Finlands framtid är säkrad

11:57 21 Jan 2019

Finska Alma är stjärnskottet som alla pratar om. Hon har gjort musik med Charli XCX, Tove Lo och Tove Styrke. Det allra knäppaste är att hon varit med i finska Idol, ett samtalsämne som jag inte tänkte ta upp men inte kunde motstå.

Jag och min hund Ebba anländer till Nobelberget (RIP) med förhoppningar om att ingen är allergisk och att vi båda kommer få en rolig stund med Alma-Sofia Miettinen, känd som Alma. Backstage möts vi av artisten själv och hennes crew – ett gäng tjejer som genast riktar all uppmärksamhet mot Ebba. Jag tror ingen ens hälsar på mig.

Medan jag och Alma sätter oss tillrätta frågar tjejerna i hennes crew om de kan få passa Ebba under intervjun. Jag ser redan orangea fläckar runt Ebbas mun från ostbågarna hon fått av dem.

Vad gör du i Stockholm?
– Jag är förband till danska MØ.

Kul! Hur känner ni två varandra?
– Vi känner varandra från Los Angeles och mängder av festivaler. Jag såg en video på henne där hon sjöng min låt Dye my hair och det var bara så coolt. Så nu har jag turnerat med MØ i en månad och det känns inte ens som jobb, det är bara kul.

Du släpper debutskiva rätt snart, och första singeln ut är Cowboy. Vad inspirerade den?
– Jag själv.

Haha! Självcentrerat?
– Ja, men jag ville skriva mer personligt och våga visa fansen vem jag är.

Har det varit svårt att skriva personligt?
– Nej, faktiskt inte. Det är som att skriva dagbok, alla tankar och känslor bara väller ut. När jag skrivit andra låtar som handlat om att ha kul eller liknande har det varit svårare. Men när låten var klar började det kännas läskigt att alla skulle få höra den. Men jag tänkte bara, fuck it.

Jag ser dig inte som en nervös person, det kanske beror på att du har neongrönt hår.
– Tack, jag har alltid haft en unik stil, men det har tagit rätt lång tid för mig att förflytta min personliga stil till musiken. För något år sedan skrev jag mycket musik till andra, och fastän jag älskar de låtarna så är de inte mina egna eftersom jag inte satt min egna prägel på dem. Så hela förra året har jag undrat vem fan jag är. Det har varit en lång konversation med mig själv om estetik och produktionsstil.

Vad är cybergoth?
– Jag ska visa dig.

Alma drar upp ärmen på sin hoodie och visar mig en tatuering där det står “cyber twins”. Hon och hennes tvillingsyster kallas för det pga sin excentriska estetik och att den skiljer sig så mycket från andra 20-åringars stil.

Gulligt! Berätta mer om ditt liv i Finland.
– Jag älskar mitt liv där. Och jag älskar att bo i Finland. Det är en så mystisk plats med massor av oupptäckt talang. Ibland känns det som att jag är på ett uppdrag, och mitt mål är att hjälpa andra kreativa personer. Fler skulle uppskatta den här chansen jag har fått.

Alma föddes 1996 i den finska staden Kuopio. Redan som 16-åring blev hon antagen till finska Idol, där hon slutade femma. Ett faktum jag inte kan motstå att ta upp.

Har din medverkan i Idol hjälpt dig dit du är idag?
Alma suckar.

Är du trött på att prata om Idol?
– Haha ja. Jag var med i Idol för typ sju år sedan. Jag var en bebis, bara 16 år gammal och jag kände mig så ensam. Alla mina kompisar gick på gymnasiet men jag ville bara gå på ett musikgymnasium som jag inte kom in på sen.

Vänta lite, du gick inte ens på ett vanligt gymnasium?
– Nej!

Det känns som värre saker än Idol händer high school-dropouts.
– Sure. Jag kom på femte plats och fick lite uppmärksamhet, men det tog flera år innan jag blev signad till ett skivbolag. Jag har tillbringat många år med att bara göra musik med mina vänner och hoppats på att nån dag få släppa den.

Ja, såklart var det under de här knäppa omständigheterna som Alma var med i Idol. Hon är liksom SÅ cool och obrydd, hade det inte varit för min hund Ebba hade jag aldrig kunnat imponera på de här tjejerna. Jag låtsas att Alma är Danny Desario från Freaks and Geeks och jag är… Sam Weir. Vi möts under något märkliga omständigheter som i avsnittet Discos and Dragons.

Och nu gör du musik med Tove Styrke. Hur känner ni varandra?
– Jag träffade Tove för tre år sedan när jag var här och jobbade med en producent som hon känner. Så vi började skriva med varandra efter det, både om musik men också om vardagsgrejer... du vet. Så när jag gjorde min EP bad jag henne helt skamlöst vara med på en låt.

Så modigt av dig! Känner du Tove Lo på samma sätt?
– Henne träffade jag i Los Angeles och hon är min bästa kompis i USA. Vi har hängt intensivt när jag har varit där och gjort de roligaste grejerna tillsammans. Tove Lo är min mentor genom livet och jag är så glad att jag fick göra Bitches tillsammans med henne.

Bitches? Är det låten med Icona Pop också?
Ja precis, det är jag och Tove Lo, Charli XCX, Icona Pop och Elliphant. De är så fina personer och det är väldigt givande att samarbeta med balla tjejer som dem.

Så fint att ni hittat varandra. Men nu måste vi hitta min hund. Hon är borta, jag tror hon gick in i en loge med ditt band.
– Oj, vi får leta efter henne.

Alma släpper singlar kontinuerligt under första delen av 2019, för att sedan komma ut med sin debutskiva senare i vår. 

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 01, 2019.

0 Kommentera

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!