det som vi alla är med om. Och är vi inte det drömmer vi oss bort. Han delar allt med sina vänner på hälften, han namedroppar alla Göteborgs pärlor med stil, förnuft och känsla utan att det för den sakens skull någonsin blir det minsta fånigt.
Övriga nominerade: IKHANA, Jonas Rathsman.

KONSTVinnare: Carolina ”Blue” Falkholt
Det blev inte som kommunen tänkt sig, graffitikonstnären Carolina Falkholts vaginamålning på en högstadieskola i Nyköping förklarades i januari icke-önskvärd. Debattvågorna gick höga – Margareta Larsson, japp, Jimmie Åkessons svärmor, tyckte till exempel att Falkholt skulle kastas i fängelse. Efter det har Falkholt gift sig med Marita Ulvskog i ett performanceverk, och målat en jättepenis intill SD:s valreklam. En uppfriskande begåvning och en viktig debattör.
Övriga nominerade: Spela Shoreline-stenen, Röda Sten – Adrian Paci / Ur liv och berättelser. 

GLÄDJESPRIDAREVinnare: Joel Ighe
Frontfigur, magisk bokare, trogen ölbiljettsutdelare, pålitlig gästlistefixare, alltid sist från festen och den givna spindeln i nätet. Med ett evigt leende på läpparna och en grundmurad tro på klubblivets förlösande kraft driver Mr. Yaki-Da själv varje helg ett heligt krig mot vardagstristessen.
Övriga nominerade: Dolfin Kibumbi, @skrivbent.

Stad: 
Kategori: 

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!