Gör din egen snaps - inte bara till sillen

Karin Ericson 14:58 31 Mar 2010

Vi dricker viner som förhöjer smakupplevelsen av det vi äter. Men visst kan vi göra samma sak med snaps.

Nu när det är påsk tar vi fram nubben per automatik men det går att göra snaps i många olika smaker och matcha dem till olika sorters mat. Anders Vendel som driver framstående restauranger under eget namn i både Malmö och vid Ales stenar tycker att man ska experimentera sig fram.
–Men första gången man kryddar snaps kan det vara bra att utgå från ett befintligt recept.
Anders har tagit fram en snaps på pepparrot och citrontimjan som känns som en otroligt fräsch kick mot det vi är vana vid. Tanken går till sushi och wasabi och jag skulle gärna servera den som ett inslag på buffébordet vilket tid på året som helst, kanske matchat med en variant på rökt lax. Anders föreslår även att krydda snaps med dill och citronskal.

Anders Vendels tips för hur du gör egen snaps och matchar den med mat:

● Snaps med bärig karaktär passar bra till sötare mat medan snaps med brödkryddor som kummin och anis passar bra till kryddad, rökt eller grillad mat.
● Mildare kryddningar kan drickas tempererad. Starkare kryddningar kan kräva att den är iskall.
● Kryddar du med färska kryddor ska den inte dra längre än sex timmar för då får den en unken smak. Med torkade kryddor ska den dra en till två veckor.



Våga göra om burksillen

Det är alltid roligt att äta traditionella rätter på ett nytt sätt och gärna som små egna anrättningar där sillen och det sedvanliga påskägget blir ett av flera inslag. Som en bit matjes på kokt sparrispotatis med smörgåskrasse och skivad steklök, toppat med rostade hasselnötter. Vem har tänkt på att strössla nötter över sillen?
Det har Anders Vendel, och det är både roligt och smakfullt. Andra rätter som han dukar upp på Vendel at Ales stenar i påsk är ansjoviskryddad havsöring med vaktelägg och nässlor. Anders använder gärna säsongens råvaror i sina anrättningar och hoppas att det ska hinna komma upp små skott på åkrarna utanför krogen i Kåseberga innan påsk.
– Det är en dröm att vara här. Vi har odlingar precis utanför och i backarna bakom restaurangen växer alla vilda kryddor som man kan tänka sig.
Där kanske är ett väl stort kliv från att öppna en burk Abbas till att servera vaktelägg, men en liten förändring av den traditionella menyn kan räcka för en ny påskkick. Lycka till.


Vendel's Kåsebergasnaps

1 Flaska Brännvin Special
2–3 kvistar färsk citrontimjan
5 cm hyvlad pepparrot
1 sockerbit
1 knivsudd salt
 
När allt har dragit i max 12 timmar ska din essens silas. Den kan sedan blandas ut med brännvin efter smak.

 

Stad: 
Kategori: 

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Krogrecensioner

RAMEN TO BÍIRU

Skenet från den röda neonlampan med Ramen to Bíirus logotyp lyser upp lokalen och gör att allt får ett rött skimmer över sig.

Senaste krogrecensionerna i Malmö

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!