Här är Daniel Adams-Rays nya alter ego

14:03 15 Nov 2018

På fredag släpper han skivan IRL under namnet Human.

För Daniel Adams-Ray känns det lika pirrigt som för 14 år sedan att släppa en debutskiva. Då var det Snook, nu är det Human. Det är mycket som har förändrats i hans musikaliska uttryck under karriären, men i hans senaste skepnad Human är ändå den mest markanta att mannen som en gång vann pris för att vara Sveriges bästa rappare nu sjunger enbart på engelska. När vi ringer upp honom för att fråga bland annat om hur det kommer sig får vi svaret att det hela började i Los Angeles.
— Jag försökte kliva utanför min musikaliska värld ett tag genom att skriva musik åt andra, då speciellt med Avicii och Wyclef Jean. Ganska snabbt så insåg jag att jag var usel på att skriva musik åt andra på beställning, jag ville alltid göra det på mitt sätt. Det blev en del demos som jag spelade in sången till men som det aldrig gjordes något av. När jag lyssnade på dem igen efter ett tag kände jag att jag ville förvalta dem, och att jag efter att ha varit otrogen mot mig själv ändå gillade mina egna kreationer. Några av de demos som inte passade Wyclef och Avicii kom att bli grunden för några av låtarna på IRL.

Musiken som Daniel gör under namnet Human är inte fullt annorlunda från den han gjort under sitt eget namn, men textmässigt har han tänkt mycket på att ha perspektivet från ett kollektiv snarare än en individ. Han säger att det såklart inte går att komma ifrån att känslorna som han skriver om är kopplade till sig själv som individ, men att syftet är att koppla dem till sådant som vi alla i samhället tampas med. Speciellt de fula känslorna som vi alla dras med.
— Alla låtarna handlar på något sätt om motsägelsefullhet. Vi vill köpa ekologisk mat och ekologiska kläder, men samtidigt flyger vi till länder vi inte hade behövt flyga till. Vi pratar om att utmana monogamin som koncept men älskar samtidigt tvåsamheten. Det handlar om att inte längre acceptera jantelagen men fortfarande böja oss för den. Vi alla är motsägelsefulla och dras med fula känslor, inte minst jag själv. Det är det jag vill lyfta med Human.

Det här är den röda tråden på albumet IRL, men Daniel berättar också att det värsta han vet är när låtar på ett album är alldeles för lika varandra. På så sätt ser han sitt nya album som väldigt spretigt, eftersom att han tagit inspiration ifrån alla världens hörn. Han har alltid sett upp till Michael Jackson som ofta gjort just så att han plockade influenser från allt ifrån motown till disco och vidare. Daniel, som växte upp i Kenya, tog till exempel upp en tråd från hans barndom när han skapade IRL och vände sig till sydafrikansk gospel.
— Jag jagade efter en gospelkör nere i Sydafrika i några veckor. När jag var liten i Kenya så var sydafrikansk musik och kultur det som alla såg upp till och lyssnade på, och det har på något sätt alltid funnits kvar hos mig. När jag åkte ner till Sydafrika hade jag inspelningar av ofärdiga låtar med mig som jag fick den här kören jag arbetat med att lyssna på, och jag tror att de tyckte att det lät ganska dåligt och mest ville vara snälla mot mig när vi spelade in. När jag väl skickade över den färdiga produkten till dem lät de mycket mer positiva.

En vecka efter att Daniels turné med Human är över är det även dags för honom att hoppa in i Musikhjälpens glasbur. Hans erfarenhet av att göra radio är kort och består mest av att han en sommar var programledare för P3 sommar sessions och åkte runt på svenska festivaler. Efter det berättar han att han sa till sig själv att han aldrig skulle göra radio igen, men nu i december är det alltså dags för honom att bryta den tystnaden. För honom känns det självklart att göra det när det handlar om en så god sak.
— Jag har redan fått lite skit faktiskt. Folk säger till mig att le och skratta mer, men jag har svårt att skratta på kommando. Som tur är har jag proffsen Farah och William med mig in i buren. Det kommer nog vara en av de mest intensiva sakerna jag gjort, men jag är såklart beredd att göra mitt absolut bästa i radio för ett så bra ändamål som detta är. 

Stad: 
Kategori: 
1 Visa kommentarer (1)

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste filmrecensioner

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!