Dorsia.

Göteborgs underbara barer

Redaktion 11:14 21 Feb 2020

Är du trött på standardbarer och restauranger som alla tycks se likadana ut? Här är en guide till Göteborgs mer udda pärlor där endast fantasin sätter gränserna. 

Crowbar
Storgatan 20

På Storgatan hittar du en dörr. Innanför dörren en trappa nerför. Nedanför trappan en mysig, varm och rustik bar med gott om sittplatser och tavelprydda väggar. Metall och trä skulle väl bäst beskriva inredningen på Crowbar. En fin touch är baren, där gamla vattenledningsrör ramar in den på ett vackert sätt. Det finns ett stort utbud av härliga öl och bra mat. Crowbar är absolut värt ett besök i de kalla Göteborgsvindarna.  

Cukoo’s Nest
Lindholmspiren 4

Om du tycker om att avnjuta din middag med havsutsikt är Cukoo’s Nest något som lär falla dig i smaken. Här hittar du chesterfieldaktiga fåtöljer och soffor, kreativa utsmyckningar i form av ett mindre propellerplan i taket och spännande pynt. Cukoo’s Nest har till och med vunnit pris för sin design under 2013 då de utsågs till Europas bäst designade bar. 

Dorsia
Trädgårdsgatan 6

Hos det exklusiva boutiquehotellet Dorsia har de verkligen inte sparat på krutet när de inrett byggnaden. När du kliver in genom de stora dörrarna är det som att lämna vanliga, lite halvgråa Göteborg bakom dig för att träda in i något helt annorlunda. Här hittar du olika textilier i varma färger, välplacerade blombuketter, skulpturer, tavlor och draperier. Det är lite dekadent och bombastiskt samtidigt som en även får en Alice i underlandet-känsla a la Belle Epoque.

GG-bar
Kapellgatan 12 

Släpp fram den inre nörden i dig själv och bli nostalgisk på GG-bar. GG står för Good Game och ligger nästan längst upp på Aschebergsgatan. När du kliver in genom dörren välkomnas du av trevlig personal och väggarna är fyllda med tavlor på gamla klassiska TV -och datorspel. En hel vägg är vigd åt pokémons gjorda i pärlplattor! Här kan du spela brädspel, gamla som nya. Det finns även klassiska konsoler så som Nintendo 8-bit och Nintendo 64 med massa roliga spel man kan testa. Alla drinkar och maträtter är döpta efter spelreferenser. Gillar du nörderier och nostalgi så är detta baren för dig!

Hotel Eggers
Drottningtorget 2-4

Hotell Eggers är inte bara k-märkt utan även ett drömskt ställe att avnjuta ett gott glas vin eller två. Då det är beläget vid Drottningtorget passerar många resenärer förbi under dygnets alla timmar, men om du hör till den som är nyfiken på en barupplevelse i en anrik miljö bör du se till att hoppa av spårvagnen och kliva in genom hotellets port. Här finns gamla tavlor, mönstrade tapeter och gott om sittplats. Bland Eggers besökare genom tiderna finner en såväl kungligheter och konstnärer som diplomater, spioner och affärsmän – inte kan väl de haft fel? 

Moon Thai Kitchen
Kristinelundsgatan 9

Trött på Sverige och längtar dig bort, men har alldeles för mycket för att kunna åka iväg? På Teatergatan precis vid Avenyn hittar du Moon Thai Kitchen. Här serveras fantastisk thaimat och goda drinkar. Inredningen är minst sagt one of a kind. Här sitter du och äter i tuktuks och i bambubås. Det är ljusslingor och växter överallt. Det är verkligen en oas mitt i stan och mysigt så att det försmäktar. Moon Thai Kitchen är väl värt ett besök både för maten och för känslan av att vara utomlands för en kväll.

Nonna
Kungsgatan 12

När en besöker Nonna känns det som att kliva in i ett stort italienskt hem. Enligt de själva besöker du allas vår italienska mormor när du kommer hit. Här kan du äta dig rejält mätt på traditionella pastarätter medan du spanar in alla gamla porträtt som pryder väggarna. Närmare Italien kommer du inte i Göteborg.

Norda
Drottningtorget 10

Norda har rejäl takhöjd och stora välvda fönster vilket gör att det nästan känns filmiskt att träda in i det gamla posthuset. Murriga trätoner möter långa soffor som drar åt petroleum blått, välplacerade växter och stora träd ger en grönt och levande inslag och färgkombinationerna blir en fröjd för ögat.

Puta Madre
Magasinsgatan 3 

Puta Madre har inte bara gjort sig känt för sin supergoda kakbuffé, de beskriver själva sin restaurang som “En hyllning till den mexikanska bordellmamman från 1918”, något en förstår när en besöker den sammetsklädda restaurangen. Här står rött i alla dess former i fokus och samsas med tavlor, kristallkronor och andra bombastiska dekorationer som i kombination med en varm belysning skapar en ombonad och mysig stämning. 

Restaurang Atelier
Södra Hamngatan 2A

På Hotell Pigalles Restaurang Atelier har de inte hållit tillbaka när det kommer till inredning. “Less is more” är ett helt okänt begrepp, istället slåss det högst instagramvänliga prunkande och grönskande blomstertaket om uppmärksamheten med blomstermönstrade soffor, sammetsstolar, vackra lampor och stora mattor. 

Steampunk Bar
Kungsgatan 7A

Steampunk är ett begrepp sprunget ur viktoriansk science fiction som utspelar sig under 1800-talets industrialisering. Steampunk innehåller ofta futuristiska element inom teknologi, alltså så som 1800-talets människor kan ha föreställt sig den. Det är mycket mässing, mycket kugghjul och mycket mekanik. Precis så ser det ut på Steampunk Bar. Personalen går klädda i typiska steampunk-kläder med luftballongsglasögon, hängslen och hattar. Här finns det en uppsjö av ginsorter och kanske stans största utbud av drinkar. Är du sugen på att lära dig mer om steampunk, eller bara ta en riktigt god, ångande (!) gindrink. Då är Steampunk Bar stället för dig.

Walk in the Park
Linnégatan 10

Saknar du vårbrisen, grönska och lummiga träd? Fly senvinterkylan in i dejtvänliga Walk in the Parks blomstrande lokal. Här hittar du en grön gräsmatta, parkbänkar och mysiga små hörn som förflyttar dig från gråa gator till en grönare tillvaro. Att drinkarna har namn såsom Norrsken, Azalea och Skogens Gin and Tonic gör inte saken värre.

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 03, 2020.

0 Kommentera

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Krogrecensioner

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!