Här är världens 20 bästa cykelstäder

17:28 26 Jun 2017

Malmö hamnar återigen högt upp på listan över världens mest cykelvänliga städer.

Det multinationella konsult- och analysföretaget Copenhagenize har en tradition av att ranka cykelvänligheten runt om i världen. Varannat år sedan 2011 har de släppt sin stora lista över världens bästa cykelstäder.

Häromveckan kom så 2017 års variant av Copenhagenize så kallade Bicycle Friendly Cities Index. Precis som i tidigare upplagor av indexet hamnar Malmö i topp av de svenska städerna. Staden påstås till och med vara världens 5:e bästa cykelstad. Detta innebär en förbättring med exakt en listplacering från 2015 års lista.

Varken Stockholm eller Göteborg återfinns bland världens 20 bästa cykelstäder, något som Copenhagenize jury inte är sena med att påpeka i sin motivering till Malmös femteplats.

– Malmö fortsätter att skämma ut både Stockholm och i synnerhet Göteborg med sitt driv mot en cykelvänlig framtid. Stockholm pratar hjälmar, Malmö bygger infrastruktur, skriver Mikael Colville-Andersen, vd på Copenhagenize.

Bland de positiva aspekterna med Malmö som cykelstad lyfter man bland annat fram den nya cykelfärjan mellan Limhamn och Dragör. Enligt Copenhagenize jury är det här en satsning som kommer att gynna hela regionens status som en destination för cykelturism.

Samtidigt passar man i motiveringen på att ge Malmös stadsplanerare en känga för att de har skjutit fram den planerade cykelmotorvägen mellan Malmö och Lund till 2021.

– Malmö har ett bra fokus, även om vi skulle vilja se ännu mer politisk viljekraft som kan resultera i faktisk infrastruktur. Mjuka initiativ är förstås alltid välkomna, men staden borde utnyttja sitt momentum och börja uppgradera sin infrastruktur nu.

Etta på listan över världens bästa cykelstäder är, för tredje gången i rad nu, Köpenhamn. Den danska huvudstaden klår därmed de två holländska cykelföredömena Utrecht och Amsterdam i år igen. I övrigt är det bara franska Strasbourg som, förutom de pallplacerade, hamnar före Malmö på listan.

Såhär ser listan ut i sin helhet:

1. Köpenhamn, Danmark
2. Utrecht, Nederländerna
3. Amsterdam, Nederländerna
4. Strasbourg, Frankrike
5. Malmö, Sverige
6. Bordeaux, Frankrike
7. Antwerpen, Belgien
8. Ljubljana, Slovenien
9. Tokyo, Japan
10. Berlin, Tyskland
11. Barcelona, Spanien
12. Wien, Österrike
13. Paris, Frankrike
14. Sevilla, Spanien
15. München, Tyskland
16. Nantes, Frankrike
17. Hamburg, Tyskland
18. Helsingfors, Finland
19. Oslo, Norge
20. Montréal, Kanada

Du har väl inte glömt att följa Nöjesguiden på Facebook?

Stad: 
Kategori: 
Se alla artiklar om: 

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!