Paulina Modlitba.

Gather bjuder åter in till kunskapsfestival

14:31 22 Aug 2019

Innovationskonferensen Gather återvänder till Sickla där den anordnas för tredje året i rad. Vi frågade programredaktören Paulina Modlitba vad man som besökare inte bör missa. 

Totalt runt 50 talare kommer att bjudas in till Gather för att gräva djupare i 15 olika ämnen. Några exempel på sådana är The Economy of Death, hur vi förhåller oss till att vi genom ny teknik kan leva för evigt, Love As A Service, hur dejtingappar förändrar vårt samhälle och vår syn på kärlek samt The Age of Surveillance Economy, fördelar och risker med teknik för övervakning såsom face recognition och DNA-data. Högst ansvarig för vilka som talar under konferensen är Gathers programredaktör Paulina Motliba. 

Hur har du tänkt kring årets sammansättning av talare? 
– Precis som tidigare år har vi utgått från våra fem teman – Humans & Machines, Democracy & Power, Urban Planning & Society, Media & Creativity, Business & Transactions – och försökt hitta en så bra och spännande mix av talare som möjligt under dem. Gather handlar om att få folk från olika discipliner och bakgrunder att mötas och om att visa hur samhällsutmaningarna vi belyser hänger ihop. Därför spänner många av talarna över flera av dessa teman, 

Kan du ge några exempel på det?  
– Till exempel rymden och blockkedjan, feminism och produktdesign, dejtingappar och demokrati, eller scenkonst och robotik. Världen är komplex och tvärdisciplinär och det vill vi att Gather ska spegla. 

Utöver detta säger Paulina att ämnen som hållbarhet och rymden har egna sessioner i år eftersom de hamnat lite i skymundan tidigare år.
– Sen ville vi ha med död och kärlek som ämnen i år. Döden föll tyvärr bort till slut, men vi har en hel session om hur dejtingappar påverkar oss och samhället. Sjukt spännande!

Har du några personliga favoriter som du vill tipsa om? 
– Det är som att välja ett favoritbarn. Men om jag måste väljer jag Elsa Sotiriadis som är en så sjukt cool kombo av forskare, biofuturist, investerare och sci-fi-författare. Hon har forskat kring bland annat nanorobotar som är små nog för att simma runt i kroppen för att hitta cancerceller, och opererat in chip live på scen. Jag bokar medvetet människor som jobbar med framtiden och innovation hands-on. Personer som inte bara killgissar kring saker som hyperloops framtid utan är med och bygger den. 

Årets förmodligen mest kontroversiella talare är Flat Earth-rörelsens talesperson Mark K Sargent som kommer att intervjuas av David McRaney, mannen bakom den amerikanska podden You Are Not So Smart.
– Bokningen av Mark är en riktig vattendelare som hälften älskar och den andra hälften tycker är fel. Det är just för diskussionerna som uppstår kring hur vi tar oss an konspirationsteorier och faktaresistenta rörelser som vi bokade Sargent. 

Hur skulle du hisspitcha Gather för någon som aldrig har varit där? 
– Gather är konferensen som egentligen är allt annat än en konferens. Det är en mötesplats för alla som vill förstå samhällets stora utmaningar bättre, hur de hänger ihop och hur man själv kan vara en del av lösningen. Utöver cirka 50 föreläsningar har vi Q&A:s med talarna, labbar, workshops och hemliga små kringaktiviteter för att uppmuntra till möten, samarbeten och fortsatta diskussioner. Tidigare talare bjuds också in för att förstärka känslan av att vi bygger ett långsiktigt community snarare än en konferens. Vi vill att folk ska komma tillbaka. 

Vilka lärdomar har ni dragit från tidigare års uppsättningar av festivalen? 
– Att vi måste bli tydligare med vad Gather är. De är vår stora utmaning i och med att programmet rymmer så mycket och så stora frågor. Jag förstår att det kan upplevas som lite flummigt och otydligt. Men besöker man vår sajt och läser på om talarna och våra sessioner så hoppas jag att det klarnar lite.  

Den ursprungliga planen för den tredje upplagan av Gather var att flytta hela kalaset till Slakthusområdet, då Nobelberget där de tidigare huserat har jämnats med marken. Men på grund av förseningar i Slakthusområdets byggnationer kommer inte de nya lokalerna att stå klara lagom till festivalen, varför denna nu återvänder till Sickla.  Gather 2019 kommer således att hållas i Expohuset, Sickla, medan kvällsfestivalen Gather Night anordnas på Trädgården den 14 september. 

Hur har ni påverkats av bytet av lokal? 
– Inte så mycket, faktiskt. Känslan kommer vara mindre lagerlokal och punk som det varit på Nobelberget, och lite mer "traditionella lokaler". Uppsidan är samtidigt att det kommer att bli lättare för oss att skapa en riktigt bra upplevelse med små medel eftersom mycket redan finns på plats. Det kommer att bli fantastiskt! 

Gather pågår mellan den 12 till 14 september 2019. Kom gärna på Mediabar den 28 augusti och träffa Gather på plats.

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 08, 2019.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!