Framtidens mat och dryck på Spritmuseum

12:46 7 Dec 2018

Den 7 februari 2019 öppnar Spritmuseums nya utställning för alla som är nyfikna på vad vi kommer att äta i framtiden.

Hur bär man sig åt för att bli en framtidsätare och varför är maten viktig för klimatet? Kommer köttbullen att finnas kvar på tallriken eller blir svinnsallad, laboratoriemjölk och insektsburgare en del av vardagsmaten? Det är ett par av de frågeställningar som tas upp i Spritmuseums kommande utställning Framtidens Mat & Dryck som kommer att visas under nästan hela 2019. Utställningen tar bland annat ett grepp om den samtida hälsotrenden, samtidigt som den blickar tillbaka på tidigare generationers futuristiska syn.
– Den här utställningen är viktig för alla och vi har därför för första gången valt att även rikta oss till yngre besökare, barn och ungdomar - de som faktiskt representerar framtiden. Det känns både roligt och spännande, säger Ingrid Leffler, chef på Spritmuseum. 

Spritmuseum visar utställningen med stöd av Änglamark, och utställningens tema kommer även att genomsyra museets programverksamhet och restaurangens utbud under hela perioden. Sedan fem år tillbaka är det kocken Petter Nilsson från La Gazzetta i Paris som ansvarar för Spritmuseums restaurang.

Framtidens Mat & Dryck visas mellan den 7 februari till den 30 november 2019.

Jetsons robotkök à la 2062
Familjen Jetson bor i en robotspäckad framtid, så som serieskaparna Hanna-Barbera föreställde sig den i början av 1960-talet. Mat och dryck till minsta möjliga ansträngning, utan att lämna den strömlinjeformade fåtöljen.  

Vin – framtidens dryck 1957
Vinet blir en del av folkhemmet. Nubben är en inbiten tradition, men nu satsar Systembolagets på alkoholsvagare alternativ, för att få slut på snapsandet. Kampanjen Operation vin riktar sig till kvinnorna. I butiken finns broschyrer med tips om vinvänlig mat – dillköttet får svår konkurrens av Oxfilé Provençal. Operation vin lägger inte bara grunden till vinkulturen i Sverige, utan reformerar också våra matvanor radikalt.

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 12, 2018.

0 Kommentera

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!