Här är de nominerade till Stockholmspriset 2022

Redaktion 09:52 1 Dec 2022

Stockholmspriset är tillbaka. Har ni hört något så underbart på den här sidan pandemin? Trodde väl inte det.

Här är de nominerade i samtliga kategorier. Vilka vinnarna blir avgörs den 9 december på Södra Teatern i Stockholm. 

Film & tv

Cyklopernas land
Med en självklart avkopplad inställning till tv-formatet får Christopher Garplind med gäster det att kännas som att de sitter i ditt vardagsrum och delar en flaska retsina medan de pratar om de där populärkulturella fenomenen alla självklart borde ha koll på. Cyklopernas land är mer ZTV än vad ens ZTV var, och vi älskar det.

Pleasure 
Ninja Thyberg gick från aktivistisk porrmotståndare till att spela in sin långfilmsdebut i nära samarbete med den amerikanska porrindustrin. Med sig på resan till Los Angeles hade hon även stjärnskottet Sofia Kappel och resultatet blev något av de mest banbrytande vi har bevittnat under senare år.

Stammisar 
En samtidsskildring av jakten på kärlek i världens singeltätaste huvudstad. På rim dessutom. Med 30 av Sveriges bästa skådespelare i ensemblen. Måns Nyman och Kristoffer Malmsten sparade inte på krutet och det ska de ha en rejäl dunk i ryggen för.

 

Klubb

Eden
Smedsuddens eleganta version av Villa Villekulla kom från och med sommaren 2022 att kallas Eden, inspirerat av en annan känd lustgård. Och just lust var vad som väntade. Kombinationen av mat och kultur på en urvacker plats var precis vad Stockholm behövde för att bli lite roligare igen.

Holken 
Det är svårt att förstå hur terrassen på Mood Stockholm fortfarande inte har rasat in efter alla kvällar på Holken. Förutom att bjuda på stor variation i sina bokningar har klubben inte bara fått Stockholmarna att vilja dansa kvar i regnet men också köa för att komma in.

Thotland 
Allt började med ett rave i en Stockholmsskog där ingen ville gå hem. Sedan dess har Thotland fortsatt att leverera oförglömliga festkvällar. Det är få personer vet hur man gör fester fullt ut, men Gabriella Ekman och Norah är två av dom.

Konst

Crum heaven
I en liten lokal inklämd bredvid en kombinerad kemtvätt och guldhandel samt en tobaksfrisör på Högbergsgatan ligger det nystartade galleriet Crum heaven. Galleriet är måhända sett till ytan ett av våra minsta, men det är piggt kurerat och inte minst med extremt gott kaffe. Det är just kombinationen med espressobar som gör att konsten tillgängliggörs för en så mycket större publik. Sådant ska premieras.

 
Gustaf Westman  
Om det är speglarna som tillfört en illusionseffekt eller inte låter vi vara osagt, men vi har knappt kunnat röra oss någonstans under året utan att se Gustaf Westman i något utförande. Intresset för designerns färgstarka former har fullkomligt exploderat och var taket för hans popularitet finns är omöjligt att svara på i nuläget. Om det nu ens finns ett sådant, det vill säga.

Nadine Byrne 
Nadine Byrnes konstnärskap rör sig mellan flera olika medium - textil, film, ljud och performance. Genom att konceptualisera händelser i sitt egna liv utforskar hon de abstrakta sidorna av en mänsklig existens. Sorg, minnen och drömmar kombinerar det emotionella med visuella och sociala värden – i en manifestation av en alternativ verklighet. Och vi hänger med.

Krog

Tengu 
Krogfamiljen French Express hade inget dåligt cv sedan innan, men tillsammans med Jonas Lindgren som tidigare drivit Totemo Ramen gav de sig in på en ny nisch. Äktenskapet visade sig vara en lyckträff som inte bara resulterade i en ramen som utmanar om positionen som stadens bästa, utan även en omakase som heter duga. 

Brutalisten 
Carsten Höller och Stefan Erikssons kreation på Regeringsgatan sätter råvaran i centrum på ett sällan skådat sätt. Detta i kombination med restaurangens manifest gör att den vid första anblicken har ett nästan anskrämligt konceptuellt uttryck, men väl på plats är det som att komma på familjemiddag hemma hos en knäpp konstnär. Det vill säga precis lika underbart som det låter. 

Gazza
På väggen till Hornsgatans egen pastafabrik sitter en bild på Paul “Gazza” Gasgoine – en av stjärnorna i det engelska VM-lag som tog sig till semifinal i Italien 1990. Gasgoine spåddes en lysande framtid i just Italien, men karriären stoppades delvis av en större knäskada. Vi hoppas givetvis inte att något liknande skulle drabba bröderna Kim och Jesper Kvarnefält, men de får absolut inte pröva lyckan i Italien. De är alldeles för värdefulla på hemmaplan.

Bar

Riche Fenix 
Finns ens Stureplan kvar? Man börjar undra det då Matilda Jackson med personal har fått till synes varenda kännigendis att vända blicken mot Götgatsbacken istället. Riche Fenix håller en så löjligt jämnhög nivå att det i princip är omöjligt att skilja en kväll från en annan. 

Bananas
Med ett hjärta av guld och en envishet av valyriskt stål har bananas kämpat för uteserveringar och mot tristess i snart ett decennium. Den senaste adderingen i form av en bakficka som är öppen sju dagar i veckan är emellertid glasyren på banankakan som gör att vi aldrig vill gå förbi utan att stanna kvar.

Röda Huset 
Hampus Thunholms resa med Röda Huset har måhända bara börjat. Men det är ingen dålig start han har fått med en plats bland världens 100 bästa barer. Om det är kolagräset eller fjällfilen som kommer ta honom till toppen låter vi vara osagt. 

 

Litteratur

Caroline Ringskog Ferrada Noli - D e kroniskt
Caroline Ringskog Ferrada Nolis senaste bok är existentiell, pretentiös och handlar om tiden som hinder eller premiss. Bland annat. Allt är kroniskt, precis som känslan efter att ha läst den.

Moa Romanova - På glid 
Under arbetet med den andra svåra boken ägnade Moa Romanova bland annat sig åt att besöka loppisar för att hitta inspiration. Det visade sig att gamla dumma porslinsclowner med snedtryckta ansikten och suddgummin i form av en myrslokar på skateboard funkade alldeles utmärkt som bränsle till Romanovas roadmovie.

Amat Levin - Svart Historia 
Journalisten Amat Levins instagramkonto med samma namn växte närmast explosionsartat och det var bara en tidsfråga innan något förlag också insåg sprängkraften i att måla upp en nyanserad bild av Afrikas och svarta människors historia. Sagt och gjort.

Mode

Ettresex 
Det är med noga utvalda plagg och träffsäkert koncept som Ettresex inte bara blivit ett självklart stopp för moderiktiga Stockholmare, men också för rappare som Asap Rocky. Det är svårt att bara titta och inte köpa när man kliver in Stockholms kanske trendiga butik just nu.

Hank Grüner
Det känns som att hela världen är Hank Grüners canvas, och det är ingen som kan bemästra penseln lika väl som honom. Hans kollektion med Our Legacy likväl allt annat han rör vid blir till något inte ens redaktionen kan sätta ord på.  

Beate Karlsson 
Överdimensionerade armar, Kim Kardashians rumpa och årets snackis på New York Fashion Week. Det är en underdrift att säga att AVAVAVs Beate Karlsson gör mode, hon skapar snarare världar som är svåra att inte sugas in i. 

Musik

First Aid Kit 
Efter en alldeles för lång paus återvände systrarna Söderberg med sitt mest kompletta album hittills. Det är nästan hissnande att tänka på att femton år har förflutit sedan duon bildades som musikgrupp, särskilt när de låter bättre än någonsin. 

Hannes
Från klarhet till klarhet till en av årets i särklass bästa låtar. Det är väl en ganska precis beskrivning av hur Hannes senaste år har sett ut. Lägg därtill såväl festivalspelningar som sin hittills största turné och det råder ingen tvekan om att 2022 var Hannes år. 

Sara Parkman
Violinisten, sångerskan och kompositören Sara Parkman har jobbat med uppföljaren till hyllande Vesper under ett par års tid. Under den tiden har hon också hunnit med att vara verksam som bland annat opinionsbildare, skivbolagsägare, dramatiker och inte minst delägare i en gruva. Lyckligtvis tycks inget av dessa åtaganden stjäla tid från musikskapandet som är fullkomligt klanderfritt.

Scen

Kaijas Musiksalong
Stockholms troligtvis minsta livescen är också en av de absolut mest sympatiska. När Kaija Suovanen tvingades lämna sitt livsverk bestämde sig hennes barnbarn för att driva sagan vidare. En varsam renovering senare för musiken åter samman människor under kristallkronorna på Storgatan.

Mommy Issues
Ett otal djupgående samtal mellan dramatikern Dimen Abdulla och skådespelaren Julia Lyskova ledde så småningom fram till relationsdramat Mommy Issues. Verket skildrar en komplicerad och dysfunktionell relation mellan mor och dotter men rymmer såväl humor som svärta och inte minst kärlek.

Tröstrapporter  
Premiären av Alex Schulmans Dramatenföreställning Tröstrapporter sköts upp två gånger på grund av pandemin. Sedan ställdes den in helt och hållet, för att slutligen återvända med en ny skådespelare i form av Gustaf Skarsgård. Och lyckat blev det onekligen.

Media

P3 Klubben
Varje vecka bryter Nanna Olasdotter Hallberg, Moa Wallin och Kristofer Andersson ner det senaste i kultur-och populärkulturen med en jakthunds precisionsförmåga. Det är underhållande, det är smart och det får även oss att känna oss lite smartare. 

Tones Röst
I tio längre texter rörande politiken och valet värkte författaren Tone Schunnesson fram sina egna frågeställningar inför riksdagsvalet 2022. På ett tänkvärt, tillgängligt och framför allt väldigt personligt manér lämnades ingen sten ovänd. Med lika delar skratt och tyngsta allvar gjorde Tones röst valåret inte bara mer uthärdligt, utan fick oss att känna trygghet när marken skakade.

Stammis 
Att behovet av ytterligare ett dysfunktionellt kompisgäng i ens liv var så stort var svårt att förstå. Likväl står vi där och hamrar på playknappen varje vecka. Edward, Stina och skitjobbiga Fia har skrikit sig rakt in i våra ölsugna hjärtan.

Nöjesförbättrare

Christoffer Nyqvist 
Trots sin förhållandevis unga ålder är Christoffer Nyqvist en etablerad komiker, skådespelare och programledare av rang. Vad han än tar sig för kan du räkna med att mungiporna förr eller senare kommer att peka uppåt. En lysande stjärna vi längtar efter att få se mer av.

Linnea Wikblad 
Var ska vi börja? Oavsett om du möter henne i sociala medier, i radion, som författare eller till och med i verkliga livet lämnar Linnea Wikblad ett avtryck som består. En kompromisslös personlighet som ständigt får oss andra att må bättre. Slår du upp nöjesförbättrare i en ordbok så dyker det förmodligen upp en bild på Linnea.

Rosendal Garden Party 
Att redan första året smälla till med världsbokningar som The Strokes, Cat Power och Tyler, The Creator är kaxigt. Att placera sig precis i mittfåran mellan det breda kommersiella och det indiefokuserade är smart. Och att sedan göra det på en av Stockholms vackraste platser gör att Rosendal Garden Party infriar precis det vi förväntar oss av en äkta nöjesförbättrare.

Nomineringarna är presenterade utan inbördes ordning. Då Stockholmspriset utgick under två år på grund av pandemin har nomineringsperioden för årets pris förlängts.

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 12, 2022.

0 Kommentera

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

 

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!