Halloweenguiden

11:51 30 Oct 2020

Nöjesguiden guidar dig till den bästa kulturen i Halloweentider. 

 

Filmer

 

Sleepy Hollow (Netflix)

Netflix har ett riktigt knapert utbud när det kommer till skräckfilm. Men Tim Burtons Sleepy Hollow är det inget fel på. Det är skräck utan att vara särskilt läskigt. Johnny Depp utreder mord i en liten by under 1800-talets England. Christopher Walken spelar en mystisk ryttare i skogen. En typisk Tim Burton film. 

Carrie (Viaplay)

Den näst bästa filmatiseringen av en Stephen King-bok. Brian de Palmas tolkning av berättelsen om den mobbade tjejen som får superkrafter och hämnas på sina mobbare. Öppningsscenen är helt briljant. Likaså Sissy Spacek som Carrie. 

Zodiac (C More)

David Finchers Zodiac är en gripande thriller om poliserna som försökte utreda raden av mord som utfördes av den så kallade Zodiac-mördaren. Som skickade budskap till polisen och samhället med hemliga koder och hot. Det är en verklig historia och det läskigaste av allt är att Zodiac aldrig blev identifierad. 

Suspiria (Cineasterna, Bio Rio, Bristol bio)

En av de bästa skräckfilmerna som har gjorts. Dario Argentos snurriga historia från 1977 om en balettakademi där allt inte står helt rätt till. Det är mycket substans, inte jättemycket dramaturgi. Men estetiken är guld.

 

Tv-serier

 

Estonia: Fyndet som förändrar allt (Dplay)

Höstens mest omtalade dokumentär fungerar perfekt för Halloweenkvällen. Första avsnittet är rena rama skräckfilmen och resterande avsnitt gör en riktigt rädd för Socialdemokraterna. Det ligger en hund begraven på botten av Östersjön. 

Twin Peaks (Amazon Prime)

Det kan inte bli obehagligare än David Lynchs Twin Peaks. En klassiker givetvis. De flesta har nog sett serien, om inte, så är det definitivt dags. Spännande, bra, läskigt. 

Stranger Things Säsong 1 (Netflix)

Första säsongen av Stranger Things är toppen. 80-talskitsch, läskiga monster och charmiga huvudkaraktärer. Riktig Steven Spielberg-feeling. Resten av serien rekommenderas inte. 

American Horror Story Asylum (Netflix)

Det är American Horror Storys bästa säsong. Handlingen utspelar sig på en vårdanstalt för psykisk sjuka. Jessica Lange gör en fin insats som anstaltens bossiga sjuksyster. James Cromwell spelar en väldigt obehaglig överläkare. 

 

Litteratur

 

Strega (av Johanne Lykke Holm, Bonnier)

Varför inte ta helg med en riktigt läskig bok. Johanne Lykke Holms roman som kom ut i våras handlar om Rafa som börjar jobba på hotellet Olympic där personalen drillas hårt trots att det inte kommer några gäster. Strega är surrealistisk och obehaglig. Litteraturens svar på David Lynch. 

 

Konst

 

Trollbunden - John Bauer och den magiska naturen (Prins Eugens Waldemarsudde)

Nu har vi förvisso fått rådet att inte hålla oss inomhus med andra människor. Men säg att det råkar vara helt tomt på Prins Eugens och du bara inte kan hålla dig borta från fina tavlor, då är den här utställningen rätt plats. John Bauers målningar av magiska skogar och svensk folktro är lika vackra som de är kusliga. 

 

Krog

 

Peppar (Torsgatan 34, Stockholm)

Med tanke på de nya restriktionerna och rådande pandemi är det inte sådär jättemycket som sker ute på stan den här halloweenhelgen. Men vill du ändå gå ut för att äta, och dessutom få en ordentlig Halloweenstämning är Peppar platsen för dig. Stockholms mest utsmyckade restaurang. Kitsch är ledordet här. 

 

Musik

 

Angelo Badalamenti – Soundtrack from Twin Peaks

Angelo Badalamentis soundtrack är i princip lika bra som tv-serien. Soundtracket tar oss till David Lynch värld, men är också otroligt bra i sig. Hypnotisk jazz, lugna trygga segment som blandas med oroväckande syntar. Och så ett par fina låtar av Julie Cruise. 

21 Savage, Offset & Metro Boomin – Without Warning

21 Savage, Offset och Metro Boomins mixtape Without Warning kom ut inför Halloween 2017. Och här var rapparna verkligen i toppform. Deras olikheter injicerar energi till musiken när de bollar barsen mellan sig. Metro Boomin bjuder på iskalla, skräckinjagande produktioner. Det är ruggigt bra.

Mayhem – De Mysteriis Dom Sathanas

Vill man bli riktigt rädd är Black metal bandet Mayhems De Mysteriis Dom Sathanas kanske det läskigaste du kan lyssna på. Det kommer givetvis med den djupt obehagliga true crime-berättelsen om bandet och rörelsen som dyrkade döden och ondska. Som brände ner ett antal kyrkor, mördade varandra och spelade in ett album. Lyssna på P3 dokumentärs avsnitt om bandet och musiken blir ännu läskigare. Titta dock inte på Jonas Åkerlunds spelfilm om Mayhem, den är genomusel. 

Här är vår spellista för högsta möjliga Halloweenstämning: 

Stad: 
Kategori: 
0 Kommentera

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

 

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!