Foodtrucks VS trist byråkrati 1-0

19:12 15 Mar 2015

Malmös gator – snart även med foodtrucks! Foto: Christian Andersson.

Medan Stockholm blir allt foodtrucktätare har Malmöborna fått vara utan. Det har länge varit dyrt och knepigt att sälja mat på hjul, men nu är förändringens tid äntligen här! Vi tar en titt på hur landet egentligen ligger för gatumaten i Sveriges mesta gatumatstad.

För tjugo år sedan fanns det gott om mat på hjul i Malmö. Det fanns fatiskt så gott om det att det blev lite svårt att hålla koll på hygienen, vilket ledde till att foodtruckkulturen stryptes helt. För två år sedan skrev Nöjesguidens forne krogredaktör Johannes Kjellgren om problematiken kring att driva foodtrucks i Malmö. Redan då fanns det gott om hoppfulla matlagare, men inte många bollar var i rullning för att förändra möjligheterna till att driva dessa verksamheter.

I mars förra året beslutade Tekniska nämnden att dela ut tillstånd till tio foodtrucks, som skulle få stå på trettio förutbestämda platser i stan. Bilarna skulle få stå högst tre timmar per dag på samma ställe för att inte konkurera ut fasta restauranger, och riktlinjerna var att maten skulle vara företrädelsevis ekologisk och närproducerad. Yes, tänkte vi då, men konstigt nog syntes ingen mat serverad från bil till. Detta var inte för att ingen vill driva foodtrucks, tvärtom har ivern och ambitionerna varit stora. Problemet låg i årsavgiften som företagarna skulle betala in till Malmö stad. I Köpenhamn är årsavgiften noll kronor och i Stockholm tolv tusen kronor. Malmö stad begärde nästan femtio tusen spänn av kockarna i bilar, med resultatet att inga foodtrucks synts till på kommunal mark. Lösningen för de få foodtrucks som fortfarande kämpat vidare har varit att servera mat på privat mark eller vid särskilda evenemang.

En lång och foodtruckfri uppförsbacke har nu till slut nått sin kulmen. Den femte mars beslutade Tekniska nämnden om en sänkning av den tidigare årsavgiften för tillstånden till hälften. Dessutom har kravlistan minskat avsevärt, till exempel finns inte längre något krav på att bilarna ska stå på platser utvalda av Malmö stad. Nu strömmar ansökningarna in till gatukontoret. Enligt enhetschefen blir det runt tio foodtrucks som kommer att föräras de åtråvärda tillstånden. Vi hurrar för detta och väntar med spänning på att se vilka det blir!

Vill du läsa mer om mat på hjul i Malmö? Kolla in Nöjesguidens intervju med Pernilla Elmquist som driver Nordic Street Food – en foodtruck som med all säkerhet kommer att synas mer på Malmös gator framöver.

Stad: 
Kategori: 

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Krogrecensioner

RAMEN TO BÍIRU

Skenet från den röda neonlampan med Ramen to Bíirus logotyp lyser upp lokalen och gör att allt får ett rött skimmer över sig.

Bao Bao

På Mitt Möllans food court i Scandwichs gamla lucka ligger, som namnet kanske avslöjar, en baorestaurang.

Senaste krogrecensionerna i Malmö

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!