Fyns efterträdare närmar sig öppning

13:40 18 Dec 2017

En ny butiksdel och frukost hela dagen väntar när nya Jord slår upp dörrarna i januari.

Vännerna Hannah Ingelsten och Elin Ohre är bara veckor ifrån att kunna kalla sig själva för kaféägare. Nyligen stod det nämligen klart att det blir dem som tar över Fyn efter 2,5 år i Amanda Scottes regi.

I samband med ägarrockaden genomgår den populära fikadestinationen även ett namnbyte. Detta betyder att lokalen kommer att lyssna till Jord efter årsskiftet.

Konceptuellt har Hannah Ingelsten och Elin Ohre valt att rikta in sig på frukost hela dagen.

– Ja, precis, det blir frukostmat all day. Allt vi serverar kommer att vara veganskt, men vi kommer inte att marknadsföra oss som ett veganskt ställe, berättar Elin när vi ses över en kaffe.

Vad rör det sig om för typ av frukosträtter?
– Utöver jättemycket och jättegott fika kommer vi framförallt att satsa på gröt. Vi vill visa folk att det kan vara kul och riktigt gott, snarare än tradigt och stabbigt. Sedan har vi tänkt köra typ toasts, chiapudding, hummus bowls, banankakor och massa annat kul.

Ni nämnde att ni inte vill marknadsföra er som ett veganskt kafé. Hur kommer det sig?
– Vi vill lura folk till att bli veganer! Hehe nej, men det är väl mer att det är så naturligt för oss att det ska vara veganskt att vi inte känner att det är någon big deal, det är liksom vår vardag. Vi berättar förstås gärna om att vi har veganska produkter om någon frågar, men det är inte så att vi går ut och kallar oss för ”det nya vegankaféet”, förklarar Hannah.

Elin fyller i:
– Det är också för att det inte ska kännas exkluderande. Vi vill ju inte skrämma iväg folk som inte är veganer eller vana vid vad veganmat innebär.

Upplever ni annars att veganstämpeln kan vara exkluderande?
– Ja, men lite kanske. På ställen där jag har jobbat tidigare har det alltid varit kul att överraska folk som ställer frågor om maten de ätit, och att då se hur de blir både glada och förvånade när man berättar att allt har varit veganskt, säger Hannah.

– Det kanske inte är ”exkluderande” som så, men mina föräldrar och deras kompisar från den generationen kan vara lite småskeptiska, fortsätter Elin.

Vad tror du att det beror på?
– Antagligen för att de är uppväxta i en annan tid med andra normer, och så vidare.Utöver det ät- och drickbara planerar Hannah och Elin även att göra om en del av lokalen till en design- och inredningsbutik.

– Det är en så pass stor lokal, så vi kände för att förverkliga vår gamla dröm om att driva butik också. Det blir fokus på design och inredning från småskaliga, mestadels lokala, aktörer, förklarar Hannah.

I butiksdelens hyllor kommer det bland annat att finnas smycken från Tove Örnberger, keramik från Mört och Karolina Brobeck, samt makramér från Butik Fabrik.

Även om den nämnda butiksdelen innebär något nytt – i alla fall om man jämfört med vad de tidigare ägarna till Fyn (och innan dess Chez Madame) har gjort/inte gjort – så kommer lokalen inte att genomgå några större förändringar.

– Det är klart att vi kommer att göra om lite i lokalen. Men den är i grunden fantastisk, så vi känner inte för att renovera några större grejer. Det blir mest till att byta möbler och att skapa värme genom nya växter och textilier, berättar Elin.

Vilken tror du kommer att vara den tydligaste skillnaden när Fyn blir till Jord, Hannah?
– Det känns som att vi kommer att vara lite ”mer” på alla fronter. Mer konceptuellt, mer fika, mer av det mesta. Vi vill verkligen fylla lokalen med idéer!

Vad har ni annars för favoritställen, både i och utanför Malmö?
– Jag var i Wellington i Nya Zeeland för ett tag sen och blev imponerad över hur långt fram de låg vad gällde design och grafisk design. Det var så många fina, cleana kaféer med egna koncept där att man inte kunda låta bli att inspireras, säger Hannah.

Elin tar vid:
– På hemmaplan tycker jag att Noir är supertrevligt, både inredningsmässigt och att de kör på vad de känner för varje vecka. Den typen av föränderlig meny siktar vi också på att ha.

Jord öppnar preliminärt i mitten på januari. Hannah och Elin uppmanar alla att hålla utkik efter "livets öppningsfest".

Du har väl inte glömt att följa Nöjesguiden på Facebook?

Stad: 
Lokal: 
Kategori: 
0 Kommentera

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Krogrecensioner

Riket

Förväntningarna på stället, som ägs och drivs av de före detta kockarna från Tempo, är skyhöga.

Senaste krogrecensionerna i Malmö

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!