ur filmen The Father

Filmerna du inte vill missa på Göteborgs filmfestival 2021

Sun Nordberg 14:34 20 Jan 2021
Den 29 januari går 2021 års upplaga av Göteborg Film Festival av stapeln. Precis som mycket annat blir den ett helt digitalt evenemang. Alla med ett festivalpass kommer att kunna se samtliga festivalfilmer hemma i soffan. 
 
Nöjesguidens filmrecensent Sun Nordberg väljer några godbitar och personliga favoriter bland de sextio filmerna.

Långfilmer 


Tove Zaida Bergroth 
Smygstarta festivalen med finlandssvensk biopic om allas vår folkkäre Tove Jansson. Det är efterkrigstid och Toves små figurer, Mumin och Mårran, börjar ta form utanför hennes egna sagovärld. Samtidigt dras hon till både vänsterpolitikern Atos och teaterdirektören Vivica. En hänförande skildring, med Alma Pöysti i huvudrollen som envis och passionerad konstnär. 

The Father - Florian Zeller
Olivia Colman och Anthony Hopkins spelar dotter och far i tårdrypande familjedrama om demenssjukdom och hur det plågsamt långsamt sliter isär allt i sin väg. Om att bit för bit förlora sina nära, sina kära och slutligen även sig själv. En känslosam story med en stark ensemble, Coleman är briljant och Hopkins sägs göra sitt livs skådespeleri.

Night Of The Kings - Philippe Lacôte
Liksom Scheherazade i Tusen Och En Natt förtäljer saga efter saga för att förlänga sitt liv, måste en ung man underhålla sina medfångar bakom lås och bom i Elfenbenskustens mest våldsamma fängelse. Med rötter i Västafrikas traditionella berättande, flätar Lacôte samman magisk realsim och spänning till en natt sent att glömma.

Kamrater - Andrei Konchalovsky
Svartvitt drama i kommunismens tecken, eller snarare motståndet mot det. Gillar du Pawlikowskis senaste filmer, kanske detta kommer tilltala dig. Ryssland, 1962. Fabriksarbetare gör uppror och möts med våldsamt motstånd av kommunistiska regimen. Mitt i allt står Lyudmila, trogen kommunist, och inser att hon kommer att behöva göra det förbjudna för att hitta sitt barn som var med bland strejkarna.

Quo Vadis, Aida - Jasmila Žbanić
Engelskläraren Aida får dubbla som tolk åt FNs styrkor när de kommer till Srebrenica för att skydda bosnierna från de serbiska trupperna. Men situationen eskalerar och Aida befinner sig snart mittemellan förhandlingarna och kriget, samtidigt som hon försöker hitta skydd åt sin familj. Žbanić, som själv överlevde kriget, berättar med precision och rå intensitet om ett av Europas grymmaste folkmord i modern tid.
 
Dating Amber - David Freyne
Kvick och underhållande feel good om att växa upp utanför normen i ett land som råkar förespråka stränga normer, med bland annat Sharon Horgan som stel men varm mamma. Det är 90-tal i katolska Irland. Eddie och Amber ingår ett lavenderliknande förhållande för att utåt sett passa in i samhällets ramar, samtidigt som de tillsammans utforskar sina sexualiteter bland Dublins gayklubbar.

Limbo - Ben Sharrock
Någonstans på en karg ö i Skottland, går musikern Omar runt och väntar på att hans asylansökan ska bli godkänd. Familjen är splittrad och kurserna i kulturell anpassning är minst sagt torftiga, men där träffar han i alla fall nya vänner i samma absurda gråzon. En lakoniskt underhållande film om identitetssökande och att hitta ett sammanhang någonstans mellan dåtiden och framtiden.

Molecules - Andrea Segre
Vad är en festival utan en dokumentär? Nä, just det. Segre åker till den flytande staden för att arbeta på ett filmprojekt om sin pappa, när pandemin sätter sitt grepp i Venedigs gator och ödelägger den annars så myllrande staden. Kvar blir Segre med sin kamera, medan lokalinvånarna sakta återupptäcker den stad som länge varit så plågad av turism.

Kortfilmer
 

En liten film om en pandemins påverkan, i form av en ensam lite skröplig figur i Papier maché som lunkar runt bland konservmat och toalettpapper. När plötsligt en till lite skröplig, lika ensam, figur dyker upp med en papperspåse på huvudet.

The Expected - Carolina Sandvik
Animerad skräck om ett blodfyllt akvarium innehållandes någonting växande, efter att en man i skräck placerat kvarlevorna efter sin gravida partner i akvariet, efter att hon förblött i badkaret.

Fiori, Fiori, Fiori! - Luca Guadagnino
För den som suktar efter solvarma resor a la Call Me By Your Name, kan följa med Guadagnino till Sicilien medan han dokumenterar sina barndoms kvarter och sina barndomsvänner under Italiens lockdown.

I en tid någon gång i framtiden, när nedfrysning av människor inte längre är något förvånansvärt, får Adrian plötsligt ett samtal. Det är äntligen dags att tina hans partner som legat nedfryst i containern i 43 år. 

Göteborg Film Festival pågår mellan den 29 januari till den 8 februari 2021. Hela filmprogrammet finns här
Stad: 
Kategori: 
0 Kommentera

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste filmrecensioner

 

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!