Förföriska spår av Dj Seduce

Viktor Flarkell 13:32 26 Feb 2024

Solina Yassin berättar om sitt nya album Celestial. 

På ett tåg mellan två gudsförgätna hålor utanför Göteborg fylls mitt instagramflöde av ett skivsläpp; Dj Seduce. En ytlig bekant. Jag har varit på några spelningar, vi har några gemensamma vänner och jag har sett henne ute i natten så att säga. The usual deal. Men aldrig har jag haft en sån här intim stund med henne, Solina Yassin, direkt i mina hörlurar. Som alltid när man upptäcker ett konstnärsskap som tillhör någon man känner så öppnar sig nya dimensioner av personen, och tusenfalt med frågor.

Redan vid introt känns det. Något lekfullt, bitterljuvt och nostalgiskt. Vid spår nummer två, Meant 2 bränner tårarna innanför ögonlocken. Visst, jobbveckan har tagit ut sin rätt på mig, men det är varken det eller den rosa januari solnedgången på himlen som gör att det känns. Det är Solina.

Var kommer det här albumet ifrån, och vad handlar det om för dig?
– I det här albumet försökte jag täcka ett brett känslospektra. Jag har medvetet tagit med både det melankoliska och det mer euforiska, som samtidigt går hand i hand. Kontrasterna finns på hela albumet: det moderna och analoga, det lekfulla och det allvarliga, det tunga och det lätta. Jag ville helt enkelt göra storytelling med musik, att det skulle vara som en resa och jag känner att jag lyckades med det. Ordningen på låtarna har varit genomtänkt för att skapa den effekten också - från det lugna till det snabba. Jag försökte medvetet bryta regler och leka med min egen mångsidighet. Honey till exempel, finns ett break där jag går över till trap-trummor, kombinerat med saxofon. När jag gjorde det tänkte jag bara - ”Detta är lite kul och otippat. Men varför inte? It sounds good, it feels good, let’s go”.  

Var och hur börjar skapandet för dig?
– 
Min kreativa process är ungefär 80%, om inte mer, att samla intryck, upplevelser och erfarenheter och ta del av konst och musik. Jag kan inte skapa från en tom inspirationsbank. Inspirationen kommer ifrån möten, människor, musik. Många gånger börjar jag med trummorna, utifrån trummorna vet jag vad för melodi eller känsla jag vill förmedla. Eller så börjar det med en melodi och att jag sedan vet vad för typ av låt det ska vara. Allt handlar om att känna in med intuitionen och känslan. Sedan bygger jag bara på steg efter steg. Saker kommer till mig under processens gång.

Skiljer sig det här släppet från dina andra släpp, förutom att det är ett album?
– Skillnaden mellan detta albumet och mina tidigare släpp är nog att det är mycket djupare än mina tidigare släpp. Ambitionen med albumet var att väcka olika känslor hos lyssnaren och beröra. Personligen älskar jag när musik kan ge mig rysningar eller verkligen gå in i en känsla. Det för mig är magi. 

Och det har Solina själv lyckats med. Hela lyssningen av albumet blir en emotionell berg och dalbana. Jag tas med på en resa till både bleknande minnen från ungdomen och till minnen jag bara tro mig har om en svunnen klubbvärld på nittiotalet. Jag undrar om inte det här är den perfekta trippmusiken.

De nostalgiska känslorna jag får...
– Min kärlek för 90s breaks, jungle och techno är genomgående och genomsyras nog både i musiken jag DJ:ar och det jag producerar. Det är fint att du känner så.

Vad lyssnar du själv på och inspireras av?
– Hip hopen har funnits med mig länge, sedan tidiga tonåren och är en favorit. Man kan höra hip hopens influenser tydligt i Honey, där jag också samplat ’Uh-huh, honey’ från Kanye West’s Bound 2 - som i sin tur samplat Brenda Lee’s Sweet Nothin’s från 1960. Men det är svårt att pin-pointa exakt var jag får min inspiration ifrån, att skapa är ju en så himla undermedveten process. Jag har lyssnat och lyssnar på så mycket olika musik och genrer. Allt ifrån hiphop, soul, jazz, funkig elektronisk musik och orientalisk musik. 

Vad är din största upplevelse som DJ det senaste året?
– 
Min absolut bästa dj upplevelse under 2023 var att få spela på Way Out West. Efter det var det att få spela på Renate i Berlin, det var min första gång som jag gigade utomlands.

Och sist men inte minst, namnet på albumet?
– Celestial betyder himmelsk eller gudomlig. Det är det vi människor är, det är det kärleken är, det är vad jag vill att skivan ska påminna om. 

Det är faktiskt lite av en himmelsk upplevelse att lyssna på Celestial. Det var längesen jag har blivit så berörd av klubbmusik, och dagarna efter första lyssningen går skivan på repeat. 

Celestial finns där musik finns. Missa inte Dj Seduce på Nöjesguidens fest på Brogatan den 1 mars.

Stad: 
Kategori: 
0 Kommentera

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!