Göteborgs bästa bad

Redaktion 21:47 13 Jun 2022

Gillar du sandstränder, soldränkta klippor eller hopptorn? Här är våra favoriter bland Göteborgs alla badplatser.

Hisingen


Hästevik
När det är dags att skryta med de beachvolley-kunskaper du plockade upp i Thailand är Hästevik ditt alldeles egna lilla paradis. Här finns beachvolleyplan, grillplatser, soldäck, brygga, sandstrand och kiosk. Vad mer behöver man en solig sommardag?
Hållplats: Batterivägen
Buss: 34, 241, Röd Ex 


Sillvik 

En god bit ut på Hisingen ligger trevliga Sillvik. Här finner du det mesta man vill få ut av en badstrand, det vill säga – sandstrand, klippor, bryggor, grillplats och beachvolleyplan. Sillviksbadet är delvis tillgänglighetsanpassat, det gäller lekplats, anpassad gångväg till stranden och badramp. 

Hållplats: Sillvik
Buss: 23 


Lillebybadet 

På Hisingen hittar vi Lillebybadets sandstrand och långa klippstränder omringade av skog och grönska. Här finns goda möjligheter till att hitta ett lite mer undanskymt ställe när det är mycket liv och rörelse. Här finns bland annat bryggor, hopptorn, grillplats och kiosk med gatukök. 

Hållplats: Lillebybadet
Buss: 23 

Örgryte-Härlanda

Västra Långvattnet

Styr mot men förbi Delsjöarna och Härlanda tjärn. Plocka fram GPS:en och påbörja den långa vandringen uppför de hundratals trappsteg som leder dig till Västra Långvattnet. Det kommer vara värt det.

Hållplats: Spåntorget
Buss: 17 

 

Delsjön 

Bland lummig grönska och efter en rejäl uppförsbacke som får den största badkrukan att vilja svalka sig med ett dopp ligger Delsjön. Här hittar du sandstrand, brygga och oändliga badplatsmöjligheter. Mitt i det vidsträckta naturområdet finns det gott om plats på den stora gräsbacken som vätter ner mot vattnet. Här finns även beachvolleyplan, grillplats, lekplats och kafé.
Hållplats: Töpelsgatan
Spårvagn: 5 

 

Härlanda Tjärn 

Härlanda Tjärn är en populär sjö bland såväl Björkekärr- och Kålltorpslocals som citybor. Ett tips är att traska lite längre bort till de mindre ställena så kommer du finna din alldeles egna plats i den lokala men ack så grönskande oasen.
Hållplats: Spåntorget 

Buss: 17 

 

Östra Göteborg

Bergsjön
I Bergsjön finns fantastiskt vacker natur och dessutom en och annan lysande badplats. Ta ditt pick och pack och upptäck Bergsjöns naturområden. Första badplats ligger bara 200 meter från närmsta busshållplats. Vad väntar du på!
Hållplats: Atmosfärgatan
Buss: 58, 159 

Säveån 
Säveån är en riktig pärla när det kommer till sötvattenbadplatser, och badplatser överhuvudtaget. Med träd runt omkring som hänger ner i det klara vattnet har vi här en riktig sommaridyll. Ån kröker sig runt en liten sandstrand med grillplats där du kan bada hyfsat ostört.
Hållplats: Stenkullen
Tåg: Västtågen
Buss: 525, 537 


Västra Göteborg

Ganlet 
När Saltholmen börjar likna pingvinpoolen i Slottskogen, ta då sikte söderut för lite mer privat bad, även om Ganlet nog vid det här laget är Göteborgs sämst bevarade hemlighet. Kollektivresan är inte spikrak så har du ork i benen kanske en cykeltur är att föredra.
Hålllpats: Hallekärrsgatan
Buss: 94, 196 

Saltholmen 
Saltholmen – en äkta klassiker som aldrig sitter fel. Lika självklart som att vaniljglass med jordgubbar är gott. Det är alltid värt att sitta på spårvagnen i gassande värme och känna svetten rinna nedför ryggen bara för att få komma dit. Ett svalkande dopp och en väl utvald klippa gör spårvagnsresan till ett rent nöje. 
Hållplats: Saltholmen
Spårvagn: 9, 11, 13
Buss: 114
Båt: 281, 282, 283, 284 

Ängholmen 
Hoppa av en spårvagnshållplats innan Saltholmen för att komma till denna lite mer gömda havspärla. Efter spårvagnsresan är det bara att promenera förbi gungor och tennisbanor tills du kommer ut till Ängholmens klippor och den lilla sandstranden. Ett populärt ställe på soliga dagar men ändå perfekt för dig som vill undan trängseln på Saltholmen. 
Hållplats: Roddföreningen
Spårvagn: 9, 11, 13 

Fiskebäcksbadet 
Vid Fiskebäcksbadet hittar vi soldränkta klippor att ligga och värma sig på. Här finns även en mindre sandstrand och en brygga för den som vill ta ett svalkande dopp. Kafé och kiosk finns för den som glömt matsäck, även en lekplats för barnen.
Hållplats: Fiskebäcks Småbåtshamn 
Buss: 97, 197 

Smithska Udden 
På populära Smitten, som det också kallas, finns stora klippområden och stränder med bryggor att hoppa ner i det svalkande vattnet från. Här finns också en lekplats för de små. Badplatsen öppnades så tidigt som på 1940-talet.
Hållplats: Näsbovägen 
Buss: 92, 93, 94, 193 

Näset 
Näsetbadet är en långgrund sandstrand omgiven av klippor. En barnvänlig badplats med lekplats. Här finns även betongblock att sola på, och bryggor med badstegar för den som inte gillar långgrunt och behöver komma ner i vattnet lika fort som man river av ett plåster.
Hållplats: Näsbovägen
Buss: 92, 93, 94, 193 

Askim

Stora Amundön
Om du är en person som gillar naturupplevelser och att hajka så är Stora Amundön garanterat något som kommer att falla dig i smaken. Här finner du klippor, stränder, snorklingsled, strandängar, hästar och ekskogar. Ta med matsäck då det är långt till närmsta kiosk.
Hållplats: Lillövägen
Buss: 82, 258 

Askimsbadet 
På Askimsbadet finns Sveriges längsta badpir som mäter 259 stadiga meter och på den kan du sola och bada bäst du vill. Ramper från piren ner till sandstranden finns också för att underlätta för rullstolsburna. Här finns bland annat kafé, lekplats, bangolf, beachvolleyplan, utegym och grillplats.
Hållplats: Askimsbadet
Buss: 180, 184, 258, X2 

Hovåsbadet 
Hovåsbadet är en barnvänlig liten strand med kafé omgiven av vackra bergsknallar. Här finns betongdäck och badstegar att bada från. På gräsplätten finns gott om plats för picknickfiltar och soldyrkare. Samt gungor för barnen och grillplats för grillmästarna. Från busshållplatsen är det en kilometer till stranden. 
Hållplats: Hovås nedre
Buss: 180, 184, 258, X2, X3 

Marholmen 
Marholmen är en populär holme i Askimsviken. Men trots populariteten går det här att hitta en egen liten gräsplätt eller klipphylla att lägga sig på i godan ro. Betongdäck, bryggor och badstegar finns väl till pass när värmen blir för mycket och ett dopp är på sin plats.
Hållplats: Hultåsen
Buss: 93 

Lindås 
Badplatsen Lindås når man via gångstigar, trappa och spänger. Det är 1,7 kilometer från busshållplatsen till vattnet så lite ork i benen och äventyrslust behövs. När man kommer fram möts man av vacker natur, två stränder, släta klippor och havsbad.
Hållplats: Västra Lindås
Buss: X2 

Billdalsbadet 
I Billdal hittar vi Billdalsbadet. En badplats med klippor och brygga med badstege ner i det svalkande havet. Här trivs flera olika fågelarter, perfekt för fågelskådaren eller naturälskaren men mindre perfekt om du lider av fågelskräck.
Hållplats: Billdal
Buss: X2 

Killingsholmen 
Längst ut i Billdal finns Killingholmens badplats placerad mellan två båthamnar. Ett mysigt litet ställe med klart vatten och sparsamt på folk. Här finns gott om plats på de släta klipporna så det är bara att lägga sig som en säl i solskenet. Badstegar finns för den som gärna tar sin tid att komma ner i havet.
Hållplats: Billdal
Buss: X2

Södra Skärgården

Köpstadsö
Härliga Köpstadsö, även kallad Kössö, ligger i södra delen av skärgården. Ta spårvagnen till Saltholmen och hoppa på båt 281 eller 282. Sedan är det bara att hitta första bästa klippa att svandyka från.
Färjeläge: Köpstadsö
Båt: 281, 282 

Brännö Ramsdal 
Ett stenkast från Brännö Brygga och färjeläget Husvik finns en badplats som bjuder på såväl klippor och hopptorn som en liten sandstrandsremsa och en brygga. Skärgårdsidyll när den är som bäst.
Färjeläge: Brännö Husvik
Båt: 282 

Styrsö Bratten 
Vid Styrsö Bratten kan du bada från brygga och strand, och färjeläget 100 meter bort erbjuder såväl kiosk som servering. Det är bara att hoppa på spårvagnen ut till Saltholmen för att sedan ta en trevlig båtresa ut bland öarna tills du når färjeläge Styrsö Bratten. 
Färjeläge: Styrsö Bratten
Båt: 281, 282 

Styrsö Uttervik
Om Styrsö Bratten inte faller dig i smaken (vilket är ytterst ovanligt) är det bara att packa ihop handdukar och picknickkorgar och ta dig till Styrsö Uttervik. Ett småskaligt men blomstrande område med en mindre strand samt en badholme med bryggor.
Färjeläge: Styrsö Tången
Båt: 282 

Norra Skärgården

Hjälvik
Den trevliga badplatsen Hjälvik hittar vi på Öckerö och här kan man glänsa med sina volleybollkunskaper. Om det inte är din grej är det ingen fara, här kan man självfallet även spendera hela dagen solandes och badandes. Ta ett dopp i plurret och lägg dig sedan på de solvarma klipporna. Det är svårslaget.
Hållplats: Olvonvägen, Öckerö färjeläge
Buss: 1
Färja: 296 

Stad: 
Kategori: 
0 Kommentera

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

 

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!