Grön våg bildar ringar på vattnet

13:31 26 Feb 2015
Den sista januari tog Carlsberg över en industrilokal i Sickla. Projektet kallade de The Green Door Project och skulle vara startskottet för återkommande klubbkvällar och kulturutställningar. 

Fram till kvällen innan var allting förutom spelschemat hemligt, däremot visste vi att kvällen skulle vara full av musik och konstutställningar. Alla i min omgivning tyckte att projektet verkade lite ”shady” men vi bestämde ändå att det var värt att kolla in.  
Redan på tvärbanan får jag höra ”Varför sker inte detta oftare?” från ett normcoreklätt gäng några stolar bakom mig. Det är då jag inser att, fan Stockholm, varför sker inte sådant här oftare? Varför samlar vi inte ihop oss och skapar bra kvällar som skiner av kultur, konst och allt som hör till? Varför ger vi inte möjlighet för fler kulturskapare att mötas i symbios och göra vår stad bättre?
 
Det är behövligt. Vi är omringade av kulturgenier, men de syns inte för att de varken får platsen, tiden, ekonomin eller möjligheten. Det är vi alla som tystar ner dem samtidigt som vi inte inser att de är bland det viktigaste vi har.
Väntandes på taxin från det för mig tidigare okända området berättar en vän om konsten som visades under kvällen och att hon inte förstår hur hon inte hört talas om konstnärerna tidigare. De som fyllt varje kvadratcentimeter av industrilokalen.
Då slår det mig. Mitt sällskap tyckte inte projektet var ”shady” för att det var CIA-hemligt och allting var gratis, utan för att vi är svältfödda. Vi är ovana med att slås omkull av fantastisk kultur på en och samma plats. Varför det krävs att ett stort dryckesbolag är bakom initiativet istället för att det stöds av kultur-institutioner och kommuner kommer kräva en debattartikel i bibelstorlek.
 
I väntan på statliga initiativ väntar jag med totalt nöje på att nästa dörr ska öppnas.

BÄST JUST NU
 
1. Tinashe
Debaser Strand, den 15 mars 19–03
Bland de senaste tillskotten på r’n’b-himmelen lyser Tinashe starkast. Den 15 mars gör hon sitt första Sverige-framträdande och Debaser Strand står för lokal.
 
2. PartyNextDoor
Debaser Strand, den 25 mars 19–03
På samma scen som Tinashe fast tio kvällar senare: PartyNextDoor. Drakes bebis och nykomling till skivbolaget OVO Sound vill också göra sin Sverigedebut. Chansen att nämnda kanadensiska gud följer med PartyNextDoor till Strand: minimal.
 
3. Get a Nightlife
Lästmakargatan 8, fre 22–03, lör 23–05
Hornstullsgruppen skiter i gränserna för stadens stadsdelar och öppnade den 23 januari pop-up-klubb på Stureplan. Fet hiphop i högtalarna varje fredag och lördag i tre månader. Två av några återkommande dj:s som förgyller lokalen: DJ Taro och Mack Beats.
 
4. FIST:s återkomst
Klubbkollektiv
Den 7 februari kom FIST (Fags in Stockholm Together) tillbaka efter några grå månaders uppehåll. Senast jag snackade med medlemmarna ville de att jag skulle se ut som Regina George i Mean Girls efter att hon blivit påkörd av en skolbuss. Vi längtar redan till nästa kväll.
 
5. Vassa Eggen
Birger Jarlsgatan 29, ons–tor 21-01, fre–lör 22–02
Jag skäms inte för att använda mig av vitsen att Vassa Eggen senaste tiden varit ”riktigt vass”. Med välkända dj-bokningar och tunga evenemang blir restaurangen på kvällarna stans hetaste köttklubb.
 
Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 02, 2015.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!