Guleed: "Sverige är inte redo för den konversationen"

16:34 11 Nov 2020

Är Guleed Sveriges ärligaste rappare? I alla fall om du frågar honom själv. Guleed talar öppet om sitt liv, ett liv han inte verkar ha full kontroll över. 

Guleed är ingen lätt man att få tag på. Det är tredje gången han skjutit upp intervjun när vi äntligen kan talas vid en längre stund. Den här gången har han inte råkat planera in vårt samtal samtidigt som en videoinspelning. Den här gången ringer han faktiskt bara 20 minuter efter utsatt tid. “Jag var i duschen”, säger han. 

I år släppte rapparen sitt andra album Lucky 20, ett album Guleed lagt både mer tanke och tid på än sin debut 50 grader i februari. Lucky 20 bygger runt ett casinotema.

– Jag tycker albumet har en lite mer röd tråd än det jag gjorde sist. Det är hela temat, det har med låtarna att göra. Det förklarar min resa. Livet har varit en gamble för mig. Och jag aldrig har aldrig satsat för ens idag.

På vilket sätt har livet varit en gamble?

– Livet är en risk. Man kommer ut varje dag, bara att du går ut. Du måste kämpa på och fortsätta. Bara att du kan ta vinster och förluster. Livet är lite som en gamble, man vet inte  vad som händer när du går utanför dörren. I alla fall i vår verklighet.

 

"De ser inte något annat än andra städer"

 

Rapparen är ett av de mest framträdande namnen i Malmö New Wave. Hiphopkollektivet som tog trapsoundet till Malmö och hela Sverige, det hävdar i alla fall Guleed själv. 

– 2016, när vi kom med det här soundet, det fanns inte ens autotune då. Det är så många som respekterar industrin, men det är ingen som vill säga det för att vi är från Malmö. Folk säger bara jajaja, för de är så fokuserade på andra städer. De ser inte något annat än andra städer.

Han fortsätter: 

– Sedan min första låt fram till idag har jag alltid haft samma sound. Jag har inte ändrat mitt sound. Det är så många som hoppat på det soundet vi har, så det ser ut som att det också är deras stil, men det är det inte. Det är vårt sound, det är samma sound som vi haft sedan dag ett.

Men även om andra har kopierat Guleed och Malmö New Wave enligt rapparen, menar han att de fortfarande sticker ut. 

– Jag tycker att jag personligen pratar om real life stories, som folk kan relatera till. Och jag tror folk i Sverige, de är inte redo för den konversationen. Det kanske är coolt att snacka om det alla redan hört förut. Om du ska släppa en låt och inte säger samma sak som alla andra, det är svårt att få folk att lyssna på det. Men om folk verkligen gett min musik en chans och lyssnat på vad jag säger och hört vad jag säger och kollat ut i resten av världen och sett att Malmö, det är inte så mycket skillnad från resten av världen. Det är bara att resten av Sverige skiljer sig från Malmö.

 

Vad menar du med det?

– Det är kulturellt. Jag kan bo med en svensk häromkring, han beter sig exakt som mig. Det är inte som att han beter sig mer svenskt än mig eller jag mer svenskt än honom. Alla vi, vi förstår varandra. För alla pratar likadant. Det spelar ingen roll om du är svensk, kines, somal alla vi pratar som jag pratar med dig nu. Det är därför vi är annorlunda. Till och med svenskar som bor här eller vem som än bor här, de är samma, vi är samma. Allihopa är samma. Att du är härifrån det gör dig annorlunda.

Guleed talar klarspråk. Och just ärlighet, att våga säga det som ingen annan gör – är kanske en av rapparens största styrkor i musiken. Guleed talar sanning och det märks både på det han säger och hur han säger det. 

 

"Så länge det är äkta kan jag sjunga om det"

 

Har du någon gräns för vad du kan sjunga eller rappa om?

Så länge det är äkta kan jag sjunga om det. Bara det är äkta.

Trots att Guleed uppenbart har en fallenhet för det här med musik, är det inget han hållit på med särskilt länge. Enligt rapparen var det “grabbarna” som fick honom till studion. Och med “grabbarna” syftar han på Ozzy, Valon och de andra i Malmö New Wave. 

Det var först efter att Guleed avtjänat ett fängelsestraff som han satsade ordentligt. Varför han valde att satsa just då verkar rapparen inte riktigt tänkt på. “Det bara hände”, säger han. Och så rullar livet vidare för Guleed. Saker och ting bara sker. Hur eller varför, det är inte så noga. Inte konstigt att rapparen ser livet som en gamble.

Stad: 
Artist: 
Kategori: 
0 Kommentera

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste filmrecensioner

 

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!