Frej Larsson frias

11:01 29 Oct 2018

På måndagen meddelades tingsrättens dom.

Det står nu klart att Frej Larsson frikänns. Det skriver Frej Larsson försvarsadvokat Viktor Banke på Twitter. Tingsrättens bedömning är att det inte är bevisat att det var Frej själv som la ut Instagraminlägget som åtalet gällde. När det gäller låten Då ska hon skjutas anser tingsrätten att det inte är bevisat att Frej hade uppsåt till ett allvarligt menat hot om våld.

Frej Larsson stod åtalad för två fall av hot mot tjänsteman. Dels för en bild på Frej Larssons Instagramkonto där han poserar med en guldfisk i ett glas, där en del av bildtexten lyder "I cognacsglaset en polisfisk. Men polisen Annika Ljung ska filéas på Valborg" och dels för låten Då ska hon skjutas, som också handlar om Annika Ljung, som är gruppchef för narkotikapolisen på Södermalm. 

Annika Ljung väckte Frej Larssons vrede när narkotikapolisen gjorde ett tillslag mot hans spelning på Kägelbanan i januari i år, då Frej firade att han firats i rättegången mot ryska staten. Efteråt uttalade sig Annika Ljung i tidningarna och sa att "det snortades kokain helt öppet och folk rökte cannabis överallt" och att Kägelbanan inte borde göra den typen av bokningar.

Frej Larssons försvarsadvokat Viktor Banke har genom hela rättegången hävdat att låten Då ska hon skjutas handlar om fisken som Frej Larsson döpt till Annika Ljung, och inte människan Annika Ljung. Han har dessutom konstaterat att Då ska hon skjutas är en anspelning på den klassiska födelsedagslåten, där texten fortsätter "på en skottkärra fram" och att låttexten måste läsas i den kontexten.

Viktor Banke gick tidigare på måndagen ut på Twitter och kritiserade rättsprocessen.

"Jag ska vara ärlig och säga att jag tycker hela processen har varit något udda. För det första har det varit lite provocerande att polisen, som inte sällan saknar resurser att utreda allvarlig brottslighet, plötsligt hade ohämmat med resurser i just detta fall [...] Utomstående ska känna till att det i en rad andra fall - grovt våld i nära relation, misstänkta våldtäkter etc - inte effektueras frihetsberövande som i fallet Frej Larsson. En olustig känsla av att prestige från polismyndighetens (statens) sida har präglat detta ärende. Nåväl", skrev han bland annat.

Läs även: "Frej Larssons första ord efter rättegången"

Stad: 
Kategori: 

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!