Gather Festival – som ett svenskt SXSW med framtidsfokus

16:05 9 Aug 2017

Mellan den 14-16 september samlas några av världens mest spännande tänkare, talare och artister i Stockholm.

”A festival to explore ideas with your new best friend, dance with your future love, and innovate with your next business partner.” Så beskriver arrangörerna själva Gather, den nya, multidisciplinära jättefestivalen som är tänkt att bli en samlingsplats för kreativa människor från en rad olika branscher.

– Idén till Gather föddes framförallt ur en önskan om att göra diskussioner kring samhällets framtid mer allmäna. Man kan inte bara hålla dem i separata rum. Vi ville skapa något nytt, något som är mer än bara en renodlad musikfestival, något som också påverkar och drar förändring till sig, berättar Jakob Grandin, en av arrangörerna, över telefon.

Rent konkret består Gather av tre ben: en konferensdel, en musikfestival och en innovationsdel.

Den förstnämnda konferensdelen innehåller en blandning av föreläsningar, panelsamtal och spännande diskussioner. Bland de medverkande här återfinns bland annat sci-fi-konstnären Lucy McRae, NASA-medarbetaren Kate Stone, Project 00-grundaren Indy Johar och VR-esset Resh Sidhu.

Musikfestivalen, i sin tur, görs i regi av Johanna Beckman och kommer att bestå av större klubbkvällar med massa happenings som hålls på Kägelbanan, Trädgården och Nobelberget. På scen står bland annat Lady Leshurr, Amanda Bergman och Fatima Al Qadiri.

Innovationsdelen leds av Siduri Poli, grundare av innovationscentret Changers Hub, och består av workshops och lösningsorienterade ”solution labs”. Dessa görs i samarbete med bland annat Tankeapoteket.


Project 00-grundaren Indy Johar är en av många internationella profiler som medverkar på Gather. Bild: Press

Vad gäller inspirationskällor hymlar Jakob Grandin inte med åt vart de har sneglat.

– Det är klart att vi har blickat mot SXSW och deras multidisciplinära approach, men våra svenska konferenser, som till exempel The Conference i Malmö, har också varit intressant att kolla på. Detsamma gäller även Art Basel, som förvisso har konsten som hjärta, men som samtidigt har mycket samtid och framtid med i sina olika programpunkter.

”We believe that great minds don’t think alike”, lyder en bit av er copy. Vad menar ni med det?

– Det där en viktig del i det, för de flesta liknande arrangemang som görs idag är väldigt singeldisciplinära. Du har bilbranschen för sig, techbranschen för sig, kultursfären för sig. Vi anser att för att vi ska kunna fokusera på förändring, för att kunna nå de här upphöjda mötena och samtalaen vi vill åt, så behöver vi kombinera olika typer av discipliner, förklarar Jakob Grandin.

Till den första upplagan av Gather har man valt att skapa programutbudet utifrån fem discipliner: demokrati, stadsutveckling, ekonomi, ”man vs. machine” och kommunikation.

– Det är breda områden, visst, men vi tror att det i sin tur kommer leda till ett lika brett spektra av besökare, talare och personer som intresserar sig för festivalen.

Gather går av stapeln mellan den 14-16 september på Nobelberget i Stockholm.

Här hittar du biljetter och mer info. Läs även: "David Letterman gör tv-comeback"

Du har väl inte glömt att följa Nöjesguiden på Facebook?

Stad: 
Kategori: 
Se alla artiklar om: 

Fler artiklar