Greta Thurfjell: "Lever jag och Fokus i olika Kultursverige?"

14:30 25 Sep 2015

Vilka är det egentligen som skapar vår tids stora kultur? Är ordförande det nya ordkonstnär? Greta Thurfjell skriver om de som glöms bort i Fokus rankning över de viktigaste svenska kulturpersonerna.

Idag släpptes för första gången Fokus lista över Kultursveriges 75 mäktigaste. Toppar listan gör SVT:s vd Hanna Stjärne. Det är inte ett superspännande val, men det är iallafall en lättnad att Zara Larsson inte, av ren ungdomsnervositet från juryns sida, får förstaplatsen. Hon dyker upp först på plats 54.

Men bland de 75 namnen sticker hon och ett fåtal andra – Timbuktu, Robyn – ut. De är de enda som inte representerar ”det gamla” Kultursverige – som inte är generaldirektörer, vd:ar eller ”ordförande för Sveriges bildkonstnärsförbund”. Och detta fåtal verkar närmast kvala in i form av ihjälkramade symboler för “det nya”, så välartade och kultursidesdiskuterade att de nästan förlorat sin stjärnglans.

Även cheferna är förstås viktiga för Sveriges kulturliv – jag vägrar bara tro att de skulle vara de enda. Att kultur i Sverige idag styrs av ordföranden, vd:ar och ägare och inte av själva kulturskaparna. Att det arbete som oberoende skribenter, författare, poeter, filmskapare, podcastare, teaterregissörer, musiker och konstnärer utför inte gör något särskilt avtryck i vår kultur. Och att man som kulturmedie måste ha femhundra år på nacken för att ens komma på fråga. Säga vad man vill om Bon, Politism X, Edit och allsköns twittertyckare – men att påstå att de inte skulle ha någon som helst inverkan på svenskt kulturliv idag? Det är att lura sig själv och sin omvärld.

Jag är besviken på Fokus föråldrade inställning till vad som är kultur. Det är en subjektiv lista sammansatt av en jury på tre personer, absolut, men den spridning som listan har fått ger den tyngd. Den betyder något. För de som kvalade in, och för de som inte gjorde det. Den sänder sitt tydliga budskap: det som betyder något, det är att du är chef. Men bara på en eller annan gammal institution.

Någon säger att Fokus har valt ut ”Kultursveriges 75 viktigaste optiker”. När man scrollar igenom listan – upp och ner och upp igen – för att hitta ett enda nytänkande namn, är det precis så det känns.

Läs även: "Så homogena är våra svenska modetidningar".

Stad: 
Kategori: 

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!