Gotlands största kändisar

10:22 27 Jun 2017

Det finns några människor som verkar i det dolda och gör Gotland till det nöjesmecka som det ju faktiskt är. Vi har listat de du ska känna till oavsett om du bor på ön, eller bara är här på semester.

Mymlan Isenborg – krögare och maktfaktor 
En av ägarna bakom succékrogen Surfers är Mymlan Isenborg. När hon tillsammans med Jonathan Bergström tog över den prisbelönta krogen 2006, satte de den kinesiska provinsen Sichuan i fokus på menyn, och i sina gästers medvetande för evigt. Sedan några år tillbaka har de även tagit konceptet till Stockholm, med en restaurang ett stenkast från Stureplan. Det som länge varit Surfers kännetecken, ja sen Mymlan tog över, är energin inne i restaurangen. Ofta agerar Mymlan själv hovmästare. 

Vasilis Kanellos – Visbys okrönte krogkung
Du hittar honom vanligtvis bakom baren på någon av vägg-i-väggkrogarna Nunnan eller Bageriet i Visby, inte sällan med Gotlands bredaste leende. Om du någon gång befunnit dig i Visby har du med största sannolikhet redan stött på honom, annars är det hög tid.

Maria och Håkan Ahlsten – musikelitens stöttepelare 
Artister som Miriam Bryant, September, Timbuktu och Danny Saucedo har mycket att tacka Maria och Håkan Ahlsten för. De driver hotellet och restaurangen Grå Gåsen i Burgsvik, där det populära tv-programmet Så mycket bättre spelas in. När tv-teamet packat väskorna flyttar Så mycket Burgsvik in på gården för att arrangera Gotlands största kulturevenemang fyra tisdagar under sommaren. Maria och Håkan är vad Jay-Z och Beyonce är för USA: de lyfter musikscenen i respektive land. Men Jay-Z och Beyonce bedriver inte ett hotell och restaurang samtidigt. Vad sa ni nu då, Hollywood?

Robin Waernquist och Emanuel Norrby, musikdudes 
Musikerduon Robin och Emanuel är för många kända som grundarna bakom musikevenemanget Så mycket Burgsvik, där de bjuder in namnkunniga svenska artister under fyra tisdagskvällar, varje sommar. När de inte står på Grå Gåsens scen åker de land och rike runt som frilansmusiker, bland annat med Diggilooturnén där Robin var trummis och Emanuel kapellmästare. Emanuel var även kapellmästare på Danny Saucedos show Nu, i våras. Ser ni dem flanera runt på Gotlands gator, gå fram och tacka för musiken. 

Märta Fohlin, författare
Gotland är inte helt sällan omskrivet inom den svenska litteraturscenen, men förutom inflyttade sommargotlänningar som Håkan Nesser och Jonas Jonasson har de gotländska författarna glänst i sin frånvaro. Till nu! Märta Fohlins debutroman Jag duger inte åt lycka hyllades 2014 och förra året kom Sandöflicka, verkliga berättelser och intervjuer från Gotska sandön under beredskapstiden. Där har ni något att läsa i hängmattan i sommar! 

Olivia Munck – kvinnan som NÄSTAN tog Game of Thrones till Gotland
I vintras slog nyheten ner som en bomb runt om i Sverige: Game of Thrones kan komma att spelas in på Gotland. En vecka senare blev drömmen tyvärr inte verklighet, när HBO valde att spela in nästa säsong i Norge istället. Men, det vara nära, och det har man Olivia Munck att tacka för. Hon är grundare av produktionsbolaget The Line Gotland, som pitchade idén för HBO och, alltså nästan, fick hela världens ögon mot Gotland.

Lennart ”Lenta" Rosenlund – krögare och Gotlands svar på Brad Pitt, enligt Donald Trump
Munkkällarens ägare har länge varit på tapeten inom det gotländska kroglivet. Utöver sin karriär som krögare har han som enda (?) gotlänning träffat USA:s 45:e president Donald Trump. Mötet ägde rum på Trumps golfkrog i Florida. Lenta överhörde när Trump frågade sin personal varför Lenta blivit insläppt, eftersom hans frisyr inte föll den då blivande presidenten i smaken. Trump drog en liknelse mellan Lentas frisyr och en annan gästs frisyr, som av samma anledning inte blivit insläppt vecka innan – Brad Pitt. Lenta, Gotlands svar på Brad Pitt.

Bubblare: 
Jätten Edman – en jättestor man 
Gustaf ”Jätten” Edman är tyvärr avliden sedan 1912 men hans väsen lever kvar. Det gör också en staty i naturlig storlek, belägen i Burs på södra Gotland. Jätten Edman var otroligt stor, alltså verkligen jättestor. Myten (Wikipedia) säger att han var hela 246 centimeter lång, vägde 230 kilo och hade en skostorlek på 56. Stor va? Åk dit och mät dig bredvid honom, vi lovar att du kommer känna dig liten i jämförelse.

Stad: 
Kategori: 
Se alla artiklar om: 

Fler artiklar

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

 

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!