Google har flyttat hem

09:02 31 Oct 2018

I det sinnessjukt underhållande South Park-avsnittet White People Renovating Houses intar Amazon och Googles smarta högtalare Google Home den redan skruvade communityn. Episoden börjar med att Cartman med entourage triggar enheten att prata snuskigt, vilket givetvis får hela skaran att garva läppen av sig.

Men allt är inte skojigt. Avsnittet tar också upp en mörkare sida av teknikutvecklingen, nämligen att denna gjort lågutbildade vita män arbetslösa. Staden fattar då det revolutionerande beslutet att förbjuda såväl Alexa som Google Home, och istället får invånarna anställa arbetslösa white trash-män att göra samma uppgifter. Det vill säga att tända lampor, spela musik (live, inte från Spotify) och kolla upp vilken tid bussen avgår. Allt blir givetvis hysteriskt konstigt, och barnsligt kul.

Ännu roligare var det högst troligt medvetna bisyfte med avsnittet som fuckade upp tusentals amerikanska hem när detta sändes. Då barnen i South Park konstant hojtar “Hey Google" och "Alexa" svarade nämligen hushållens egna smarta högtalare på tilltalet vilket resulterade i att hemelektroniken gick bananas. Twitteranvändare rapporterade om hur de fick koppla ur samtliga androidprodukter under den halvtimme programmet visades, och några stackare som hade både Google Home och Alexa igång gick enligt uppgift igenom ett helvete till elektronikhärva. Bland annat ställde kommandon i programmet alarm vid olika tider och lade till grejer såsom "håriga ballar" samt chips på inköpslistor. Om detta var med flit? Well, vi pratar om Trey Parker och Matt Stone så det känns inte helt långsökt att så skulle vara fallet. 

Ett år efter att avsnittet sändes släpps Google Home officiellt även på den svenska marknaden. Tidiga adopters har givetvis kunnat få tag på hårdvaran via privatimport, och mjukvaran Google Assistant är ute sedan ett par månader tillbaka, men nu är den stora releasedagen här på riktigt. Jag befinner mig på Googles svenska huvudkontor och hör mig själv återberätta hela South Park-avsnittet för den svenska kommunikationschefen som demonstrerar hårdvaran för mig. Hon har inte skrattat en enda gång, men jag har kommit förbi den så kallade point-of-no-return i historien, och det skulle bli en större grej av det om jag bara klippte monologen än faktiskt körde klart den ända in i kaklet. En kvart senare har jag lovat att skicka en länk till avsnittet (hon bad aldrig om det) och lämnar byggnaden med en påse produkter under armen.

***

Väl hemma unboxar jag "mina" nya framtidsleksaker med en iver i paritet med en femåring på julafton. Installationen går förhållandevis smidigt, och då pratar vi ändå om en person som när jag lekte elektriker hemma råkade sätta lite för många saker på samma slinga, så man var tvungen att ha lampan tänd i sovrummet för att kunna se på tv i vardagsrummet. Jag stöter förvisso på patrull från början då mitt nöjesguiden-konto inte lirar 100 procent med Google Assistance, men det löser sig så snart jag börjar om från början med en vanlig gmail-adress. Jackar därefter upp en Google Home, en Google Home Mini samt en Chromecast. Det får räcka till en början. 

Installationen sker steg för steg med instruktioner, och jag hoppas vid Gud att grannarna inte är hemma när det är dags att kalibrera röstigenkänningen för både mig och min sambo. Sen är det bara att gå loss, och enheten aktiveras genom att använda kommandot "Hej Google" alternativt "Okej Google".

Det märks relativt snart att just kalibrering kommer att behövas, dels för att Google Home ska förstå vad jag menar med "sovrummet" och för att hon ska förstå vad jag vill när jag vill lyssna på Sveriges Radio. Det blir en hel del ickesvar, och en del dråpliga missförstånd. 

För rena googlingar funkar det emellertid klockrent, om man av någon anledning snabbt behöver veta avståndet till Arvidsjaur eller hur många bultar det finns i Ölandsbron (7 428 954 stycken enligt Nilecity, och Google Home). 

Roligast blir det såklart med gäster hemma och ett par glas vin innanför västen när samtliga inom kort förvandlas till Eric Cartman och pratar snusk. Eller när Google Home på eget bevåg väljer att ge sig in i dialogen och oombett svara på frågor. För att inte tala om förvirringen som uppstår när Elgigantens Google Home-reklam visas på tv:n och South Park-situationen därhemma blir ett faktum. Inte blir det mindre kalabalik heller när programledarna provar vad tekniken går för i Nyhetsmorgon och enheten i vardagsrum börjar hojta ut svar på hennes frågor.

Summan av kardemumman då? Sammanfattningsvis kan man väl säga i nuläget att Google Home är barnsligt kul, trots barnsjukdomar.

Stad: 
Kategori: 
0 Kommentera

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste filmrecensioner

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!