Foto: Daniel Stigefelt.

Från fittklotter till CBD-olja – här är historien om Kornél Kovács och Rebecca & Fiona

10:12 23 Apr 2019

Kornél Kovács är aktuell med skivan Stockholm Marathon som är ett kreativt samarbete med Rebecca & Fiona. Stockholm Marathon är hans andra album och ett poppigare verk jämfört med den hyllade debuten från 2016. Tina Rosenfink har pratat med Kornél Kovács och Fiona FitzPatrick om att våga göra ny musik och att klottra en port.

Att Stockholm Marathon skulle bli en skiva var inte en självklarhet för Kornél Kovács. Och att det skulle bli en popskiva med Rebecca & Fiona fanns inte på kartan. När vi ses på en bar en solig måndag berättar Kovács att det aldrig funnits en konkret plan med skivan.
Jag började göra ny musik för att mitt liv tog en drastisk vändning förra sommaren. Till en början var det härligt, jag och min vän Niclas Skagstedt (jazzmusikern, red. anm.) hängde hos mig, drack kaffe och gjorde skisser på låtar i lugn och ro. Men sedan dess har det varit en väldigt fartfylld process.

Kornél Kovács är strax över 30 år men har redan dedikerat två tredjedelar av sitt liv åt musikkarriären. Han är främst känd som en av grundarna till Studio Barnhus, ett skivbolag och en kreativ plattform för elektronisk musik, tillsammans med Axel Boman och Petter Nordkvist.  Förutom att producera musik och dj:a varje helg har Kovács släppt en fullängdsskiva hittills, som han även vann en Grammis för. Nu är det äntligen dags för hans andra bidrag till diskografin.
– 
Det är en grej att göra ett debutalbum för det har man jobbat på hela livet fram tills dess. Det är svårare att göra ett till, att göra det igen, berättar han när jag frågar vad skillnaden var mellan nya Stockholm Marathon och The Bells som kom för tre år sedan.
The Bells bestod av mycket gammalt material, jag hade sex år av gamla skisser på min dator som jag kunde hämta inspiration från. Men nu var det relativt tomt i arkivet.

För Kornél Kovács har Stockholm Marathon varit ett nytt kapitel i hans liv. Han har gjort saker utanför sin bekväma bubbla. 
– Jag var nydumpad i somras och knäckt emotionellt. Du behöver inte se så ledsen ut, säger han till mig när jag tittar på honom med sorgsna ögon. 
– Jag flyttade tillbaka till min gamla lägenhet, som jag inte hade bott i på länge, och det fick mig att reflektera över min tillvaro. Fastän allt var gammalt, var det också nytt. 

För att den nya skivan inte skulle kännas tråkig eller meningslös fanns det två uppenbara vägar att gå. Antingen att göra någonting “svårare” som inte är lika lättillgängligt utan mindre extrovert eller klubbigt. Eller att göra något poppigare och utåtriktat. Jag undrar om det är hans nya sound, kommer nästa skiva gå i samma stil? Men Kovács skakar på huvudet, för om det blir en tredje skiva kan den landa i något helt annat.
– Dock så tycker jag att det hade varit kul att jobba mer med sång. Jag älskar pop. Jag kommer att vilja jobba med andra artister som producent.
– Har du en drömartist?
– Typ Rihanna, men snälla säg att rubriken inte blir “drömmer om att jobba med Rihanna”, skrattar han. 

För att förstå vad som särskiljer Kovács från andra artister kan det vara värt att ta en närmare titt på hans barndom. Det var också då fröet till samarbetet med Rebecca & Fiona planterades. Allting börjar i ett ensamt pojkrum. Kornél Kovács var bara tio år när han bestämde sig för att bli dj, ett beslut som han 20 år senare fortfarande står fast vid. När många av oss andra lekte med trumset och bildade band i garage eller på fritidsgårdar, satt Kovács hemma och mixade olika låtar. Trots att Kovács gick på musikskolan Adolf Fredrik hade han inte mycket gemensamt med klasskompisarna.

 

"Hon var en livsfarlig kickersbrud som spred skräck på skolgården"

 

Några år under honom gick Rebecca Scheja, men på den här tiden var de inte nära vänner.
– Hon var en livsfarlig kickersbrud som spred skräck på skolgården, skrattar han. 

Redan i sjunde klass började han spela live, de första bokningarna var på kulturhuset Lavas dj-kafé och obetalda butiksevent.
– Vem bokar ett barn kan man fråga sig? Det är rätt bisarrt, men jag lyckades tjata till mig alla möjliga gig när jag gick på högstadiet. Jag var ett nördigt barn samtidigt som jag var kaxig och utåtriktad, berättar Kovács över en öl på gamla Dovas. 

Vi hoppar några år. Året är 2004 och studenten är tagen. Kovács börjar gå ut och hittar ett sammanhang som han kan vara en del av. Han startar klubb med Tommie X och ex-flickvännen Emma Veronica Johansson, och märker snabbt att han har något andra inte har.
– Jag hade redan åtta-tio års erfarenhet av att spela och det gav mig en teknisk fördel. Men min relation till själva musiken fick också ny mening när jag hamnade mitt i den här kulturen och inte bara betraktade den utifrån som häpet barn.

Fiona, Kornél och Rebecca firar Stockholm Marathon i New York.

Det är även här som han träffar Fiona FitzPatrick.
– En gång när jag var sur på Kornél spraymålade jag hans port i vacker silverkrom. ”Kornél är en fitta” stort över hela porten. Han blev jättearg. Grannarna var ute efter honom som det var redan, berättar hon när jag frågar om en rolig anekdot från tonåren. 

 

"Jag spraymålade hans port i vacker silverkrom. ‘Kornél är en fitta’ stort över hela porten"

 

Starten på samarbetet mellan Kornél Kovács och Rebecca & Fiona började enkelt, han lånade egentligen bara deras studio.
– Jag föreslog att de skulle sjunga på några av mina instrumentala låtar och projektet fick massa ny energi, berättar han.
– Vi skrev Purple Skies ihop i källaren, den kommer ur allas gemensamma heartbreak at the time. Det var väldigt kul och vi har alltid velat jobba ihop, men eftersom vi alltid är på turné på varsin sida av världen behövdes det att vi hade den här gemensamma fysiska platsen för att det skulle ske, förklarar Fiona FitzPatrick. 

De började spela in allt fler låtar tillsammans och Kovács fick vara med och sjunga samt skriva lite på texterna, någonting som är ovant för honom.
Jag spelar sällan in sång, utan använder mig av samplingar, säger han. 

Det här samarbetet har beskrivit som en fylleromans av Rebecca Scheja, vilket Kovács håller med om. När jag frågar FitzPatrick vad en fylleromans innebär säger hon att Scheja säkert sagt det på fyllan, men att samarbetet har varit exceptionellt fint. 

Några veckor senare möts vi upp i Studio Svärta för omslagsplåtning, Fiona FitzPatrick är på plats före utsatt tid och redan igång och blir sminkad. Hon har brutit nyckelbenet i en klättringsolycka och hälsar därför istället med vänster hand.
– Kornél har lovat att han ska ta med sig CBD-olja, det ska tydligen vara muskelavslappnande och jag tror att det kan hjälpa rätt bra. Det är helt lagligt alltså. 

Strax därefter sladdar Kornél Kovacs in på cykeln, även han före utsatt tid. Han har varit och lånat en storblommig skjorta på Nitty Gritty.
– Det här blir väl bra? Jag lånade ett par byxor också. 

Han har med sig CBD-oljan och redan efter en kvart menar Fiona att hon märker en bättring. Strax därefter anländer Rebecca Scheja också och trion är återigen samlad varpå jag lämnar dem i vår fotografs trygga händer.

Samtliga har hektiska somrar framför sig. Kornél Kovacs spelar på Dragon Gate under Valborgsmässoafton och den 5 juni kan du se honom live på Studio Barnhus tioårsfest på Cirkus i Stockholm. Senare i sommar kommer han även att spela på Way Out West. Rebecca & Fiona spelar på Lollapalooza i Stockholm mellan den 28-30 juni.

Stockholm Marathon släpps den 26 april, och dagen innan anordnas en releasefest på Taverna Brillo. Löpvarianten med samma namn som albumet går av stapeln den 1 juni.

Stad: 
Kategori: 
Se alla artiklar om: 

Fler artiklar

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!