Foto: Rebecka Bjurmell

Gbg har en ny HBTQ-klubb

15:26 20 Nov 2018

Den London- och Berlin-inspirerade Club Snack vill visa Göteborg att gayklubbar kan vara mer än schlagerfester. 

Demba Sabally och Åke Falk är trötta på hur scenen för gayklubbar i Göteborg ser ut, men också den övergripande stereotypen om vad det innebär. De båda har spelat skivor både här hemma i stan och i London och Berlin, där de fått en helt annan bild. En bild som de nu genom Club Snack, som fått sitt namn från uttrycket ”You’re a snack” som i snygg, vill visa oss här hemma. — Jag har gått och spelat på väldigt mycket gayklubbar i Berlin, och jag undrade varför det inte kunde vara som det var där i Sverige. Varför kan inte folk dansa till house istället för dålig elektronisk musik och schlager? frågar sig Åke. 
— Jag blev inspirerad när jag var i London och gick in till en klubb där de spelade dancehall, afro- beats och hiphop och det bara var HBTQ-personer där. Det borde gå att göra här i Göteborg också samtidigt som vi är öppna för alla, utvecklar Demba om bakgrunden till initiativet. 

I Göteborg är de mest välbesökta queerklubbarna väldigt lika varandra. Det är schlager, glitter och glamour, ett koncept som inte innebär så mycket svängrum att göra något annat. När Club Snack körde sin premiärkväll på Nefertiti i augusti var det förvisso en del glamour där också, men även hiphop och dancehall. Demba hade lyckats boka en dragqueen från New York som varit med i det kända tv-programmet RuPauls dragrace, och tillsammans med dem själva och andra inbjudna djs bakom skivspelarna bjöd de på en gayklubb i ny, egen tappning. 
— Vi vill bara göra någonting nytt. Det finns redan queerklubbar i Göteborg, absolut, men alla vill inte gå till de ställena som är ganska stereotypa. Jag vill att den här normen för gayklubbar ska förändras och förnyas. Det känns som att folk idag går till gayklubb som en kul grej. Jag vill att folk ska gå till gayklubb för att det är bra musik, coola människor och bra drinkar. Det borde finnas mer variation, förklarar Åke. 

Både Åke och Demba har flera års erfarenhet som dj:s bakom sig. Åke började sin klubbresa i Stockholm år 2014 när han startade en queerklubb i källaren på Berns. Demba har djat sedan barnsben och började på discon i Länsmansgården med Absolut Kids i cd-spelaren berättar han, men har på senare tid spelat runt om i Sverige och en hel del i London. Han var även med och arrangerade de populära mask-kvällarna på Nefertiti. Nu, till sin egen klubb, ser de värdet i att boka nya dj:s eftersom de själva vet om hur svårt det är när man vill få in en fot. 
— För nya dj:s är det så att känner du inte någon så kommer du inte in någonstans, vi vet själva hur det är. Därför vill vi ge nya dj:s som vi gillar den chansen, men som kanske annars inte hade fått en chans. Sen vill vi ju inte spela själva varje kväll heller, utan vi vill ju kunna hålla koll på vad som händer bland besökarna och ha roligt, säger Demba. 

Samtidigt som Club Snack är tänkt att vara en frilansande klubb, så har de första kvällarna blivit här på hemmaplan. Det är något som de tycker är roligt, men konceptet kan vara svårt att sälja in till göteborgarna menar de. Här är vi bekväma och gillar inte att gå ut till något som vi inte redan känner till. På så sätt menar de att deras klubb kanske hade gjort sig bättre i Stockholm, där den stilen de kör på redan har börjat vävas in bland gayklubbarna. Att starta en ny queerklubb, eller en ny klubb överlag, handlar i vilken stad man än gör det i ändå om tålamod. 
— Är man i Stockholm så har de börjat lite med den stilen. De bokar in artister från New York som är stora i HBTQ-scenen där så det börjar ändå komma in, men här nere i Göteborg saknas det. Jag tänker att vi får vara de som för in det, men det kommer kanske krävas lite tålamod innan folk inser att vi finns här, konstaterar Demba. 

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 11, 2018.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

 

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!