Gangbang på galleri

Anders Karnell 15:28 8 Nov 2010


Snart förökade till en park nära dig.

Bredvid mig står Stockholms porrigaste konstnär (med en ful mustasch av den hängande typen) i gallerirummet på gården. Kommer han att ta fram sin tralala? Han skulle vara perfekt, tänker jag, för den där bloggen jag tänkte skapa, som skulle handla om vilka som ligger med vilka i konstvärlden.

Plötsligt hör jag, ”Wow, kolla!” från honom, när en gris attackbökar i rumpan på en chihuahua. Han ler förtjust och slickar sig om munnen. Samtidigt börjar en annan hund gå mot den lilla chihuahuan som ligger på golvet och sprattlar med benen. Nu sätter Herr Porrpensel bredvid mig igång ordentligt och berättar viskande hur läckert det skulle vara med en DP, följt av en skön creampie samtidigt som den liderliga grisen felchar för glatta livet. Då kommer en konsthallschef in genom dörren och ler stort. Under glada tillrop hjälper några barn till så att de djuren som kommer bort från klungan leds tillbaka. Fler djur faller och blir lätta offer för sina kompisar. Det är hundar, kaniner, kossor, grisar och elefanter. Det piper och tjuter. Intill mig skrattar Herr Porrpensel upphetsat hest i stackato.

Tove Kjellmarks No Escape på galleriet Stene Projects är en succé! Hon har helt enkelt skinnflått ett tjugotal batteridrivna mjukisdjur som får marschera runt i det lilla rummet. De går och går men de kommer aldrig därifrån.
Min bloggidé var misslyckad, eftersom det visade sig att konstnärer, curatorer, gallerister, kritiker och samlare inte är lika förprogrammerade, batteridrivna och kul som de här leksakerna. Utom möjligtvis konstnären bredvid mig. Tralalala.

1 Marianne Lindberg De Geer
Karl XII:s torg
Att stadens parker sakta men säkert har börjat intas av söta, små kaniner – bruna och svarta – har säkert inte undgått någon. Därför var det bara en tidsfråga innan någon reste en skulptur till deras ära. Två jättestora, jättegulliga stenkaninisar mimsar nedanför Karl XII och drar till sig fotosugna japaner. Jag bara längtar efter att skulpturerna ska föröka sig till fler parker!

2 Olle Hjortzberg
LO-borgen
Det är inte Mona Sahlins fel att Socialdemokraterna fick rekordlågt väljarstöd i valet, som de politiska kommentatorerna hävdar. Det är Olle Hjortzbergs. Ta en titt förbi LO-borgens fresker så förstår du varför det gick som det gick. På väggarna i huset är det idel blonda arbetare med hammare och såg i högsta hugg. Känns det modernt? Skulle inte tro det. Kanske dags att byta bilder?

3 Mary Kelly
Moderna Museet, till och med den 23 januari
I Storstadsbarometern som Nöjesguiden nyligen genomförde visade det sig att sjuttiotalets värderingar är på väg tillbaka. Jobba mindre, plocka svamp i skogen och få mer tid för sig själv. För de som svarade på den enkäten kommer Mary Kelly-utställningen att vara ett måste, eftersom hon visar hur det årtiondet lever vidare idag genom orden. Det är inte då, det är inte nu – det är framtiden.

4 Uta Barth
Andréhn-Schiptjenko, Hudksvallsgatan 8, den 18 november–19 december
Att titta på Uta Barths bilder är lite som att ta sig hem från en kväll på krogen eller klubben. För att inte tala om hur mess eller foton ser ut på småtimmarna. De är utan fokus och till synes meningslösa ord och val av motiv. Fast frågan är om det är det? De fångar faktiskt en stämning. Kanske till och med bättre än i nyktert tillstånd.

5 Härskarkonst
Nationalmuseum, till och med den 23 januari
Vad är det som gör att kunglighet och kitsch går så bra ihop? Okej, på Napoleons tid massproducerades inte blåbärshallon-mazariner med ett kungligt kärlekspar på för endast 26 kronor per paket om fyra. Det var lite dyrare än så. Å andra sidan uppfanns Napoleonbakelsen… Dags att frossa på Nationalmuseum.
 

Stad: 
Kategori: 

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!