Här är de nominerade till Nöjesguidens Göteborgspris 2022

Redaktion 18:47 31 Jan 2023

Varje år som det inte är pandemi delar vi ut Göteborgspriset till de människor, aktörer eller företeelser som varit bäst, mest spännande, eller mest intressant under året som gått. 

I år har vi av naturliga skäl tagit beslutet att titta två år bakåt. Här är de nominerade till årets Göteborgspris. Vinnarna presenteras på Kungsportshuset fredag 3 februari. Välkommen på efterfesten som börjar kl. 22. 

BAR

Ivans Pilsnerbar
Sedan öppning har Ivans Pilsnerbar satt Ringön på ölkartan och fått oss att fara dit för att bärsa kvalitetspilsner. Förutom go’ bira och riktigt bra pasta så bjuds det också på spännande visuell konst och elektronisk dansmusik.

Adamo
Ett stenkast från avenyn erbjuds lyxiga cocktails, såväl klassiker som kreativt egenskapade, i en miljö som känns både hemtrevlig och exklusiv. Drinkarna är minst lika snygga som goda, kanske snyggare till och med, vilket inte säger lite.

Bar Minimal 
För snart ett år sedan slog Bar Minimal upp dörrarna till den mysiga lilla lokalen på Skanstorget. Här möts, samt mättas, vi alltid av go’ stämning, fantastisk pizza, härliga smårätter och funky naturvin i mängder.

CAFÉ

Viktors kaffe
Till Viktors kaffe går man för stans kanske godaste kaffe och kanelbulle, men också för den avslappnade inredningen, stämningen och musiken. Framgång föder framgång sägs det, och med tanke på att man under året öppnat både Bodega Nord och Bar Palavas kan vi nog utgå ifrån att det går rätt bra.

Me and the goat
När Me and the goat flyttade in till Göteborg och Växtverket berikades Majorna med ett fantastiskt café som bakar allt själva och säsongsanpassar menyn. Efter att ha provat den nyligen introducerade frukostbuffén längtar vi till helgen hela veckan. 

Gerd
De som vet de vet. Gerd är ett ställe som snabbt blir ett vattenhål där spontanbesöken övergår till att bli en del av gästernas dagliga rutin. Kaffet är underbart och levereras av de lokala experterna på kafferosteriet Gringo. 

KROG

Bov Discobar
Ett år av discopizza är anledning nog att firas. Bov Discobar har lyckats fånga den där fredag-hela-veckan-känslan som får oss att vilja dra på oss våra bästa discoblåsor. Förutom de sedan länge omtalade och älskade pizzorna utgörs menyn också av ett stort antal smårätter som rockar våra sockor.

Bulot
Om Bar Bulot var testballongen så är det här slutprodukten, den som vi väntat på precis lagom länge. Bulot är en både modern och genomtänkt, stilren och avslappnad restaurang där maten har en och når en hög ambitionsnivå utan att aldrig atmosfären i restaurangen blir högtravande eller stel. 

Stigbergets Shangri-La
Alla älskar känslan av att ha gått fel men ändå komma rätt och den framkallar Stigbergets Shangri-la ungefär varje gång man anländer. Väl inne är maten fantastisk, ölen god, inredningen härligt eklektisk och stämningen hög.

MEDIA

Flashback Forever
Det är omöjligt att hålla sig för skratt när vi trycker på playknappen. Emma Knyckare, Ina Lundström och Scroll-Mia har tillsammans givit Flashback-trollen en starkare röst än någonsin, och det tackar vi för. 

@fridafrida.35mm
Med sin blixtrande lins har Frida Andreasen (@tjafridafrida) förevigat klubbnätterna i Göteborg och med sina foton får hon inte oss att bara bli nostalgiska gällande gamla klubbkvällar men också oss att längta till nästa. 

Assia Dahir
Hon har sänkt scouter i vatten, sålt Mark Levengoods mugg och boxats med kärleksfulla ballonger, allt detta på Göteborgs gator och för en bra sak. Allt Assia Dahir gör och säger borde sändas på sändningstid. 

KLUBB

Yaki-da
Med samma gamla jobbiga trappor och nya nöjeschefer har Yaki-Da återigen bevisat varför dom är en av Göteborgs stoltheter. Helg efter helg levereras inte bara väl utvalda bokningar men också fullsatta dansgolv. 

Good Luck Club
Alma Westerlund och John Jonséns Good Luck Club och deras eftertänksamma bokningar har med skicklighet snarare än god tur intagit Göteborgs klubbscen med bravur. Vi hoppas att de inte kliver ned från den och ut ur strålkastarljuset på länge.

Klubb Global Groove
Anthony Lappas och David Nije med flera hade rätt redan från början men till slut har vi andra förstått: tiderna har aldrig varit bättre för en eklektisk, global och social discoklubb som sätter låten och gunget före allt annat.

MODE

Kristine Boström 
Kristines Boströms orädda och drömska känsla för stil och färg får oss att vilja äga varenda plagg. Men tills vi får äran att själva bära dom nöjer vi oss med att se några av Sveriges största stjärnor göra det på scen. 

Atelier Runmarker
Det är som utgångspunkt svårt att inte älska något som har ledorden “eskapism, hedonism och kärlek”. Olof Runmarker har hittat en sweetspot mellan unikt, wearable och tillgängligt.

Hurra Pang Pang
Izabella Simmons och Hanna Linnea Ryds gemensamma fäbless för upcycling blev ett projekt där utsorterad second hand får ett nytt liv. Rätt i tiden och lätt att älska visar Hurra Pang Pang upp vägar mot ett hållbart mode. 

TEATER & SCEN

Konst AB - Stormen
Göteborgs stadsteater skakade när Stormen drog in över Lilla scen och gjorde kaos med såväl snabbnudlar som millenials och kändisar. Såhär roligt och maximalt har vi aldrig sett Shakespeare förut.

Linda Forsell och Felicia Ohly - The Vivian Girls
Går det att göra en fungerande pjäs av de 17 000 sidorna i världens längsta roman? Utan regissören Linda Forsell och dramatikern Felicia Ohly hade svaret fortfarande varit “nej”. Nu fick vi istället 17 scener och 90 enastående minuter av skräckblandad förtjusning.

Oceanen
Q-märkt kulturhus och krog, men framförallt en plats som ger utrymme och skapar möjligheter. Teater? Standup? Musik? Allt får plats på Oceanen.

KONST

Koami.art
Offline eller online spelar ingen roll när Koami skapar förutsättningarna för ett korspollinerande av konst, teknologi och kultur i ett space för kreativa göteborgare. Oavsett om det handlar om AI-designade fågel

Scandinavian Art Design
Det började som alla bra idéer med en bra idé. Sedan dess har Ludwig Skalares hjärnbarn Scandinavian Art & Design blivit bland de bästa i Sverige på att ge unga lovande konstnärer en plattform för att nå både publik och försäljning. 

Hall Gallery
Är du intresserad av samtidskonst så vill du kolla vad Hall Gallery ställer ut för tillfället. Oavsett om det är måleri, skulptur, video eller fotografi så är det som visas här alltid intressant. Fingertoppskänslan är beundransvärd.

MUSIK

Raghd 
Med ena tån i nostalgiska referenser, den andra i rap, den tredje i R’n’B, den fjärde i proddande och den sjuttioelfte i hiphop har Raghd placerat sig perfekt i linje med samtidens hjärta. EP:n Are We There Yet och förra årets singlar pekar mot något stort.

Deki Alem
Bröderna Bennett försvann och återuppsto som Deki Alem, där de bygger en egen ljudvärld med grunden i drum&bass, . De är på god väg att bli profeter i och utanför sin egen hemstad, med både Adidassamarbete och supportgig till Gorillaz i ryggen. EP:n Among Heads är stilbildande.

Petrus
Freestyle eller lovesongs? Det musikaliska multiverktyget Petrus fixar det mesta i sitt musikaliska multiverse. 2022 var ett produktivt år där EP:n Emily var det stora utropstecknet, för de som hittar sin musik i gränslandet mellan r&b, pop och rap finns det 1000 skäl att fira.

NÖJESFÖRBÄTTRARE 

Johan Hammerlid
Skärgårdsturen/festutflykten/partybåten Huset+100 kom tillbaka för första gången sedan 2019 och angjorde detta triumfens år Hönö Klåva. Och det har vi Johan Hammerlid att tacka för. Inte för att han har brist på saker att sysselsätta sig med annars. 

Jonathan Östlund
“Yaki-Da är för coolt för Sverige”, sa Jonathan Östlund till Djungeltrumman när han tillträdde som nöjeschef. Det håller vi bara delvis med om - Yaki-Da är absolut för coolt för resten av Sverige men 100% i synk med Göteborg och det yttersta ansvaret för den bedriften vilar på Jonathan Östlund, som med sin känsla för pricksäkra bokningar gör Göteborg till en ständigt lite roligare stad.

Emma Jonsson och Jenniann Johannesson
Där folk flyttar in tvingas livemusiken ut. Men fram till i vintras var Fyrens Ölkafé ett generöst och välkomnande rum för livemusik som drevs med entusiasthjärta, och tomrummet kännsMalmö testar just nu att skapa en kulturljudzon där livemusiken har förtur. Just saying.

 

Nöjesguidens Göteborgspris arrangeras i samarbete med Fireball, Kungsportshuset, Frihamnen Event, Odd Island Brewing, Fors och Järn. Tack för att ni gjorde detta möjligt!
 
Stad: 
Kategori: 
Se alla artiklar om: 
0 Kommentera

Fler artiklar

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

 

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!