Restaurang Svinn tillagar alla rätter på räddade råvaror.
En tredjedel av alla livsmedel som produceras i Sverige slängs innan de hinner hamna på tallriken. Göteborgs Stadsmission vill göra sitt för att minska matsvinnet och har därför startat Restaurang Svinn – en ny restaurang i Majorna där alla rätter tillagas på råvaror som annars skulle ha slängts.
– Restaurang Svinn satsar på hållbarhet i flera led. Den största delen av inredningen är second hand och i köket erbjuds arbetsträning för människor som står långt ifrån arbetsmarknaden, säger Rebecca Sörling, verksamhetschef för Göteborgs Stadsmissions Arbetsintegration.
Råvarorna doneras till Stadsmissionens Matcentral som varje vecka tar emot cirka tio ton mat från tillverkare, grossister och butiker. Ungefär 80 procent av maten förmedlas sedan till människor i Göteborg som av olika anledningar inte har råd att äta sig mätta. De råvaror som blir över går till Restaurang Svinn.
Restaurang Svinn ligger på Amerikagatan 2 i Majorna.
Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 09, 2021.