Här är alla vinnare av Nöjesguidens Göteborgspris 2023

09:01 21 Jan 2024

Det var galakväll på Auktionsverket Kulturarena, det var nervositet, fest och glada vinnare. Det var Jacob Ahlstrand som höll i galans taktpinne och det var såhär resultatet blev. Tack till våra sponsorer: Pistonhead (utan alkohol), Fors och Lagerhaus. Tack till juryn, tack till alla nominerade, tack till alla gäster. Tack även till Göteborgsfamiljen för ett gott samarbete.

Årets café

Smöriga bröd

Ett mackställe på Heden, kan det vara något? Bara de som inte varit där än kan svara nej på den frågan. Sedan april erbjuder Smöriga bröd vad som antagligen är de göttigaste mackor som någonsin serverats i ett parkeringshus och djungeltelegrafen har gått varm. Numera har de dessutom serveringstillstånd!

Årets mode

Viktorya Abraham

När Nooshi Dadgostar går på Nobelmiddagen så går hon i en klänning från Viktorya Abraham. När Sara Shirpey går på Guldbaggegalan så går hon i en klänning från Viktorya Abraham. När Alva Bratt går på fest så går hon i en kjol från Viktorya Abraham. Ja ni förstår, 2023 var ett succéår för Viktorya Abraham.

Årets bar

Skeppet Gbg

Är det en livescen? Är det en restaurang? Är det en bar? Är det en inspelningsstudio? Japp! Från Skeppet går utsikten över Göta älv inte av för hackor och då har vi inte ens nämnt känslan man får av att svepa 20 cl Kölsch i kvällssolen. Att stans sjöbusar och hamnarbetare enligt uppgift har suttit här och ljugit för varandra i decennier känns inte orimligt.

Årets teater / scen

Ett drömspel

Strindbergs klassiker har gjorts många gånger men aldrig såhär. I Ett drömspel på Folkteatern såg vi dansare och skådespelare briljera i deras respektive former av uttryckskontroll. “Det är vansinnigt vackert, skruvat och liknar ingenting jag sett förut” skrev en recensent och till det har vi inget att tillägga. Manus, regi, koreografi och scenografi i sällsynt symbios.

Årets media

@tjafridafrida

Klubbfoto är en konstart som inte alla borde ge sig på. Men en som har hittat ett eget och underbart uttryck i den här charlatanfyllda genren är Frida Andreasen som lyckats knipa en nominering två år i rad för sina bilder från Lounges och Yaki med flera, trots att hon inte längre bor i stan. Kanske för att hon under året tagit ett rejält kliv och inte bara har förevigat Göteborgs uteliv utan även åkt land och rike runt för att lika stilsäkert som alltid dokumentera påkostade fester och event.

Årets musik

Terra

De som vet de vet att det ända sedan Svarta Lådan mest varit en tids- och konditionsfråga innan Terra skulle nå ut till den stora publiken. Kanske var det med Livslinjen det hände, ett album som vi dubbar till deras bästa hittills och ännu en triumf för Göteborgs ledande representanter inom ångestfylld indierock.

Årets konst

Drömmarnas monument

Sällan skapar en konstinstallation så mycket debatt som Drömmarnas monument gjorde denna jubileumssommar. En politiker kallade det “en soptipp, mitt i göteborgarnas vardagsrum” och det räcker ju gott för en nominering för ett verk som kommenterade hur stadens kulturplatser byggs bort, eller försvinner på grund av hyreshöjningar, nya höghus, fallna konstnärliga verksamheter och en minskad kulturbudget.

Årets klubb

The Queer Gaze

Är det en litteratursalong? Är det ett experiment? Nej, det är The Queer Gaze, som under våren och hösten under det fritt tolkade begreppet “litterär programserie” låtit queera poeter och författare kurera kvällar på Oceanens scen. Det har varit spretigt, publiken har förvisso bjudits på läsning och samtal - men också på experimentell musik, performance och livsråd. Det är svårt att förklara, men som tur är fortsätter konceptet över 2024 så du kan ta reda på mer själv.

Årets krog

Bikt

Alltför sällan går man från en krog nuförtiden med känslan av att ”detta är en riktig krog”. Men så är det med Bikt. En restaurang som aktivt drivs av sina ägare med en genuin och äkta passion för upplevelsen och dess gäster. Vänligt, proffsigt, varmt, folkligt, vällagat. Helt enkelt en jävligt trevlig restaurangupplevelse.

Årets Nöjesförbättrare

@vagavagrafullpris

Sharon Berhane guidar genom @vagavagrafullpris inte bara till klimatsmart och ekonomiskt shoppande, hon gör det med en stor dos humor också. Dessutom anordnas med jämna mellanrum egna succéloppisar. Att bejaka begagnat är en sak, men att göra det tillgängligt, avslappnat och värt att följa är svårare.

Stad: 
Kategori: 

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!