Granit Rushiti: ”Det var helt sjukt att få spela Zlatan”

09:04 8 Feb 2022

Nöjesguidens filmredaktör har pratat med den unge Zlatan-kopian Granit Rushiti.

Zlatan Ibrahimovićs självbiografi (skriven av världens mest synliga spökskrivare David Lagercrantz) har sålt över en miljon exemplar i Sverige. Nu, tio år efter att boken kom ut, har filmatiseringen av den kaxiga fotbollsgudens väg från Rosengård till den första succén i Italien och vidare mot en spektakulär karriär biopremiär.

Jens Sjögrens Jag är Zlatan är en uppväxtskildring som träffar rätt. Utan att vare sig skön- eller svartmåla lyckas filmen fånga den särskilda tidsanda som formade ikonen Zlatan. När jag ringer den 21-årige Granit Rushiti från Eslöv som tillsammans med den yngre Dominic Andersson Bajraktari spelar Zlatan i filmen sitter han i en bil. Jag berättar genast hur lika de låter, och att jag träffade fotbollslegenden på gatan i Stockholm för några år sedan. Han om någon måste fatta hur stort det var. 
— Fett! säger Granit som tack och lov inte blivit förstörd av medieträning än. Han berättar hur pirrig och starstruck han var i höstas inför sitt första möte med Zlatan, vilket skedde långt efter filminspelningen i Milano, men förklarar att han inte alls var nervös.
— Jag har ju ändå gjort ett jobb åt honom!

Jag läste någonstans att du var tveksam innan inspelningen skulle dra igång och funderade på att dra dig ur. Fick du kalla fötter? 
— Det hände när teamet hittade och castade mig. Då tänkte jag faktiskt: varför ska jag göra detta? Jag är fotbollspelare – skådespeleri är ingenting för mig. Innan castingen sa jag till min mamma och min bror att jag inte ville gå dit, men till slut var det de som pushade mig. När jag fick rollen sa jag till mina vänner att jag inte visste om jag skulle ta den. Och de bara: Är du helt dum i huvudet? Det är jag tacksam för. Till slut gav jag mig. 

Du har exakt samma rörelser, samma röst och minspel som Zlatan. Hur imiterar man någon så bra utan att ha någon som helst skådespelarerfarenhet?
— Det är kanske jag som är den riktiga Zlatan? Nämen jag vet inte, rörelserna är bara en del av min personlighet. Samtidigt fick jag träna mycket på att röra mig som han gör och fick ändra min stil rätt mycket. Rösten och allt annat fick jag förbereda och träna några månader innan inspelningen.

Vad har Zlatan Ibrahimović betytt för dig?
— Det är min idol. Han har varit det sedan jag var liten. Genom hela min barndom har folk sagt till mig att jag är lite som han. Spelmässigt, karaktärsmässigt, utseendemässigt. Att vi har lite samma stil när vi spelar. Jag har alltid följt honom och hans karriär. Kollat alla matcher sedan jag var ett litet barn. Såg alla YouTube-videos med honom om och om igen och ville göra samma sak som han. Att jag nu fått spela honom är helt sjukt. 

Det sägs i alla fall att du är lika hård som Zlatan. Stämmer det?
— Hahaha, jag tror att jag är hårdare.

Vilket är Zlatans snyggaste mål?
— Cykelsparksmålet mot England 2012 är ett av de bästa. Men jag skulle även säga Ajaxmålet mot NAC Breda för att jag också fick göra det i filmen, haha.

Vad var det svåraste med att skådespela? 
— Fotbollsscenerna var de svåraste i och med att jag hade skadat knät. Det orsakade lite problem vid inspelningen. Det gjorde verkligen ont. Och annars har scenerna krävt mycket tålamod. Men ju längre allt fortlöpte desto mer koll fick jag på läget. Jag var väl förberedd för inspelningen så det gick bra.

Och vad tyckte du var roligast? 
— När jag fick spela mot andra skådespelare och komma in i den här skådespelarvärlden. Det som var roligast var inte fotbollsscenerna utan de andra vardagliga scenerna. Rätt otippat, men jag upptäckte att det var kul att skådespela. 

Men blir du sugen på mer? Är det skådespelare eller fotbollspelare du kommer vara i framtiden? 
— Det är faktiskt svårt att säga. Kan inte säga det ena eller det andra men det vore kul att skådespela igen. 

Var ser du dig själv om fem år?
— Jag är i Hollywood någonstans. 100%. Vad tror du?

Jag tror att du kan gå så långt du vill. Det finns inga dörrar du inte kan öppna. Men finns det någon särskild skådespelare som du skulle vilja spela mot? 
— The Rock! I en actionfilm, eller en kriminalkomedi, något åt det hållet. 

Vad är din favoritfilm? 
— Boyz n the Hood och Friday. Älskar dem.

Fick du någon slags reaktion från Zlatan?
— Det väckte mycket känslor hos honom. Han var nöjd med hela produktionen och allting. Och det gjorde mig förstås riktigt glad. Hur publiken kommer att ta emot filmen är viktigt för mig, men hans reaktion var viktigast. Om han gillar filmen, så tror jag att publiken också kommer att göra det. 

Filmen Jag är Zlatan går (något försenat) upp på svenska biografer den 18 mars, vilket också råkar vara det datum som fotbollsklubben Ajax grundades. 

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 01, 2022.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

 

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!