Här är alla som har blivit av med jobbet efter #MeToo

14:17 20 Nov 2017

Det är inte bara i Sverige metoo har haft stort genomslag. Här är listan på de som blivit av med sina jobb i samband med rörelsen, världen över.

1. Harvey Weinstein, filmproducent, USA
Det var offentliggörandet av Harvey Weinsteins övergrepp som var gnistan som inspirerade skådespelaren Alyssa Milano att aktualisera hashtaggen #metoo som startats tio år tidigare av aktivisten Tarana Burke. Branschorganisationen Producers Guild of America meddelande i början av oktober att han sparkats därifrån och därmed i princip från hela branschen. Han sparkades även från The Weinstein Company, ett bolag han själv startat.
 
2. Martin Timell, TV4-profil, Sverige
Alla avsnitt av Timells program Äntligen Hemma har tagits ur tablån och samarbetet med profilen avslutats.
 
3. Fredrik Virtanen, journalist Aftonbladet, Sverige
Först gick Virtanen på timeout. Aftonbladet har nu avslutat hans uppdrag som kolumnist för tidningen. Vad som hänt med hans anställning är oklart.
 
4. Michael Fallon, försvarsminister, Storbritannien 
1 november fick Storbritanniens försvarsminister avgå efter att det avslöjats att han gjort sexuella närmanden mot en programledare 2002.  
 
5. Kevin Spacey, skådespelare, USA
Anthony Rapp gick ut med att Kevin Spacey hade gjort sexuella närmanden på honom. Efter det berättade Netflix att de pausat produktionen av House of Cards, där Kevin Spacey är aktuell. Det är ännu oklart vad som händer med den sista säsongen

6. Chris Savino, animatör och regissör för Nickelodeon, USA
Skaparen av det tecknade barnprogrammet Lugn i Stormen är allt utom lugn i stormen efter att han blivit av med jobbet på Nickelodeon efter flera anklagelser för sexuella trakasserier.  

7. Roy Prince, produktionschef Amazon Studios, USA
Roy Prince, som jobbade som chef för Amazon Studios, blev anklagad för att vid flera tillfällen försökt ligga med en medarbetare. Händelsen blev polisanmäld år 2015, men Prince fick inte sparken först 2017.  

8. John Besh, kändiskock, USA
24 kvinnor gick ut och berättade om hur kocken frusit ut kvinnor som nekat honom sex, vilket ledde till att flera stora namn avslutade sina samarbeten med Besh företag. Detta resulterade i att han till slut lämnade företaget.

9. Mark Halperin, journalist, USA
Den politiska journalisten har anklagats för sexuella trakasserier av ett tjugotal kvinnor. Han ska ha klämt medarbetare på brösten och försökt tvinga till sex. NBC News och MSNBC har sagt upp alla samarbeten med Helperin.  

10. Lockhart Steele, redaktionschef på Vox, USA
Steele ska ha utnyttjat sin makt som redaktionschef på mediebolaget Vox för att närma sig sina kvinnliga medarbetare. Bland annat genom att tafsa på sina kollegor vid taxiresor.  

11. Carl Sargeant, politiker, Wales  
Den walesiska Labourministern avsattes efter anklagelser för att ha betett sig illa mot kvinnor. Några dagar efter hittades han död efter att ha tagit sitt liv.

12. MediechefSchibstedt, Sverige
Mannen var tidigare chef på Aftonbladet och gick sedan vidare inom Schibstedt-koncernen. Han blev anmäld för våldtäkt år 2015, fallet lades ned. I år riktades det nya anklagelser mot honom. Nu har han slutat på Schibstedt.

13. Programledare, TV3, Sverige
Anklagelser om att ha mobbatförminskat och manipulerat har rullat in och i slutet av oktober fick programledaren sparken.

14Komiker, Sverige 
Anklagad för minst två våldtäkter och flera fall av sexuella trakasserier. Discovery har brutit sitt kontrakt med honom och Sveriges Radio låter honom inte medverka under sändningarna medan fallet utreds. 

15. Chef,  SVT, Sverige
Efter anklagelser om sexuella trakasserier valde han själv att lämna företaget.

16. Programledare, Sveriges Radio P4, Sverige
Flera medarbetare har uttalat sig om kränkningar, närmanden och sexuella anspelningar och programledaren har stängts av från sitt eget program.

Har vi missat någon? Mejla oss.

Stad: 
Kategori: 

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste filmrecensioner

 

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!