Gotlands Bryggeris Rasmus Bertholdsson dödförklarar ordet "mikrobryggeri"

11:52 14 Nov 2017

Gotlands Bryggeri återvänder till Nöjesguidens ölmässa. Inför besöket dödförklarar varumärkesambassadören Rasmus Bertholdsson ordet "mikrobryggeri".

I januari medverkar Gotlands Bryggeri på Nöjesguidens ölmässa för tredje gången. Rasmus Bertholdsson säger att han lockas av att få kommunicera med en komplex samling människor.
– Det som kännetecknar en bra öl är att man lägger sin personliga smak åt sidan. Den är ju egentligen inte är relevant för att avgöra om en öl är ”bra” eller inte. Det som avgör om en öl är bra är att den ej ska ha några felsmaker. Vilket misstag, okunskap eller slarv under tillverkningen kan framkalla.

Favoritölen just nu nu är det den moderna smakrika hantverkslagern som Gotlands bryggeri håller på att utveckla. Rasmus säger att marknaden för ölmässor redan är mättad.
– Varenda stad i Sverige har en ölmässa idag i princip. Jag kan omöjligt tacka ja till alla. 

Han säger även att folk inte kommer att sluta dricka överhumlade öl som IPA och så vidare ännu, men att man redan ser en trend att smakrika lagers är på uppgång. Gärna modernt humlade ofiltrerade. Sedan har surölen varit på uppgång ett tag men i de flesta fall är den för svår för gemene man. Därför ser det ut som att Berliner weisse snart är i folks glas. Som en ”suröl light”. Själv dricker han olika typer av öl. 
– Det beror helt på humör, väder och årstid. Jag dricker all sorts öl. Bara det bryggs på riktigt sätt. Socker och maltextrakt med mera går bort!

Hur skulle du sälja in ölmässan för någon som aldrig varit där?
– Det kommer öppna massa dörrar i ens medvetande man inte visste fanns. De som tror att de inte gillar öl har ofta inte provat rätt öl. På mässa är tröskeln att prova en öltyp inte så hög. 

När vi nämner ordet mikrobryggeri blir vi rättade av Rasmus.
– Mikrobryggeri är ett ord som inte används så mycket längre utan i branschen pratar man mer korrekt om ”hantverksbryggeri”. Det är hur man framställer ölen som är intressant för smaken. Inte hur mycket man tillverkar.

Nöjesguidens ölmässa går av stapeln den 27 januari 2018, läs mer om den här

Stad: 
Kategori: 
Se alla artiklar om: 

Fler artiklar

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Krogrecensioner

Krogrecension: Petri

Petter Nilsson har tidigare bland annat ansvarat för driften på Spritmuseums restaurang och drivit restauranger i södra Frankrike.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste krogrecensionerna i Stockholm

 

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!