Här är ditt barskåp

14:19 21 Oct 2020

Visa mig ditt barskåp och jag ska säga dig vem du är, sa ingen någonsin. Men ligger det något i det? Kanske. Vi bad några kändisar öppna upp sitt heligaste för oss och lät därefter Sveriges just nu bästa bartender ge sin feedback på innehållet.

Har du ett barskåp hemma, eller någon annan plats där du förvarar dryck som inte ska drickas upp på en gång? Är du en hamstrare, eller köper du samma dag som du ska konsumera det? Vi bad några kändisar visa upp sina barskåp för oss varpå Hampus Thunholm, Sveriges bästa bartender 2019, fick lämna sin feedback på innehållet.

NADIA KANDIL

Nadia Kandil är modeoraklet som dessutom utgör en tredjedel av podden Det Skaver. Hon vann dessutom Nöjesguidens pris för Årets Nöjesförbättrare 2019.

Vad dricker du helst själv? 
– Dirty martini eller naturvin, såbajsnödig.

Vad har du alltid hemma?
 –Det här är det som blev över efter min 30-årsfest för två år sedan, haha. Ska jag vara helt ärlig har jag typ aldrig alkohol hemma.

Hur ofta fyller du på ditt barskåp? 
– Aldrig, jag dricker ute lol.

Du får oväntat besök, Paris Hilton ringer faktiskt på dörren. Vad bjuder du på?
– Jag bjuder inte på någonting, släpper inte in henne för att det as per usual är stökigt hemma och tomt i både kyl- och”barskåp”. Tar med henne i en taxi till Tjoget istället och låter Bergman bjudapå drajjor.

Hampus kommentar: Oj, första intrycket blir ändå lite efterfest skulle jag säga, men det är ju bland det bästa som finns! Här har man ju alla chanser i världen för att gå till nästa nivå och ett enkelt sätt att göra det på är att börja om från början. Om man känner att man inte vill ha världens största barskåp så hade jag valt en tequila och vodka av högre kvalitet.

Drinktips:Vi drar till med drinken Paloma. 

5 cl tequila
3 cl pinkgrape
2 cl lime
2 cl agave
Soda

Bygg allt i ett glas.

PER SCHLINGMANN

Per Schlingmann är politikern och pr-konsulten som dessutom extraknäcker som författare. Hans senaste bok Familjen Morelli skrevs tillsammans med krögaren Karl Ljung och beskrivs som en gastronomisk feelgoodroman. Som om det inte vore nog är Schlingmann också aktuell med en egen gin

Vad dricker du helst själv?
–Kalla mig alldrickare, men älskar ginbaserad drinkar och i tilltagande utsträckning vermouth baserade drinkar,inte minst olika former av spritz

Vad har du alltid hemma? 
– På ginfronten: Hellström, Smoky och Hendricks. I övrigt standardsortimentet och alltid grappa och blended whisky

Hur ofta fyller du på ditt barskåp? 
– Pre Corona skedde det alltid i samband med mitt resande, nu sker det mer sällan.Men när reserverna tar slut så är det bara att fylla på, använder mig rätt ofta av beställningssortimentet

Du får oväntat besök, Paris Hilton ringer faktiskt på dörren. Vad bjuder du på?
– Naturligtvis en Smoky Paloma. Baserad på den rökiga ginen som jag utvecklat tillsammans med mina vänner Karl Ljung och Lili Assefa. Drinken är enkel att tillaga och fantastisk fräsch: smoky, pink grape soda och limejuice. Den kommer Paris att älska.

Hampus kommentar: Wow, cocktail nörd eller hipster? Eller det kanske är samma? Min första tanke är att här har vi en som har gjort sin research och lyssnat på vad bartendern om vad man ska hemma, det är fan bättre än mitt eget. Mitt tips är att köpa boken Cocktail Codex av Alex Day och börja gå igenom flaskorna som står på hyllan

Drinktips: Tommys Margarita på Bruxo för det är en av mina favoritdrinkar.

6 cl mescal
3 cl lime
2 cl agave

Skaka, dumpa & njut.

IRENA POZAR

Irena Pozar är chefredaktör på Veckorevyn, och kliver under hösten för första gången in i På Spåret-vagnen i gott sällskap av Patrik Arve.

Vad dricker du helst själv?
– Margarita skulle Jag kunna dricka varje dag. Mycket salt på kanten och om det ären riktigt bra dag byter jag ut tequilan mot mezcal.

Vad har du alltid hemma?
–Gin, campari, bourbon, amaretto och tequila.

Hur ofta fyller du på ditt barskåp?
 – Varje gång jag är utomlands, framförallt brukar sprit inköpt i USA ta stor plats.Men det lär ju aldrig bli en resa dit igen,så lär väl fylla på var tredje månad eller så!

Du får oväntat besök, Paris Hilton ringer faktiskt på dörren. Vad bjuder du på?
– En svensk Cosmopolitan, det vill säga Vargtass. Iskall svensk vodka, svärmors egengjorda lingonsaft och syltade granskott i botten!

Hampus kommentar: Det här är ju en som jag har serverat mer än en drink innan. Bra utvalda producenter och att det står en flaska Poir Williams där gör det inte sämre. Mitt tips är kanske att bredda utbudet lite, sen är Irena hemma.

Drinktips: Jag tror kanske att vi träffades första gången på Little Quarter när det begav sig så varför inte göra drinken Little Quarter? 

4 cl rye
2 cl gin
0,5 cl socker
Orange och Angostura Bitter 

Rör allt i ett rörglas, servera på is och garnera med apelsinzest.

DOMINIKA PECZYNSKI

Dominica Peczynski är företagsledaren och pr-konsulten som har ett förflutet i såväl medie- som musikbranschen. Hon är just nu aktuell med den självbiografiska boken Jag gör som jag vill.

Vad dricker du helst själv?
–Billiga bib-viner med isbitar i, bara vita. Min kompis från Turkiet lärde mig att blanda en sangria på rödvin och coca-cola.

Vad har du alltid hemma?
–En bas-bib, men om jag vill unna mig något fint kanske det blir en petit chablis. Också den på bib såklart. Våra gäster tar alltid med egna viner hem till mig och Anders av någon anledning.

Hur ofta fyller du på ditt barskåp?
–Det finns ingen regelbundenhet i det utan det är vid behov. Sen försvinner det grejer också ibland, och då finns det bara en huvudmisstänkt vilket är min dotter som är 20 år.

Du får oväntat besök, Paris Hilton ringer faktiskt på dörren. Vad bjuder du på?
–Hon älskar väl vitt vin? Jag ljuger och säger att det är jättedyrt. Allt handlar ändå bara om presentationen.

Hampus kommentar: Men det här blir man ju ändå peppad av. Kanske lite lite sprit men det behöver ju inte alltid bara vara massa starksprit. Det beror såklart på om man vill ha ett barskåp eller inte, men mitt tipset om man vill ha det blir nog att HANDLA sprit.

Drinktips: Världens mest bortglömda vindrink Kali-motxo, jag dricker det ganska ofta på sommaren, eller dagen efter. Rödpang och cola, Sangria släng dig i väggen.


Hampus Thunholm (till höger) tog hem priset för bästa bartender under Bartender Choice Awards 2019, och kan således kalla sig Sveriges bästa bartender åtminstone fram till årets gala. Han jobbar idag för Stureplansgruppen i Stockholm. 

 
Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 10, 2020.

0 Kommentera

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!