Foto: Adrian Pehrson.

Greekazo: "Man är inte rappare för evigt"

Essy Klingberg 14:20 18 Jan 2021

Greekazo är 19 år och en av Sveriges mest populära rappare. Men han funderar redan på vad han ska göra när karriären är slut. För Nöjesguiden berättar han om avhoppet från gymnasiet, varför han inte gillar uppmärksamhet och drömmen om att bli ekonomiskt oberoende. 

Greekazo lever ett liv som många drömmer om. Sedan genombrottet 2019 har han hunnit samarbeta med rappare som Einár, Dree Low och 1cuz, och debutsingeln HotSpot har nästan 30 miljoner spelningar på Spotify. Just nu arbetar han på sitt andra album.

När han dyker upp på Nöjesguidens kontor gör han det tillsammans med fyra kompisar. “Vi är lite som en del av hans management” säger en av dem när jag frågar om de brukar hänga med på hans intervjuer. Under fotograferingen följer de med ut i den minusgradiga kylan. Internskämten avlöser varandra. 

Dina texter innehåller många punchlines, är du den roliga i ditt gäng?
– Alla är roliga i mitt gäng. Vi har känt varandra sen vi var nio-tio, och har retat varandra och haft olika skämt sedan dess. När vi var små bodde vi vid fyra olika gårdar som alla låg nära varandra, så vi har umgåtts länge. Jag skulle säga att alla är lika roliga, men jag tycker punchlines ofta blir kul i text. Jag lyssnar själv mycket på drill, där finns det många punchlines, men lite grövre. 

Var det självklart att börja med hiphop? 
– Nej, det var inte alls självklart. Jag spelade fotboll tills jag var sexton, då fanns inte musiken alls i mitt liv. Men jag och mina vänner brukade chilla ute på kvällarna och freestyla när vi hade tråkigt. Vi kunde skriva fyra bars var och visa dem för varandra. Sen skrev jag en freestyle som de tyckte jag skulle spela in och lägga upp på Instagram. När den började få uppmärksamhet tänkte jag: “Jag kan spela in den på riktigt”. Så den första låten jag spelade in var HotSpot, och den består egentligen av flera freestyles som jag satte ihop. Efter det fortsatte det.

Vad är framgångsreceptet bakom en lyckad hiphoplåt?
– Catchy refräng, skönt flow och starka verser. 

Du slog igenom tidigt, känner du någon prestationsångest inför ditt andra album? 
– Inte direkt prestationsångest, men jag vill ju släppa bättre musik än vad jag gjort förut. Sen vill jag testa på nya grejer, som att sjunga. Jag har aldrig gjort det förut, men jag vill förnya mig och utvecklas som musiker. Rapgamet utvecklas hela tiden och man måste hänga med. Jag brukar göra låtar som jag och mina vänner gillar, sen om folk inte gillar en av dem kanske de kommer gilla nästa.

Du har gjort många samarbeten, hur är det att skriva låtar tillsammans med andra rappare? 
– Det är inte så svårt, man kan ju maila och fråga om den vill vara med. Sen kan man skicka en låt, den spelar in sin vers och skickar tillbaka. Jag spelar in min vers och skickar tillbaka, och så vidare. Jag har inte så mycket kontakt med andra rappare om det inte är genom jobbet. 

Hur funkar det rent praktiskt att ha ett eget skivbolag?
– Jag har det mest för att det förenklar att ge ut musiken. Så det är inte för att signa artister, även om det kan hända i framtiden om mina vänner hittar folk de vill signa. Vi delar upp arbetet: Jag sköter min musik, mina vänner sköter det de är bra på. Det är svårare med pappersdelarna, men det handlar bara om att vara dedikerad och jobba hårt. 

Tror du att de gamla skivbolagen spelat ut sin roll, i och med att du klarat dig bra själv?
– Nej, det skulle jag inte säga. Stora skivbolag är bra, men nu kommer det ju fler och fler independent labels, och alla vill vara bäst. Jag tycker det är bra med mer konkurrens, det höjer standarden. 

Känner du att det finns en press att vara tuff och autentisk inom hiphopvärlden?
– Det finns ju de som inte är det och det går jättebra för dem ändå. Så jag tror inte det är ett måste, det beror på vilken stil du har. Alla gör sin egen grej, det viktigaste är att du är dig själv. 

Vad tycker du om diskussionen som pågår kring den häktade artistens nominering i P3 Guld?
– Han förtjänar sin nominering. Han släpper bra musik, och vad han gör på fritiden har inget med hans musik att göra. Vem som helst kan bli häktad, och han är inte dömd för något än. Att ta bort hans musik från Spotify och sånt är bara skitsnack.

Dina texter är inte så politiska. Tror du den yngre hiphopgenerationen är mindre politisk än den äldre?
– Jag brukar inte tänka så mycket på politik. Folk skriver om det de känner för, och man hör inte så mycket om politik just nu skulle jag säga. Mina låtar handlar om livet i Stockholm, och det har förändrats mycket de senaste åren. Det har blivit hårdare, både i förorten och hela staden. Hässelby är inte värst, det finns många ställen där det blivit hårdare. 

På vilket sätt har det förändrats? 
– Som jag minns det från när jag var liten var det inte alls som det är nu. 

Är det mer kriminalitet nu? 
– Nej, men det har ändrats snabbt allmänt. Det känns som att Stockholm var mycket gladare för fem-sex år sedan, nu är det mycket deppigare. Jag minns att man såg mer glada människor förut. 

Vad tror du det beror på? 
 – Jag har ingen aning. Jag har funderat på det men inte kommit fram till något svar. 

Din låt Eat Sleep Repeat blev ganska stor på Tik Tok förra året, trodde du att den skulle bli det när du skrev den?
– Nej, faktiskt inte. De flesta av mina låtar kommer spontant. När jag kom till studion tänkte jag: “Vad har jag gjort idag?”: “Get money, eat sleep, repeat”. Jag tror jag spelade in den på två studiosessions. Saker du inte tror på kan slå stort, och saker du tycker är bäst kan gå dåligt. Nuförtiden kan din låt kan 100 000 streams på en månad och sen plötsligt slå på en plattform och få flera miljoner. 

Hur kommer det sig att du nyligen tagit bort alla dina bilder på Instagram?
– Jag tänkte: “Nytt år, nya bilder”. Det gamla är ganska onödigt att ha uppe. Till exempel om jag skrivit att en ny låt kommer snart, nu är den redan släppt. 

Greekazo trivs inte så bra med uppmärksamhet. När han började rappa funderade han på att använda mask. Men då hade 1cuz redan slagit igenom, och han ville inte verka som en copycat. Dessutom sa kompisarna att det skulle gå bättre utan mask. Nu har han oftast på sig munskydd när han är ute, och han erkänner att det inte har så mycket med smittrisken att göra. 
– Men vissa känner igen mig ändå. Jag tror det är för hur jag klär mig och mitt hår, det är inte så många som har långt hår. Jag har två-tre kepsar och två-tre mössor som man känner igen mig i. 

I julas släppte Greekazo låten Gangsta Christmas tillsammans med Rinkebyduon E4:an, med rader som “Greekazo, E4:an, hämtar ho-ho-hoes” och “Ey jag kommer in från taket som jultomten / Rensar huset, tar granen, sen ut igеn”. 
– Det var en rolig grej. Jag satt i studion med E4:an och vi kom på en dum idé: Ska vi inte göra en jullåt? Så vi skrev den och tyckte den lät bra. Det stod mellan att släppa den nu eller att vänta ett år, så vi släppte den bara. Det var perfekt timing, och det har gått bättre för den än jag trodde. 

Du gick gymnasiet på distans förut, hur har det gått med det?

– Först gick jag vanligt gymnasium, ekonomi. Det var svårt att välja linje när man var så ung och jag tänkte: “Ekonomi, det låter som pengar”. Sen hoppade jag av efter ett år. Jag försökte plugga på distans efter det, men jag orkade inte och hoppade av, jag ville lägga tid på annat. Men det är alltid bra att gå klart skolan. 

Jag läste någonstans att du inte vill hålla på med musik för alltid, vad vill du göra sen?
– Helst ingenting, vi får se hur det går. Det här är inte permanent, man är inte rappare för evigt. 

Hur skulle ditt drömliv se ut om du blev ekonomiskt oberoende?
– Jag vill ha min familj och alla mina vänner säkrade. Inte bara jag, utan alla ska ha ett stabilt liv. Det skulle vara drömscenariot för mig. 

Vad skulle ni göra på dagarna? 
– Vi ska ha hus utomlands och chilla. Sen kunna komma tillbaka till Sverige och ha lägenheter här.  

Jag har hört att du läser mycket?
– Jag brukar göra det, men på senaste tiden har det blivit mycket serier. Jag har sett mycket animé, Naruto och One Piece, och alla serier på Netflix. Jag ser mycket tecknat: Rick and Morty, Family Guy, Paradise PD, Simpsons

Du släpper två singlar i slutet av månaden, vad kan du berätta om dem?
– Jag sjunger lite, så det är lite annorlunda från vad jag vanligtvis brukar göra. Det är bra att de kommer ut, jag har haft dem på lager länge och velat släppa dem.

Vad har du för förhoppningar om 2021? 
– Jag hoppas man kan ha spelningar i år, men jag tror det kommer dröja. Så jag vill släppa så mycket musik som möjligt. Kan jag få ut 100 låtar i år kommer jag göra det. Kan jag bara få ut 20 så släpper jag 20. 

Vad ska du göra efter den här intervjun?
– Vi ska till Fridhemsplan och fixa grills.

Stad: 
Kategori: 
Se alla artiklar om: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 01, 2021.

0 Kommentera

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste filmrecensioner

 

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!