Här är Göteborgs nya schnitzelhak

12:01 23 Oct 2018

Så lyder visdomsorden från Tove Andersson, ägaren av den nya restaurangen Schnitzelplatz. 

Det gamla Lagerhuset vid Esperantoplatsen har nyligen fått sig ett tillskott i form av en restaurang som är övertydlig med vad den serverar, nämligen schnitzel. Bakom satsningen hittas ägarna av en annan östeuropeisk institution i stan, Gyllene Prag, och det är Tove Andersson tillsammans med sin man Eskil Vowles som nu tar över i det gamla frilagrets lokaler. När vi pratar med Tove några dagar inför öppningen är hon lugn, och beställer lite snabbt tusen liter pilsner från Tjeckien till sina restauranger innan vi slår oss ner.
— De tankar som vi har på Gyllene Prag tar 250 liter i varje, och de är specialgjorda för export till utlandet. I Prag, staden Prag, så kör de bara på 500 liter i tankarna och det är även det vi har här nu. Skitstora saker som blir en signatur i rummet, och på många ställen har de tiotals sådana tankar. Jag tror att de dricker mest öl i världen per capita.

Sedan elva år tillbaka driver Tove och hennes man Gyllene Prag, men själva restaurangen uppe vid Linnégatan är hela 45 år gammal. Så länge har den serverat och predikat den östeuropeiska maten till göteborgarna, och såklart även dess pilsner. Många förknippar direkt restaurangen med deras panerade ost, men såklart serverar de mer än så.
— Tjeckisk mat är korv, knödel, karré. Det var tre på k där. Men också soppor och långkok smaksatt med bland annat mycket bacon och kummin. Vi förhåller oss dock inte bara till Tjeckien, utan hela Östeuropas matkultur. Det finns ju schnitzel överallt.

Varför är ni så tokiga i schnitzel?
— Jag tycker att det är en fantastisk produkt och en bra måltid. Den är också ganska ogjord så att säga. Det går alltid att beställa en enkel schnitzel, men det finns så mycket roligt man kan göra med den. Med hamburgare är det fullständigt uppfattat att man kan variera den i oändlighet, men samma sak gäller för schnitzel. På Gyllene Prag kan vi ibland känna oss lite begränsade eftersom att folk förväntar sig något väldigt specifikt, så Schnitzelplatz känns lite som dess bråkiga tonåring där vi kan göra något annat.

På sina resor ner till Prag har Tove inspirerats av både menyer och inredning som plockats med hem till Göteborgskrogarna. Hon tycker om att de låter råvarorna komma fram och att det inte är för komplicerat, precis som med en schnitzel. Trots det väldigt tydliga namnet är det dock inte enbart det panerade köttet som serveras på den nya restaurangen. Målet är såklart att det alltid ska finnas bra schnitzel och pilsner, men inte uteslutande. 

Vad är ditt favoritsätt att äta schnitzel på?
— Jag skulle säga att ansjovissmör är det bästa tillbehöret till i alla fall kalvschnitzel. Det är väldigt många som vill ha alla möjliga typer av potatisar till, vilket är jättegott, men för mig är inte det nödvändigt. Jag skulle äta schnitzel med en öl alla dagar i veckan, men det orkar man ju inte.

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 10, 2018.

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Krogrecensioner

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!